Karotenoidy

Karotenoidy jsou barviva rostlin, hub, řas, mikroorganismů a živočichů. jde o lipofilní organické látky ze skupiny tetraterpenoidů. Zas voji barevnost vděčí řetězci konjugovaných dvojných vazeb. Dělí se na dvě základní skupiny:

  • karoteny (červené barvivo)
  • kyslíkaté sloučeniny odvozené odkarotenů, které se nazývají xanthofyly (žluté barvivo).

V rostlinách se vyskytují v chromoplastech, což jsou fotosynteticky neaktivní plastidy žluté, oranžové či červené barvy. Chromoplasty se vyskytují ve zralých plodech, květech, barevně se uplatňují v podzimním listí, někdy jsou obsaženy i v kořenech (např.u mrkve).Chromoplasty díky nápadnému zbarvení rostlinných částí v řadě případů napomáhají při opylování květů či rozšiřování plodů prostřednictvím živočichů.  Skupina karotenoidů obsahuje cca 600 druhů barviv mezi nejznámější patří alfakaroten, betakaroten, lykopen, lutein a zeaxantin.

Karotenoidy a jejich účinky:

Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • silné antioxidanty
  • chrání před škodlivým UV zářením, podporují její hnědnutí
  • posilují obranyschopnost organismu
  • mohou chránit před některými druhy rakoviny, omezují růst rakovinných buněk
  • působí proti předčasnému stárnutí
  • působí jako prevence onemocnění srdce a cév - snižují hladinu LDL cholesterolu
  • působí proti revmatismu a artritidě

Přírodní zdroje karotenoidů:

  • mrkev, dýně
  • červený rybíz
  • rajčata, červené papriky, vodní meloun
  • meruňky, broskve, mango
0 produktů
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo