Anthokyany

Anthokyany

Anthokyany patří do skupiny flavonoidů, v rostlinách se vyskytují ve formě glykosidů, jejich aglykonová (necukerná) část se označuje jako antokyanidin. Antokyany jsou ve vodě rozpustná barviva zralých ovocných plodů, některých druhů zeleniny (např. červené zelí) a květů (např. vlčí mák, růže). Jejich barevnost se pohybuje ve škále červených odstínů od karmínové až k modrofialové a purpurové (v závislosti na pH prostředí). Velmi důležitým faktorem ovlivňujícím tvorbu antokyanů je ovšem teplota, jejíž optimum je závislé na rostlinném druhu. 

Zajímavé je, že v některých poraněných tkáních nebo biochemicky vadných plodech může docházet k intenzivní tvorbě anotkyanů. Na druhou stranu u plodů napadených hnilobou dochází k rychlé degradaci antokyanů.

Anthokyany a jejich zdravotní účinky:

Antokyany jsou dobrým bojovníkem proti rakovině, podporují imunitní systém, zlepšují střevní mikroflóru a jsou skvělým zdrojem antioxidantů. Preventivně působí proti infekcím v těle, potlačují růst bakterií, předcházejí očním komplikacím, ale také dokáží zpevnit strukturu křehkých žil. V neposlední řadě však dokáží pomoci diabetikům v úpravě metabolismu glukózy a prediabetikům dokonce v odvrácení jejich diagnózy.

  • výjimeční bojovníci proti rakovině
  • zdroj antioxidantů
  • podporují imunitní systém
  • Fermentací dokonce podpoříte účinky antokyanů, čímž nastartujete i svůj metabolismus.

Přírodní zdroje anthokyanů:

Rostlinná barviva listů, květů a dalších částí:

  • červená
  • modrá
  • bílá
  • černá, barva noci, starosti, vysokého věku a důstojnosti
  • zelená, barva živé vegetace, barva naděje, zdraví, života, volné lásky a žárlivosti
  • žlutá, barva slunečního svitu a moudrosti, může ale také značit stud a zlou vůli
  • hnědá, barva zorané země, úrodné půdy a podzimu, označuje pouta lásky

Acylované antokyany

Jak už jsem nakousla, mezi ty nejzdravější potraviny, které se sice hůř vstřebávají, ale zároveň mnohem účinněji snižují riziko cukrovky, patří především zelenina: fialové brambory, sladké brambory, lilek, ředkvičky, fialová mrkev, červená cibule, řepa a červené zelí. A právě červené zelí je tou nejlevnější a nejdostupnější superpotravinou na našem trhu, jehož konzumace dokáže pokrýt celodenní potřebu vitamínu C. Také ale umí bojovat s bakteriálními i virovými záněty v těle, funguje jako antioxidant a pomáhá zastavovat růst některých druhů rakovinových buněk.

Neacylované antokyany

Ty jsou sice méně účinnější v boji proti cukrovce, ale stále mají ostatní výjimečné vlastnosti a benefity. Patří mezi ně především:

  • arónie, která má jednu z nejvyšších antioxidačních vlastností,
  • bezinky, které jsou syrové mírně jedovaté, ale tepelně upravené mají skvělé protizánětlivé účinky,
  • ostružiny, borůvky a rybíz mají tu největší antokyanovou nálož, která je navíc během sezóny skvěle dostupná,
  • třešně, višně a černé nebo fialové fazole.

Zdroj: Bylinářské tradice

19.2.2023 Účinky antokyanů na různé zdravotní neduhy jsou po staletí známé a neměnné. Jsou skvělými bojovníky proti rakovině, zvýšenému cholesterolu a ledvinovým kamenům. Nové výzkumy však ukazují, že tyto molekuly pomáhají v boji proti diabetu u diagnostikovaných diabetiků, ale zároveň jsou schopny mu předcházet. Dobrou zprávou je, že antokyany naleznete v námi dobře známých potravinách, které jsou v obchodech snadno dostupné.

Co jsou antokyany?

Antokyany jsou ve vodě rozpustná barviva, která náleží do skupiny flavonoidů (ty jsou známy pro své antioxidační a probiotické účinky). Vyznačují se červenooranžovým až modrofialovým zbarvením, které se nachází v rostlinách, ovoci, zelenině i v hlízách. Antidiabetickými a protizánětlivými účinky se mohou pochlubit všechny antokyany – poslední výzkumy však ukazují, že účinek těchto látek se zvyšuje, jsou-li k nim přidány molekuly ze skupiny acylů (tzv. acylované antokyany).

  • Antokyany jsou dobrým bojovníkem proti rakovině, podporují imunitní systém, zlepšují střevní mikroflóru a jsou skvělým zdrojem antioxidantů. Preventivně působí proti infekcím v těle, potlačují růst bakterií, předcházejí očním komplikacím, ale také dokáží zpevnit strukturu křehkých žil. V neposlední řadě však dokáží pomoci diabetikům v úpravě metabolismu glukózy a prediabetikům dokonce v odvrácení jejich diagnózy.
  • Příroda je mnohdy nejúčinnějším bojovníkem proti všem lidským neduhům a antokyany jsou toho jednoznačně důkazem. Pravdou je, že potravin s fialovým barvivem příliš není, a i ta hrstka je spíše sezonní povahy. Nicméně všechny potraviny se dají zdravou formou usušit nebo konzervovat. Fermentací dokonce podpoříte účinky antokyanů, čímž nastartujete i svůj metabolismus.
  • Teď už víte, že fialová barva je v každém jídelníčku velmi důležitá, a to zejména pro diabetiky 2. typu, kterým se konzumací zlepší citlivost na inzulín a zároveň se mohou upravit hladiny glukózy k normálu.
  • https://www.diastyl.cz/antokyany-lecive-barvivo-ktere-porazi-i-cukrovku/?
0 produktů
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo