Kyselina fytová (E391, Phytic acid, fytát) je přírodní antioxidant obsažený v rostlinách, pro člověka nevstřebatelná a může např. potlačit vstřebávání důležitých minerálů v organismu (např. fosfor, vápník, železo a zinek) jak uvádí výživový poradce Havlíček.
Kyselina fytová a její účinky:
- jeji použití v potravinách není v EU povoleno
- na jedné straně je kyselina fytová považována za antinutriční látku, která snižuje využití fosforu, zinku, železa, vápníku a mědi u zvířat a lidí, zatímco na straně druhé potlačuje tvorbu reaktivních hydroxylových radikálů katalyzovanou železem, a má rovněž hypocholestero-lemický účinek
- používá se v kosmetickém průmyslu pro ochranu plti před zhoubným působením volných radikálů, oxidačním stresem a navíc působí preventivně proti stárnutí
- má hloubkové exfoliační účinky (odstraňuje povrchovou vrstvu kůže, poškozenou působením slunečního záření a dalšími vlivy) dokáže na pokožce regulovat hyperpigmentaci, pleť rozjasňuje a zesvětluje
- reguluje kožní maz a hydratuje pokožku
- rostlinný antinutrient, který se vyznačuje tím, že na sebe váže minerály a tím brání tělu jejich plnému využití
- nadbytek kyseliny listové způsobuje nedostatek minerálních látek a to má za následek špatný stav kostí, snižuje se metabolismus a zvyšuje se riziko anémie
- reguluje hladinu glukózy v krvi a snižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi
- působí preventivně proti některým druhům rakoviny (např.střev, prsu)
- je prospěšná v dutině ústní: snižuje zápach z úst, zvyšuje lesk zubů, čistí je, chrání zubní sklovinu před účinky kyselých látek
Zdroje kyseliny fytové ve stravě:
- obiloviny (např. quinoa), luštěniny - snižuje se vařením nebo tzv. kyselým máčením (ocet, kyselina citronová, jedlá soda)
- semínka a otruby
- ovoce