Anthokyany patří do skupiny flavonoidů, v rostlinách se vyskytují ve formě glykosidů, jejich aglykonová (necukerná) část se označuje jako antokyanidin. Antokyany jsou ve vodě rozpustná barviva zralých ovocných plodů, některých druhů zeleniny (např. červené zelí) a květů (např. vlčí mák, růže). Jejich barevnost se pohybuje ve škále červených odstínů od karmínové až k modrofialové a purpurové (v závislosti na pH prostředí). Velmi důležitým faktorem ovlivňujícím tvorbu antokyanů je ovšem teplota, jejíž optimum je závislé na rostlinném druhu.
Zajímavé je, že v některých poraněných tkáních nebo biochemicky vadných plodech může docházet k intenzivní tvorbě anotkyanů. Na druhou stranu u plodů napadených hnilobou dochází k rychlé degradaci antokyanů.
Antokyany jsou dobrým bojovníkem proti rakovině, podporují imunitní systém, zlepšují střevní mikroflóru a jsou skvělým zdrojem antioxidantů. Preventivně působí proti infekcím v těle, potlačují růst bakterií, předcházejí očním komplikacím, ale také dokáží zpevnit strukturu křehkých žil. V neposlední řadě však dokáží pomoci diabetikům v úpravě metabolismu glukózy a prediabetikům dokonce v odvrácení jejich diagnózy.
Jak už jsem nakousla, mezi ty nejzdravější potraviny, které se sice hůř vstřebávají, ale zároveň mnohem účinněji snižují riziko cukrovky, patří především zelenina: fialové brambory, sladké brambory, lilek, ředkvičky, fialová mrkev, červená cibule, řepa a červené zelí. A právě červené zelí je tou nejlevnější a nejdostupnější superpotravinou na našem trhu, jehož konzumace dokáže pokrýt celodenní potřebu vitamínu C. Také ale umí bojovat s bakteriálními i virovými záněty v těle, funguje jako antioxidant a pomáhá zastavovat růst některých druhů rakovinových buněk.
Ty jsou sice méně účinnější v boji proti cukrovce, ale stále mají ostatní výjimečné vlastnosti a benefity. Patří mezi ně především:
Zdroj: Bylinářské tradice
19.2.2023 Účinky antokyanů na různé zdravotní neduhy jsou po staletí známé a neměnné. Jsou skvělými bojovníky proti rakovině, zvýšenému cholesterolu a ledvinovým kamenům. Nové výzkumy však ukazují, že tyto molekuly pomáhají v boji proti diabetu u diagnostikovaných diabetiků, ale zároveň jsou schopny mu předcházet. Dobrou zprávou je, že antokyany naleznete v námi dobře známých potravinách, které jsou v obchodech snadno dostupné.
Co jsou antokyany?
Antokyany jsou ve vodě rozpustná barviva, která náleží do skupiny flavonoidů (ty jsou známy pro své antioxidační a probiotické účinky). Vyznačují se červenooranžovým až modrofialovým zbarvením, které se nachází v rostlinách, ovoci, zelenině i v hlízách. Antidiabetickými a protizánětlivými účinky se mohou pochlubit všechny antokyany – poslední výzkumy však ukazují, že účinek těchto látek se zvyšuje, jsou-li k nim přidány molekuly ze skupiny acylů (tzv. acylované antokyany).
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |