PharmDr. Margit Slimáková (24.12.1969), specialistka na zdravotní výživu a prevenci, Živnostník roku 2014, (studium a praxe v USA, Číně, Německu, Francii), podle mezinárodní organizace Ashoka je Margit Slimáková nejvlivnější českou expertkou v oblasti zdravého životního stylu, zdravé výživy a přístupu ke zdravotní péči.
Cíle a zásady Margit Slimákové ve stravování a výživě
- ideálem je, aby kvalitní strava byla ve všech státních organizacích (nemocnice, školy, domovy důchodců atd.)

- osvěta, poradentsví, školení "Jídlovědy", prosazuje tzv. "zdravý talíř" (zelenina, proteiny, pitný režim - tekutiny, ovoce, tuky a oleje, polysacharidy a to vše propojuje životní styl), který je praktickou pomůckou zdravé výživy, tzv. zdravý talíř považuje za alternativu zastaralého koncept výživové pyramidy, která vychází z amerického My Plate, dle doporučení Harvardu a PCRM.
- poselstvím pro mě je vytvářet pohodu pro děti a rodinu, až odrostou, vytvořit jim místo, kam se mohou vracet
- zastává názor, že základem zdraví není farmakoterapie, ale kvalitní strava, zdravý životní styl a dobrá nálada
- krajnějšími způsoby stravování se dá i léčit (makrobiotika, Gaps strava, RAW strava, Paleo strava, bez lepku a lektinu atd.) po určitou dobu, je nutné zkoušet a hledat efektivní řešení pro konkrétního člověka
- je kritikem jednotného stravovacího směru podle tzv. výživové pyramidy (odvažování jídla, počítání kalorií, přesně stanové postupy atd.)
- preferuje kvalitu potravin a je otevřená všem směrům podle kultury, výchovy, chuti, eticky atd.
- motto: problémy jsou od toho, aby se řešily, život je hra a člověk by si ho měl užívat a hrát si
- důležitá je pravidelná konzumace fermentovaných potravin (kvašená zelenina, rychlo pickles, mléčné zakysané výrobky, tibi krystaly atd.)
Doporučení a rady Margit Slimákové:
- pro lidi, kteří mají sklony konzumovat hodně sladké, doporučuje postupně snižovat konzumované množství cukru, před konzumací sladkého je vhodné vždy navýšit výživu tak, aby se člověk cítil sytý (např. bílkoviny a tuky)
- při psychických problémech je důležitá kvalitní průmyslově nezpracovaná strava, spánek a dostatečný pohyb
- teorii o škodlivých potravinách s obsahem lektinů přímo odporuje (výživový paradox) meta studie z roku 2016 (podle Margit Slimákové), která konstatuje, že konzumace celozrnných obilovin, semínek snižuje riziko koronárních srdečních a kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny (mají potenciálně protizánětlivé a protirakovinné účinky)..více
- přerušovaný půst (přerušujeme období, kdy jíme) prospívá buňkám při ztrátě jejich senzitivity (inzulinová rezistence,která bývá spojována s cukrovkou 3. typu - demence), pro muže se doporučuje přerušovaný půst 16 + 8 a pro ženy 14 + 10 , to znamená, že např. u mužů 16 hodin vcelku nejíme a ve zbylých 8 hodinách můžeme jíst 2 - 3 jídla, důležité je sledovat množství tekutin, jejich nedostatek může způsobit únavu a malátnost. Z hlediska délky přerušovaný půst nemá žádné omezení a můžeme ho používat i dlouhodobě (preventivně používáme 1-2 x týdně). Kontraindikace: těhotné a kojící ženy, lidé s poruchami příjmu potravy (Margit Slimáková)
- snídani můžeme klidně vynechat, zejména v případě přerušovaného půstu
- společně s internistkou a diabetoložkou Mudr. Hanou Krejčí doporučuje nízkosacharidovou vysocetukovou dietu pro pacienty s nadváhou, metabolickým syndromem a cukrovkou (sacharidy -pouze 50-150g jsou menším zdrojem energie a větším zdrojem energie jsou tuky - tím se přednostně spalují tuky), omezení sladkostí, sladkých nápojů
- doporučuje např. fermentované potraviny, TIP: kefírové kultury - vodní (např.3 lžíce kukru litr vody, vodní kefírovou kulturu, dochucení a odstavíme na 2 dny) a mléčné (podobně jako kombucha) www.wugi.cz - zdroj Margit TV 23. 10. 2018
Margit Slimaková nedoporučuje konzumovat tyto potraviny:
- ultrazpracované potravinářské výrobky (např. cukr, bílá mouka)
Margit Slimáková, Jan Vyjídák o nízkosacharidové stravě
- dodnes nevíme proč a jak funguje nízkosacharidová strava (neexistuje jednoznačná obecně definice nízkosacharidové stravy)
- pod 130g sacharidů denně ve stravě je znakem nízkosacharidové stravy
- důležité je pochopení principu nízkosacharidové stravy a člověk sám si upravuje jídelníček dle ročního období, předepsaná (rigidní) doporučení nejsou vždy vhodná
- nutriční ketóza - kombinací sacharidů a proteinů se harmonizuje tento proces
- jednoduchou cestou přechodu na nízkosacharidovou dietu podle Margit Slimákové je postupné snižování současného jídelníčku (posouvá se poměr živin na talíři) např. jíme 3 knedlíky zelí a vepřové maso a začneme jíst jen 2 knedlíky přidám více zelí a masa atd. a potom vynechám i svačinu (přidáváme proteiny, abychom byli více sytí)
- nápoje typu MANA z umělohmotné láhve nejsou potřeba pro stravování běžného člověka (chybí tam nejen požitek z živé stravy)
Mikrobiom, zapomenutý orgán:
- o mikrobiomu daleko více nevíme, než víme
- neexistují špatné a dobré bakterie nebo mikroby (záleži, kde se nachází v jaké části těla v jakém množství atd.)
- mikrobiom skutečně ovlivňuje naše chování, hmotnost, náladu (např. 90% serotoninu vzniká v mikrobiomu v našich střevech), využití živin a podporují tvorbu vitamínu skupiny B a K2
- mikrobiom (je soubor bakterií, kvasinek, hub, virů a protozoí - prvoků) musíme správně krmit - neexistuje nějaká speciální dieta, která vyživuje mikrobiom, stačí když budeme jíst kvalitní pestrou stravu, která prosbívá mikrobům
- mikrobiom se dědí (respektive existuje vztah mezi mikrobiomem a naším genotypem) a je následně ovlivňován řadou faktorů (typ porodu, kojení, strava, hygiena, prostředí, nemoci, léky, stres, kouření, chemické látky atd.)
- pestrost složení mikrobiomu (střevního i povrchového) má zásadní spojitost s rozvojem obezity, zánětlivých, nádorových, metabolických, psychických, alergicích, autoimunitních i kardiovaskulárních onemocnění (oslabený mikrobiom nezabrání rozvoji a naopak pestrý mikrobiom eliminuje tyto nemoci)
- mikrobiom komunikuje s mozkem přes tzv. osu střevo - mozek (gut-brain axis), prostřednictvím něho má vliv na naši náladu a psychické funkce
- psychobiotika jsou probiotika, která produkují neuroaktivní látky a ovlivňovat funkci mozku
Knihy Margit Slimákové:
Margit Slimáková nedoporučuje DIApotraviny a proč? (2019)
diabetici pozor, ale ti co řešíte nadváhu, metabolický syndrom, Alzheimerovu demenci - přímo nevhodné jsou pro vás tzv. DIAPOTRAVINY. Česká diabetologická společnost (ČDS) a její názorna diapotraviny: experti ČDS již mnoho let v souladu s evropskými diabetology jednoznačně prohlašují, že tzv. diapotraviny představují velmi nepřehledný koncept, který často nepřináší prospěch, ale naopak jim může škodit (obsahují některé cukry, jejich příjem není u diabetiků žádoucí) např. fruktóza (monosacharid nacházející se v ovoci) v koncentrované a nadměrné podobě má problematické zpracování v těle (spalují ji pouze játra na energii, jiné buňky ji neumí zpracovat) např. agávový a fruktózový sirup a nezpracovaná fruktóza v podobě nezpracovaného tuku se může ukládat v játrech a následkem je tzv. nealkoholické ztukovatění jater
- jednoznačně nedoporučuji DIA potraviny
- ultrazpracované potraviny (obsahují cca 50% sacharidů) jsou nevhodné a škodlivé pro diabetiky
Má káva negativní účinky na zdraví?
- podle vědců se až o 65% snižuje riziko vzniku Alzheimerovy choroby
- u žen může až o 20% snižovat riziko demence
- konzumace 4 - 5 šálků denně prodlužuje život
- káva tedy s naprostou jistotou téměř všem prospívá (díky kofeinu, který povzbuzuje činnost mozku), je zdrojem antioxidantů
- káva mírně zvyšuje tlak, ale jen krátkodobě
- může také narušovat spánek pokud se popíjí navečer
- káva je nebezpečná pro zdraví v podobě tzv. dezertu, který obsahuje hodně cukru, smetany a dalších dochucovadel - zdroj velkého možství kalorií
Margit Slimáková: alkohol prospívá nebo škodí? (2015)
- Český národ je považovan za jednoho z největších konzumentů alkoholu
- některé studie naznačují, že omezené množství alkoholu může být pro některé lidi prospěčné (prevence nemocé srdce a cév), jedná se však většinou o souvislost nikoliv příčinu zlepšení
- přibývá studií o souvislosti konzumace alkoholu a nádorových onemocnění a ty jsou poměrně jednoznačné
- alkohol je řazen jako potenciální lidský karcinogen (problém je odbourávání etanolu) a může poškozovat DNA
- zejména ženy, které konzumují povolenou dávku alkoholu (množství pro prevenci srdečních chorob) mívají přesto vyšší výskyt rakoviny prsu a jiných hormonálně podmíněných rakovin
- nejsem zastánce striktního zakazování alkoholu, přesto bych doporučovala, aby se zejména ženy zamýšlely nad každou skleničkou alkoholu, říká Margit Slimáková
Posiluje mléko naše zuby a kosti? (2014)
- rovnice: "čím více budeme pít mléka tím budeme mít zdravětší kosti" je velmi zjednodušená a spíše nereálná
- výstavba kostí, zubů a nehtů je podstatně komplikovanéjší proces a je závislý na desítkách faktorů, mléko proto není zdaleka rozhodující
- pro výstavbu kostí potřebujeme vápník, ale pokud vstřebávání vápníku ve střevě neprobíhá správně (máme narušené střevní prostředí - mikrobiotu - mikrobiom), nemůže střevo zpracovat vápník ze stravy - klíčové je tedy mít pro vstřebávání vápníku zdravá střeva a střevní prostředí
- zdravé střevo zajistíme kvalitními potravinami, např. zelenina, luštěniny, ovoce, minimum cukru a zpracovaných potravin
- pro správně střebávání vápníku je potřebný zejména vitamín K2 (fermentované potraviny), který směřuje vápník do tzv. tvrdých tkání (kosti a zuby)
- aby se vápník v kostech udržel (nevylučoval ven z tvrdých tkání) je nutné kosti zatěžovat (tento princip, kdy něco nezatěžuji - degeneruje, platí i o ostatních buňkách v těle)
- vápník pro zdraví kostí není klíčový a proto není vhodné se zaměřit pouze na užívání tohoto prvku a nebrat v úvahu další faktory a složky, ale brát to jako komplex
Kontakt: E-mail: margit@margit.cz , Telefon: +420 606 363 018, www.margit.cz, http://blog.aktualne.cz/blogy/margit-slimakova.php,
margit.cz | zdravakuchyn.cz | zdravytalir.info | margit.tv | globopol.cz