Glykosidy (glykos-sladký) jsou rostlinné stavební látky, které vznikají vazbou cukerné složky (například glukózy) na necukernou látku aglykon (nebo-li genin), který je hlavním nositelem účinku glykosidů. Glykosidy (deriváty cukru) jsou rozložitelné kyselinami a některými enzymy, působí prudce; některé glykosidy jsou jedovaté, (příklady glykosidů: fenolové, antrachinové, steroidní), glykosidy se vyskytují v buněčné šťávě a ovlivňují látkovou výměnu.
- pro rostlinu mají obsažené glykosidy detoxikační význam
Druhy glykosidů:
- kyanogenní glykosidy jsou zdrojem kyseliny kyanovodíkové - jádro peckovic (třešně, švestky, hořké mandle, meruňky), len, čirok
- saponinové glykosidy
- fenolové glykosidy
- flavonové glykosidy, které mají protizánětlivé, dezinfekční a prosklerotické účinky
- kumarinové glykosidy - kumariny
- solaminy - jsou obsažené v nezralých zelených plodech (např. zelené brambory), listech a výhoncích, solanin je jedovatý
- hořčičné glykosidy - jsou zdrojem hořké chuti hořčice a křenu
- iridoidy (aucubin, catalpol)
Glykosidy se také využívají v léčbě vitiliga (nedostatku kožního barviva) nebo také k rozšíření srdečních cév a snížení krevního tlaku či k terapii trombózy (rozpuštěné krevních sraženin).
- Salicin, jehož oxidací vzniká kyselina salicylová, která snižuje horečku a je součástí Aspirinu
- Arbutin, užívá se k dezinfekci močových cest při zánětech a má antioxidační účinek
Zdroje glykosidů:
- routa vonná, pohanka - zdroj rutinu
- světlík lékařský, rozrazil kékařský, jitrocelvětší a kopinatý, je zdrojem toxického glykosidu jménem aukubin
- divizna velkokvětá, iridoidy (aucubin, catalpol)
- medvědice lékařská (arbutin)
- mařinka vonná (kumarin)
- čekanka (intibin)
- konvalinka
- hlaváček
- brukvovité rostliny obsahují glykosidy s vázanou sírou