Slimáková Margit

PharmDr. Margit Slimáková (24.12.1969), specialistka na zdravotní výživu a prevenci, Živnostník roku 2014, (studium a praxe v USA, Číně, Německu, Francii), podle mezinárodní organizace Ashoka je Margit Slimáková nejvlivnější českou expertkou v oblasti zdravého životního stylu, zdravé výživy a přístupu ke zdravotní péči.

Cíle a zásady Margit Slimákové ve stravování a výživě

  • ideálem je, aby kvalitní strava byla ve všech státních organizacích (nemocnice, školy, domovy důchodců atd.)
  • osvěta, poradentsví, školení "Jídlovědy", prosazuje tzv. "zdravý talíř" (zelenina, proteiny, pitný režim - tekutiny, ovoce, tuky a oleje, polysacharidy a to vše propojuje životní styl), který je praktickou pomůckou zdravé výživy, tzv. zdravý talíř považuje za alternativu zastaralého koncept výživové pyramidy, která vychází z amerického My Plate, dle doporučení Harvardu a PCRM.
  • poselstvím pro mě je vytvářet pohodu pro děti a rodinu, až odrostou, vytvořit jim místo, kam se mohou vracet
  • zastává názor, že základem zdraví není farmakoterapie, ale kvalitní strava, zdravý životní styl a dobrá nálada
  • krajnějšími způsoby stravování se dá i léčit (makrobiotika, Gaps strava, RAW strava, Paleo strava, bez lepku a lektinu atd.) po určitou dobu, je nutné zkoušet a hledat efektivní řešení pro konkrétního člověka
  • je kritikem jednotného stravovacího směru podle tzv. výživové pyramidy (odvažování jídla, počítání kalorií, přesně stanové postupy atd.)
  • preferuje kvalitu potravin a je otevřená všem směrům podle kultury, výchovy, chuti, eticky atd.
  • motto: problémy jsou od toho, aby se řešily, život je hra a člověk by si ho měl užívat a hrát si

Doporučení a rady Margit Slimákové:

  • pro lidi, kteří mají sklony konzumovat hodně sladké, doporučuje postupně snižovat konzumované množství cukru, před konzumací sladkého je vhodné vždy navýšit výživu tak, aby se člověk cítil sytý (např. bílkoviny a tuky)
  • při psychických problémech je důležitá kvalitní průmyslově nezpracovaná strava, spánek a dostatečný pohyb
  • teorii o škodlivých potravinách s obsahem lektinů přímo odporuje (výživový paradox) meta studie z roku 2016 (podle Margit Slimákové), která konstatuje, že konzumace celozrnných obilovin, semínek snižuje riziko koronárních srdečních a kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny (mají potenciálně protizánětlivé a protirakovinné účinky)..více
  • přerušovaný půst (přerušujeme období, kdy jíme) prospívá buňkám při ztrátě jejich senzitivity (inzulinová rezistence,která bývá spojována s cukrovkou 3. typu - demence), pro muže se doporučuje přerušovaný půst 16 + 8 a pro ženy 14 + 10 , to znamená, že např. u mužů 16 hodin vcelku nejíme a ve zbylých 8 hodinách můžeme jíst 2 - 3 jídla, důležité je sledovat množství tekutin, jejich nedostatek může způsobit únavu a malátnost. Z hlediska délky přerušovaný půst nemá žádné omezení a můžeme ho používat i dlouhodobě (preventivně používáme 1-2 x týdně). Kontraindikace: těhotné a kojící ženy, lidé s poruchami příjmu potravy (Margit Slimáková)
  • snídani můžeme klidně vynechat, zejména v případě přerušovaného půstu
  • společně s internistkou a diabetoložkou Mudr. Hanou Krejčí doporučuje nízkosacharidovou vysocetukovou dietu pro pacienty s nadváhou, metabolickým syndromem a cukrovkou (sacharidy -pouze 50-150g jsou menším zdrojem energie a větším zdrojem energie jsou tuky - tím se přednostně spalují tuky), omezení sladkostí, sladkých nápojů

Nedoporučuje konzumovat tyto potraviny:

  • ultrazpracované potravinářské výrobky (např. cukr, bílá mouka)

Mikrobiom, zapomenutý orgán:

  • o mikrobiomu daleko více nevíme, než víme
  • neexistují špatné a dobré bakterie nebo mikroby (záleži, kde se nachází v jaké části těla v jakém množství atd.)
  • mikrobiom skutečně ovlivňuje naše chování, hmotnost, náladu (např. 90% serotoninu vzniká v mikrobiomu v našich střevech), využití živin a podporují tvorbu vitamínu skupiny B a K2
  • mikrobiom (je soubor bakterií, kvasinek, hub, virů a protozoí - prvoků) musíme správně krmit - neexistuje nějaká speciální dieta, která vyživuje mikrobiom, stačí když budeme jíst kvalitní pestrou stravu, která prosbívá mikrobům
  • mikrobiom se dědí (respektive existuje vztah mezi mikrobiomem a naším genotypem) a je následně ovlivňován řadou faktorů (typ porodu, kojení, strava, hygiena, prostředí, nemoci, léky, stres, kouření, chemické látky atd.)
  • pestrost složení mikrobiomu (střevního i povrchového) má zásadní spojitost s rozvojem obezity, zánětlivých, nádorových, metabolických, psychických, alergicích, autoimunitních i kardiovaskulárních onemocnění (oslabený mikrobiom nezabrání rozvoji a naopak pestrý mikrobiom eliminuje tyto nemoci)
  • mikrobiom komunikuje s mozkem přes tzv. osu střevo - mozek (gut-brain axis), prostřednictvím něho má vliv na naši náladu a psychické funkce
  • psychobiotika jsou probiotika, která produkují neuroaktivní látky a ovlivňovat funkci mozku

Knihy Mardit Slimákové:

  • Velmi osobní kniha o zdraví (2018), "opak doby jedové"
  • Jonášův průvodce zdravou kuchyní (1996), vydala společně s Josefem Jonášem
  • Jaké vitamíny dětem doporučit a kdy. What vitamins and When Recommend Them to children (2014)

Kontakt: E-mail: margit@margit.cz , Telefon: +420 606 363 018, www.margit.cz, http://blog.aktualne.cz/blogy/margit-slimakova.php,

margit.cz  |  zdravakuchyn.cz  |  zdravytalir.info  |  margit.tv | globopol.cz

Zobrazit více Zabalit
Řadit dle:0 produktů
Nebyly nalezeny žádné produkty. Zkuste změnit kritéria hledání.