Glutathion (GSH) je intracelulární antioxidant - tripeptid (ze tří aminokyselin) složený z aminokyselin kyseliny glutamové, cysteinu a glycinu, nacházející se v buňkách živočichů, rostlin i bakterií. Glutathion je silný antioxidant a vzniká v játrech. Je koenzymem enzymu glatathion peroxidázy, který v těle mění jedovatý a karcinogenně působící peroxid vodíku na neškodnou vodu a molekulární kyslík. Pokud máme nedostatek glutathoinu, mnohem rychleji stárneme, na pokožce se nám tvoří pigmentové skvrny, hrozí nám diabetes, onemocnění plic a zažívacího traktu a dokonce Parkinsonova nemoc.
Tělo produkuje vlastní glutathion - vzniká v játrech ze 3 aminokyselin (cysteinu, kyseliny glutamové a glycinu), nachází se ve dvou formách a to v redukované jako thiol (GSH) a oxidované jako disulfid (GSSH), jejich poměr charakterizuje oxidační stav v buňce
Nízký obsah glutathoinu v těle je spojen s rychlým stárnutím, makulární degenerací (skvrnami na pokožce), diabetem, nemocemi plic a zažívacího ústrojí, křečovitými stavy, Parkinsonovým syndromem a jinými neurodegenerativními poruchami. Rizika nejsou uváděna. Pouze u přípravků, které jsou určeny pro inhalační podání, může dojít u citlivých osob (astmatiků) ke spazmům bronchů.
Glutathion na sebe váže mimo jiné také metylrtuť – nejjedovatější formu rtuti.
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
![]() |
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
![]() |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |