Glykosidy (glykos-sladký) jsou rostlinné stavební látky, které vznikají vazbou cukerné složky (například glukózy) na necukernou látku aglykon (nebo-li genin); glykosidy jsou rozložitelné kyselinami a některými enzymy; působí prudce; některé glykosidy jsou jedovaté; (příklady glykosidů: fenolové, antrachinové, steroidní); glykosidy se vyskytují v buněčné šťávě a ovlivňují látkovou výměnu.

  • kyanogenní glykosidy jsou zdrojem kyseliny kyanovodíkové - jádro peckovic (třešně, švestky, hořké mandle, meruňky), len, čirok
  • saponinové glykosidy
  • fenolové glykosidy
  • flavonové glykosidy
  • kumarinové glykosidy - kumariny
  • solaminy - jsou obsažené v nezralých zelených plodech (např. zelené brambory), listech a výhoncích, solanin je jedovatý
  • hořčičné glykosidy - jsou zdrojem hořké chuti hořčice a křenu
  • iridoidy (aucubin, catalpol)

Zdroje glykosidů:

  • routa vonná, zdroj rutinu
  • světlík lékařský, rozrazil kékařský, jitrocelvětší a kopinatý, je zdrojem toxického glykosidu jménem aukubin
  • divizna velkokvětá, iridoidy (aucubin, catalpol)
Zobrazit více Zabalit

Glykosidy

Řadit dle:0 produktů
Nebyly nalezeny žádné produkty. Zkuste změnit kritéria hledání.

 Kešu ořechy