Glykosidy (glykos-sladký) jsou rostlinné stavební látky, které vznikají vazbou cukerné složky (například glukózy) na necukernou látku aglykon (nebo-li genin), který je hlavním nositelem účinku glykosidů. Glykosidy (deriváty cukru) jsou rozložitelné kyselinami a některými enzymy, působí prudce; některé glykosidy jsou jedovaté, (příklady glykosidů: fenolové, antrachinové, steroidní), glykosidy se vyskytují v buněčné šťávě a ovlivňují látkovou výměnu.

  • pro rostlinu mají obsažené glykosidy detoxikační význam

Druhy glykosidů:

  • kyanogenní glykosidy jsou zdrojem kyseliny kyanovodíkové - jádro peckovic (třešně, švestky, hořké mandle, meruňky), len, čirok
  • saponinové glykosidy
  • fenolové glykosidy
  • flavonové glykosidy, které mají protizánětlivé, dezinfekční a prosklerotické účinky
  • kumarinové glykosidy - kumariny
  • solaminy - jsou obsažené v nezralých zelených plodech (např. zelené brambory), listech a výhoncích, solanin je jedovatý
  • hořčičné glykosidy - jsou zdrojem hořké chuti hořčice a křenu
  • iridoidy (aucubin, catalpol)

Glykosidy se také využívají v léčbě vitiliga (nedostatku kožního barviva) nebo také k rozšíření srdečních cév a snížení krevního tlaku či k terapii trombózy (rozpuštěné krevních sraženin).

  • Salicin, jehož oxidací vzniká kyselina salicylová, která snižuje horečku a je součástí Aspirinu
  • Arbutin, užívá se k dezinfekci močových cest při zánětech a má antioxidační účinek

Zdroje glykosidů:

  • routa vonná, pohanka - zdroj rutinu
  • světlík lékařský, rozrazil kékařský, jitrocelvětší a kopinatý, je zdrojem toxického glykosidu jménem aukubin
  • divizna velkokvětá, iridoidy (aucubin, catalpol)
  • medvědice lékařská (arbutin)
  • mařinka vonná (kumarin)
  • čekanka (intibin)
  • konvalinka
  • hlaváček
  • brukvovité rostliny obsahují glykosidy s vázanou sírou
Zobrazit více Zabalit

Glykosidy

Řadit dle:0 produktů
Nebyly nalezeny žádné produkty. Zkuste změnit kritéria hledání.