GARANCE PŘEDÁNÍ DOPRAVCI platí pro objednávky uskutečněné do 14.12.2019 do 12:00 hodin a zboží které je skladem. Více ZDE

Glutathion (GSH) je intracelulární antioxidant - tripeptid (ze tří aminokyselin) složený z aminokyselin kyseliny glutamové, cysteinu a glycinu, nacházející se v buňkách živočichů, rostlin i bakterií. Glutathion je silný antioxidant a vzniká v játrech. Je koenzymem enzymu glatathion peroxidázy, který v těle mění jedovatý a karcinogenně působící peroxid vodíku na neškodnou vodu a molekulární kyslík. Pokud máme nedostatek glutathoinu, mnohem rychleji stárneme, na pokožce se nám tvoří pigmentové skvrny, hrozí nám diabetes, onemocnění plic a zažívacího traktu a dokonce Parkinsonova nemoc.

  • glutathion vzniká v játrech z 3 aminokyselin (cysteinu, kyseliny glutamové a glycinu), nachází se ve dvou formách a to v redukované jako thiol (GSH) a oxidované jako disulfid (GSSH), jejich poměr charakterizuje oxidační stav v buňce

Nízký obsah glutathoinu v těle je spojen s rychlým stárnutím, makulární degenerací (skvrnami na pokožce), diabetem, nemocemi plic a zažívacího ústrojí, křečovitými stavy, Parkinsonovým syndromem a jinými neurodegenerativními poruchami. Rizika nejsou uváděna. Pouze u přípravků, které jsou určeny pro inhalační podání, může dojít u citlivých osob (astmatiků) ke spazmům bronchů.

Glutathion na sebe váže mimo jiné také metylrtuť – nejjedovatější formu rtuti.

Jak zvýšime množství glutathionu v těle?

  • zdroje glutathoinu: brokolice, zeli, květák, pivovarské kvasnice, bioaktivní syrovátkový protein, gluthatoin je obsažen ale i v mase, zelenině, luštěninách či ovoci
  • potraviny bohaté na síru podporují produkci glutathionu: česnek, cibule a dále brokolice, kapusta, zelí, květák, řeřicha
  • cvičení a sport podporuje zvyšování hladiny glutathoinu
  • tělo si vyrábí tento antioxidant samo, jeho produkce se s věkem snižuje
  • nezdravá strava, znečištění, toxiny, léky, stres, trauma, stárnutí, infekce a radiace poškozují všechny vaše glutathiony
  • Glutathion se nachází v ovoci a zelenině, vařením se  jeho  účinnost  nesnižuje. Proti jeho vyčerpání působí aminokyselina methionin, (čočka, fazole, vejce, česnek, ryby a jogurt)
  • černý česnek, podporuje vyšší produkci glutathionu, nejsilnější známý antioxidant

Více naleznete zde.

Glutathion

Nebyly nalezeny žádné produkty. Zkuste změnit kritéria hledání.

    GARANCE PŘEDÁNÍ DOPRAVCI platí pro objednávky uskutečněné do 14.12.2019 do 12:00 hodin a zboží které je skladem.