Slyšeli jste již někdy slovo RAW ( ró ), nebo RAW strava, RAW food, syrová strava?? Ano, pak udělejte změnu zbavte se konzerv, párků a knedlíků, masa, mléka, sýrů, vejec a prostě všeho co potřebuje tepelné zpracování s teplotou vyšší jak 40-45 stupňů celsia. Budete používat šetrné metody zpracování syrové stravy jako je máčení, klíčení, odšťavňování, mixování, kvašení nebo sušení nepřekračující 42 stupňů Celsia. Ano nyní jste v říši RAW stravy nebo RAW food!! Čekájí vás jen čerstvé, syrové potraviny, nejlépe sklizené přímo ze stromu, zahrádky či farmy.
- zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
Co je RAW strava?
- za slovem RAW se skrývá i něco více.....je to filozofie - žít v souladu s přírodou ( přístup k životu, k sobě, k ostatním...)
- více
Potraviny, které patří do RAW jídelníčku:
Na přípravu těchto potravin se používají běžně tyto přístroje: vysokootáčkový mixer, blender a sušička.
RAW food, co konzumovat a jaké to má výhody:
- denně konzumujeme až 500 g čerstvého ovoce nebo šetrně upravené zeleniny (obsahují vlákninu, antioxidanty a vitamíny - vhodné jako prevence obezity, civilizačních onemocnění, zvýší obranyschopnosti organismu, dodají energii )
- ořechy a olejnatá semena (slunečnicová, lněná, dýňová... ) rostlinný zdroj tuků s nenasycenými mastnými kyselinami, spektrum minerálů, vitamínů a vlákniny (odbourávají z cév škodlivý cholesterol, prospívají mozku a CNS
- klíčky luštěnin, obilovin a máčených ořechů (bohatý zdroj vitamínů a antioxidantů, mineraálů a stopových prvků, bílkovin, zdravých tuůy a vlákniny)
- čerstvé bylinky
- vysoká teplota při vaření, pečení, dušení, smažení zlikviduje až 90% kyseliny listové - vitamin B9 a kyseliny askorbové - vitamin C
-
teploty nad 40 stupňů celsia likvidují vitamin A, vitamin B6 -pyridoxin a B12 - kobalamin, ale také enzymy, které pomáhají při trávení
Ale jsou tu i nevýhody syrové stravy (RAW FOOD)
Naproti tomu karotenoidy (žluté a oranžové přírodní barviva, například lykopen a betakaroten), z nichž se v těle syntetizuje vitamin A a které plní roli antioxidantů s potenciálem zabránit mutacím buněk a tím vzniku zhoubného bujení, se z rostlinných pletiv lépe uvolňují právě při tepelné úpravě .
- nedostatečný obsah důležitých nutrientů - bílkovin, vápníku a vitamínu B12
- ochlazující působení "syrových" potravin (dle celostní medicíny)
- vitaminy v potravinách se ničí například stykem se železem při krájení, strouhání, škrabání apod.
- vitamin C se ničí např.dlouhým vystavením slunečnímu záření a teplotě u některého čestvého ovoce a pussobením vzdušného kyslíku dochází např. k oxidaci rozkrojených jablek, přírodních ovocných štáv atd. Čím větší plocha - například nadrobno nakrájené potraviny, tím více vitamínů se oxidací znehodnotí. A v "raw kuchyni" se často mixuje, drtí, krájí a strouhá a pak dlouhé hodiny na slunci suší ...
Více informací..
Článkek ..Coje BIO, RAW a Paleo strava..?