Kyselina fytová

Kyselina fytová (E391, Phytic acid, fytát) je přírodní antioxidant obsažený v rostlinách, pro člověka nevstřebatelná a může např. potlačit vstřebávání důležitých minerálů v organismu (např. fosfor, vápník, železo a zinek) jak uvádí výživový poradce Havlíček.

Kyselina fytová a její účinky:

Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • jeji použití v potravinách není v EU povoleno
  • na jedné straně je kyselina fytová považována za antinutriční látku, která snižuje využití fosforu, zinku, železa, vápníku a mědi u zvířat a lidí, zatímco na straně druhé potlačuje tvorbu reaktivních hydroxylových radikálů katalyzovanou železem, a má rovněž hypocholestero-lemický účinek
  • používá se v kosmetickém průmyslu pro ochranu plti před zhoubným působením volných radikálů, oxidačním stresem a navíc působí preventivně proti stárnutí
  • má hloubkové exfoliační účinky (odstraňuje povrchovou vrstvu kůže, poškozenou působením slunečního záření a dalšími vlivy) dokáže na pokožce regulovat hyperpigmentaci, pleť rozjasňuje a zesvětluje
  • reguluje kožní maz a hydratuje pokožku
  • rostlinný antinutrient, který se vyznačuje tím, že na sebe váže minerály a tím brání tělu jejich plnému využití
  • nadbytek kyseliny listové způsobuje nedostatek minerálních látek a to má za následek špatný stav kostí, snižuje se metabolismus a zvyšuje se riziko anémie
  • reguluje hladinu glukózy v krvi a snižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi
  • působí preventivně proti některým druhům rakoviny (např.střev, prsu)
  • je prospěšná v dutině ústní: snižuje zápach z úst, zvyšuje lesk zubů, čistí je, chrání zubní sklovinu před účinky kyselých látek

Zdroje kyseliny fytové ve stravě:

  • obiloviny (např. quinoa), luštěniny - snižuje se vařením nebo tzv. kyselým máčením (ocet, kyselina citronová, jedlá soda)
  • semínka a otruby
  • ovoce
0 produktů
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo