Glutathion

Glutathion (GSH) je intracelulární antioxidant - tripeptid (ze tří aminokyselin) složený z aminokyselin kyseliny glutamové, cysteinu a glycinu, nacházející se v buňkách živočichů, rostlin i bakterií. Glutathion je silný antioxidant a vzniká v játrech. Je koenzymem enzymu glatathion peroxidázy, který v těle mění jedovatý a karcinogenně působící peroxid vodíku na neškodnou vodu a molekulární kyslík. Pokud máme nedostatek glutathoinu, mnohem rychleji stárneme, na pokožce se nám tvoří pigmentové skvrny, hrozí nám diabetes, onemocnění plic a zažívacího traktu a dokonce Parkinsonova nemoc.

  • Tělo produkuje vlastní glutathion - vzniká v játrech ze 3 aminokyselin (cysteinu, kyseliny glutamové a glycinu), nachází se ve dvou formách a to v redukované jako thiol (GSH) a oxidované jako disulfid (GSSH), jejich poměr charakterizuje oxidační stav v buňce

Nízký obsah glutathoinu v těle je spojen s rychlým stárnutím, makulární degenerací (skvrnami na pokožce), diabetem, nemocemi plic a zažívacího ústrojí, křečovitými stavy, Parkinsonovým syndromem a jinými neurodegenerativními poruchami. Rizika nejsou uváděna. Pouze u přípravků, které jsou určeny pro inhalační podání, může dojít u citlivých osob (astmatiků) ke spazmům bronchů.

Glutathion na sebe váže mimo jiné také metylrtuť – nejjedovatější formu rtuti.

Jak zvýšime množství glutathionu v těle?

  • zdroje glutathoinu: brokolice, česnek, zeli, květák, řeřicha, kapusta, pivovarské kvasnice, bioaktivní syrovátkový protein, gluthatoin je obsažen ale i v mase, zelenině, luštěninách či ovoci
  • potraviny bohaté na síru podporují produkci glutathionu: česnek, cibule a dále brokolice, kapusta, zelí, květák, řeřicha
  • ostropestřec mariánský posiluje produkci glutathionu, látky, která je nezbytná při očistných procesech, které v játrech probíhají
  • cvičení a sport podporuje zvyšování hladiny glutathoinu
  • tělo si vyrábí tento protioxidant samo, jeho produkce se s věkem snižuje
  • nezdravá strava, znečištění, toxiny, léky, stres, trauma, stárnutí, infekce a radiace poškozují všechny vaše glutathiony
  • Glutathion se nachází v ovoci a zelenině, vařením se  jeho  účinnost  nesnižuje. Proti jeho vyčerpání působí aminokyselina methionin, (čočka, fazole, vejce, česnek, ryby a jogurt)
  • bioaktivní syrovátkový protein je to skvělý zdroj cysteinu a aminokyselin, základních stavebních látek pro syntézu glutathionu
  • černý česnek, podporuje vyšší produkci glutathionu, nejsilnější známý antioxidant

Gluthation a jeho neschválené účinky:

Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • Glutathion hraje důležitou roli při homeostáze a v živém organismu má především obrannou funkci jako antioxidant a detoxikační prvek
  • působí proti oxidačnímu stresu (podporuje odstraňování peroxidu vodíku) obnovu rovnováhu mezi tvorbou volných radikálů
  • gluthation je matkou všech antioxifdantů, chrání tělo před předčasným stárnutím
  • zlepšuje cévní prokrvení všech orgánů, snižuje riziko vzniku trombóz (např. u křečových žil)
  • zlepšuje činnost a zvyšuje výkon srdce a zabraňuje vzniku řady srdečních chorob
  • potlačuje vznik a rozvoj nemocí trávicího traktu (např. žaludečních vředů, Crohnovy choroby, onemocnění slinivky atd.)
  • brání vzniku a vývoji diabetu, zlepšuje jeho stav a chrání orgány těla před diabetickým poškozením
  • podporuje zvýšenou činnost ledvin a chrání je před nemocemi, stejné platí i pro činnost jater (chrání je před vznikem cirhózy)
  • zvyšuje imunitu organizmu, zejména protivirovou, a snižuje důsledky onemocnění autoimunitními chorobami
  • zlepšuje metabolismus všech buněk organismu a zabraňuje tak jejich předčasnému stárnutí
  • zlepšuje stav nervového systému, zlepšuje průběh nervových i psychických onemocnění (např. psychózy, schizofrenie apod.)
  • zlepšuje stav arteriosklerotických změn (např. mozkových cév)
  • neutralizuje toxické látky, jako jsou těžké kovy, nejrůznější toxická farmaka, ale také následky elektromagnetického záření a UV záření
  • potlačuje příčiny některých očních chorob - šedý a zelený zákal
  • má protinádorový účinek

Více naleznete zde.

0 produktů
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo