PharmDr. Margit Slimáková (24.12.1969), specialistka na zdravotní výživu a prevenci, Živnostník roku 2014, (studium a praxe v USA, Číně, Německu, Francii), podle mezinárodní organizace Ashoka je Margit Slimáková nejvlivnější českou expertkou v oblasti zdravého životního stylu, zdravé výživy a přístupu ke zdravotní péči.
- založila Globopol coby první český think tank pro otázky veřejného zdraví
- napsala bestseller Velmi osobní kniha o zdraví
Upozornění: paní PharmDr. Margit Slimáková není naší osobností a uvedené texty nesouvisí
s podporou prodeje a propagací tohoto eshopu.
Cíle a zásady Margit Slimákové ve stravování a výživě
- ideálem je, aby kvalitní strava byla ve všech státních organizacích (nemocnice, školy, domovy důchodců atd.)
- osvěta, poradentsví, školení "Jídlovědy", prosazuje tzv. "zdravý talíř" (zelenina, proteiny, pitný režim - tekutiny, ovoce, tuky a oleje, polysacharidy a to vše propojuje životní styl), který je praktickou pomůckou zdravé výživy, tzv. zdravý talíř považuje za alternativu zastaralého koncept výživové pyramidy, která vychází z amerického My Plate, dle doporučení Harvardu a PCRM.
- poselstvím pro mě je vytvářet pohodu pro děti a rodinu, až odrostou, vytvořit jim místo, kam se mohou vracet
- zastává názor, že základem zdraví není farmakoterapie, ale kvalitní strava, zdravý životní styl a dobrá nálada
- krajnějšími způsoby stravování se dá i léčit (makrobiotika, Gaps strava, RAW strava, Paleo strava, bez lepku a lektinu atd.) po určitou dobu, je nutné zkoušet a hledat efektivní řešení pro konkrétního člověka
- je kritikem jednotného stravovacího směru podle tzv. výživové pyramidy (odvažování jídla, počítání kalorií, přesně stanové postupy atd.)
- preferuje kvalitu potravin a je otevřená všem směrům podle kultury, výchovy, chuti, eticky atd.
- motto: problémy jsou od toho, aby se řešily, život je hra a člověk by si ho měl užívat a hrát si
- důležitá je pravidelná konzumace fermentovaných potravin (kvašená zelenina, rychlo pickles, mléčné zakysané výrobky, tibi krystaly atd.)
Margit Slimáková, názory 26.4.2020
- přirozená zkouška: strčit dítě do postele a nechat ho nemoc vyležet, dát tomu malému tělíčku prostor, aby se dalo dohromady. Potřebu trénovat imunitní systém doporučuje i moderní medicína přitom, jej často brzdí léky, které sice potlačí bolest nebo zánět, ale nedáme mu čas získat odolnost.
- Stejně jako placebo funguje nocebo, když někomu řeknu, že určitý léčebný postup nefunguje, tak ono to opravdu může přestat fungovat.
- Naprostá většina rodičů by s důvěrou chodila k lékařům a očkovala, kdyby měli otevřený přístup. Kdyby se jim odborníci nevysmívali, neshazovali je, ale respektovali i jejich nejistotu a obavy a dokázali očkování obhájit. To, jak je u nás očkování nastavené, vede k nedůvěře ve zdravotníky a zdravotnický systém. V Německu je očkování dobrovolné a když očkujete dítě v Německu a má po očkování následky, jste odškodnění
- snesla se na ni kritika, když uvedla, že je lepší jíst lokální maso než avokáda přivezená přes půl zeměkoule…
- třeba vajíčka budou lepší než ten javorový sirup s tou kaší, které je vysoce sacharidové jídlo, sacharidů máme ve stravě nadbytek, důsledkem je pak obrovský nárůst nadváhy a obezity
- První pravidlo zdravé výživy zní: Jezte skutečné potraviny, ne ty průmyslově upravené. Pak už je úplně jedno, jestli je to bio nebo fair trade nebo cokoliv jiného, podle aktuálního průzkumu z Olomoucké univerzity mladá generace konzumuje více zeleniny, ovoce, ryb, tolik nekouří a nepijí alkohol, chtějí se hýbat
- Přerušovaný půst neboli intermittent fasting může být efektivní terapeutická metoda k prevenci a léčbě obezity nebo cukrovky 2. typu, když lidé nesnídají, cítí se mnohem lépe a uleví se jim
- Já nejsem zastáncem žádných těchto rychlých hubnutí, já jsem zastánce kvalitní zdravé stravy a říkám: Když budete jíst skutečné jídlo, tak pak už jenom vydržte. Protože to tělo si najde tu správnou hmotnost samo, nemusíte dělat žádné další kroky.
- https://www.flowee.cz/floweecity/styl/7783-mango-na-imunitu-vic-pomuzou-skutecne-potraviny-rika-margit-slimakova
Margit Slimáková, názory 5.4.2020
- To, jak je u nás očkování nastavené, vede k nedůvěře ve zdravotníky a zdravotnický systém. Když očkujete dítě v Německu a má po očkování následky, jste odškodnění. A očkování je tam dobrovolné (doktor vás musí přesvědčit, v Česku je povinné), přesto naprostá většina rodičů očkuje.
- Koronavirus je podle některých informací dokonce méně nebezpečný než chřipka, u osmdesáti procent nemocných je průběh velmi mírný, což u chřipky není. Úmrtnost je u koronaviru zase trošku větší než u běžné chřipky, takže podívat se na to můžete z úhlu, který si vyberete.
- Po sisyfovcích jsou vegetariáni skupinou, která mě nejvíc kritizuje. To je hrozně vtipné, protože já už třicet let sama nejím maso, jen jsem uvedla že je lepší jíst lokální maso než avokáda přivezená přes půl zeměkoule…
- První pravidlo zdravé výživy zní: Jezte skutečné potraviny, ne ty průmyslově upravené. Pak už je úplně jedno, jestli je to bio nebo fair trade nebo cokoliv jiného. Když lidé jedí skutečné potraviny, většinou se nepřejídají.
- Náhražky masa "nemasový burger", je tam soja, pšenice, hrášková bílkovina, které jsou vysoce průmyslově zpracované
- Přerušovaný půst neboli intermittent fasting je velmi dobrý styl, prospívá při nadváze a např. v terapii cukrovky (metabolický syndrom)
Doporučení a rady Margit Slimákové:
- pro lidi, kteří mají sklony konzumovat hodně sladké, doporučuje postupně snižovat konzumované množství cukru, před konzumací sladkého je vhodné vždy navýšit výživu tak, aby se člověk cítil sytý (např. bílkoviny a tuky)
- při psychických problémech je důležitá kvalitní průmyslově nezpracovaná strava, spánek a dostatečný pohyb
- teorii o škodlivých potravinách s obsahem lektinů přímo odporuje (výživový paradox) meta studie z roku 2016 (podle Margit Slimákové), která konstatuje, že konzumace celozrnných obilovin, semínek snižuje riziko koronárních srdečních a kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny (mají potenciálně protizánětlivé a protirakovinné účinky)..více
- přerušovaný půst (přerušujeme období, kdy jíme) prospívá buňkám při ztrátě jejich senzitivity (inzulinová rezistence,která bývá spojována s cukrovkou 3. typu - demence), pro muže se doporučuje přerušovaný půst 16 + 8 a pro ženy 14 + 10 , to znamená, že např. u mužů 16 hodin vcelku nejíme a ve zbylých 8 hodinách můžeme jíst 2 - 3 jídla, důležité je sledovat množství tekutin, jejich nedostatek může způsobit únavu a malátnost. Z hlediska délky přerušovaný půst nemá žádné omezení a můžeme ho používat i dlouhodobě (preventivně používáme 1-2 x týdně). Kontraindikace: těhotné a kojící ženy, lidé s poruchami příjmu potravy (Margit Slimáková)
- snídani můžeme klidně vynechat, zejména v případě přerušovaného půstu
- společně s internistkou a diabetoložkou Mudr. Hanou Krejčí doporučuje nízkosacharidovou vysocetukovou dietu pro pacienty s nadváhou, metabolickým syndromem a cukrovkou (sacharidy -pouze 50-150g jsou menším zdrojem energie a větším zdrojem energie jsou tuky - tím se přednostně spalují tuky), omezení sladkostí, sladkých nápojů
- doporučuje např. fermentované potraviny, TIP: kefírové kultury - vodní (např.3 lžíce kukru litr vody, vodní kefírovou kulturu, dochucení a odstavíme na 2 dny) a mléčné (podobně jako kombucha) www.wugi.cz - zdroj Margit TV 23. 10. 2018
Margit Slimaková nedoporučuje konzumovat tyto potraviny:
- ultrazpracované potravinářské výrobky (např. cukr, bílá mouka)
Margit Slimáková, Jan Vyjídák o nízkosacharidové stravě
- dodnes nevíme proč a jak funguje nízkosacharidová strava (neexistuje jednoznačná obecně definice nízkosacharidové stravy)
- pod 130g sacharidů denně ve stravě je znakem nízkosacharidové stravy
- důležité je pochopení principu nízkosacharidové stravy a člověk sám si upravuje jídelníček dle ročního období, předepsaná (rigidní) doporučení nejsou vždy vhodná
- nutriční ketóza - kombinací sacharidů a proteinů se harmonizuje tento proces
- jednoduchou cestou přechodu na nízkosacharidovou dietu podle Margit Slimákové je postupné snižování současného jídelníčku (posouvá se poměr živin na talíři) např. jíme 3 knedlíky zelí a vepřové maso a začneme jíst jen 2 knedlíky přidám více zelí a masa atd. a potom vynechám i svačinu (přidáváme proteiny, abychom byli více sytí)
- nápoje typu MANA z umělohmotné láhve nejsou potřeba pro stravování běžného člověka (chybí tam nejen požitek z živé stravy)
Mikrobiom, zapomenutý orgán:
- o mikrobiomu daleko více nevíme, než víme
- neexistují špatné a dobré bakterie nebo mikroby (záleži, kde se nachází v jaké části těla v jakém množství atd.)
- mikrobiom skutečně ovlivňuje naše chování, hmotnost, náladu (např. 90% serotoninu vzniká v mikrobiomu v našich střevech), využití živin a podporují tvorbu vitamínu skupiny B a K2
- mikrobiom (je soubor bakterií, kvasinek, hub, virů a protozoí - prvoků) musíme správně krmit - neexistuje nějaká speciální dieta, která vyživuje mikrobiom, stačí když budeme jíst kvalitní pestrou stravu, která prosbívá mikrobům
- mikrobiom se dědí (respektive existuje vztah mezi mikrobiomem a naším genotypem) a je následně ovlivňován řadou faktorů (typ porodu, kojení, strava, hygiena, prostředí, nemoci, léky, stres, kouření, chemické látky atd.)
- pestrost složení mikrobiomu (střevního i povrchového) má zásadní spojitost s rozvojem obezity, zánětlivých, nádorových, metabolických, psychických, alergicích, autoimunitních i kardiovaskulárních onemocnění (oslabený mikrobiom nezabrání rozvoji a naopak pestrý mikrobiom eliminuje tyto nemoci)
- mikrobiom komunikuje s mozkem přes tzv. osu střevo - mozek (gut-brain axis), prostřednictvím něho má vliv na naši náladu a psychické funkce
- psychobiotika jsou probiotika, která produkují neuroaktivní látky a ovlivňovat funkci mozku
Knihy Margit Slimákové:
Margit Slimáková nedoporučuje DIApotraviny a proč? (2019)
diabetici pozor, ale ti co řešíte nadváhu, metabolický syndrom, Alzheimerovu demenci - přímo nevhodné jsou pro vás tzv. DIAPOTRAVINY. Česká diabetologická společnost (ČDS) a její názorna diapotraviny: experti ČDS již mnoho let v souladu s evropskými diabetology jednoznačně prohlašují, že tzv. diapotraviny představují velmi nepřehledný koncept, který často nepřináší prospěch, ale naopak jim může škodit (obsahují některé cukry, jejich příjem není u diabetiků žádoucí) např. fruktóza (monosacharid nacházející se v ovoci) v koncentrované a nadměrné podobě má problematické zpracování v těle (spalují ji pouze játra na energii, jiné buňky ji neumí zpracovat) např. agávový a fruktózový sirup a nezpracovaná fruktóza v podobě nezpracovaného tuku se může ukládat v játrech a následkem je tzv. nealkoholické ztukovatění jater
- jednoznačně nedoporučuji DIA potraviny
- ultrazpracované potraviny (obsahují cca 50% sacharidů) jsou nevhodné a škodlivé pro diabetiky
Má káva negativní účinky na zdraví?
- podle vědců se až o 65% snižuje riziko vzniku Alzheimerovy choroby
- u žen může až o 20% snižovat riziko demence
- konzumace 4 - 5 šálků denně prodlužuje život
- káva tedy s naprostou jistotou téměř všem prospívá (díky kofeinu, který povzbuzuje činnost mozku), je zdrojem antioxidantů
- káva mírně zvyšuje tlak, ale jen krátkodobě
- může také narušovat spánek pokud se popíjí navečer
- káva je nebezpečná pro zdraví v podobě tzv. dezertu, který obsahuje hodně cukru, smetany a dalších dochucovadel - zdroj velkého možství kalorií
Margit Slimáková: alkohol prospívá nebo škodí? (2015)
- Český národ je považovan za jednoho z největších konzumentů alkoholu
- některé studie naznačují, že omezené množství alkoholu může být pro některé lidi prospěčné (prevence nemocé srdce a cév), jedná se však většinou o souvislost nikoliv příčinu zlepšení
- přibývá studií o souvislosti konzumace alkoholu a nádorových onemocnění a ty jsou poměrně jednoznačné
- alkohol je řazen jako potenciální lidský karcinogen (problém je odbourávání etanolu) a může poškozovat DNA
- zejména ženy, které konzumují povolenou dávku alkoholu (množství pro prevenci srdečních chorob) mívají přesto vyšší výskyt rakoviny prsu a jiných hormonálně podmíněných rakovin
- nejsem zastánce striktního zakazování alkoholu, přesto bych doporučovala, aby se zejména ženy zamýšlely nad každou skleničkou alkoholu, říká Margit Slimáková
Posiluje mléko naše zuby a kosti? (2014)
- rovnice: "čím více budeme pít mléka tím budeme mít zdravětší kosti" je velmi zjednodušená a spíše nereálná
- výstavba kostí, zubů a nehtů je podstatně komplikovanéjší proces a je závislý na desítkách faktorů, mléko proto není zdaleka rozhodující
- pro výstavbu kostí potřebujeme vápník, ale pokud vstřebávání vápníku ve střevě neprobíhá správně (máme narušené střevní prostředí - mikrobiotu - mikrobiom), nemůže střevo zpracovat vápník ze stravy - klíčové je tedy mít pro vstřebávání vápníku zdravá střeva a střevní prostředí
- zdravé střevo zajistíme kvalitními potravinami, např. zelenina, luštěniny, ovoce, minimum cukru a zpracovaných potravin
- pro správně střebávání vápníku je potřebný zejména vitamín K2 (fermentované potraviny), který směřuje vápník do tzv. tvrdých tkání (kosti a zuby)
- aby se vápník v kostech udržel (nevylučoval ven z tvrdých tkání) je nutné kosti zatěžovat (tento princip, kdy něco nezatěžuji - degeneruje, platí i o ostatních buňkách v těle)
- vápník pro zdraví kostí není klíčový a proto není vhodné se zaměřit pouze na užívání tohoto prvku a nebrat v úvahu další faktory a složky, ale brát to jako komplex
Kontakt: E-mail: margit@margit.cz , Telefon: +420 606 363 018, www.margit.cz, http://blog.aktualne.cz/blogy/margit-slimakova.php,
margit.cz | zdravakuchyn.cz | zdravytalir.info | margit.tv | globopol.cz