Himalájská růžová (díky obsahu železa, obsahuje také malé množství vápníku a draslíku) sůl se těží v solných dolech Himalájí, Použití himalájské soli je stejné jako u rafinované kuchyňské soli. Vulkanická himalkájská černá sůl na typickou chuť po vejcích s obsahem síry. Sůl je hydroskopická (váže na sebe vodu), má tří základní funkce: ochucuje a konzervuje potraviny, je zdrojem sodíku pro tělo. Himalájská sůl je šetřně pomleta, sušena na slunci bez použití chemických procesů a bělení. Sůl (NaCl) se skládá ze 40 % sodíku a 60 % chlóru.
- V současné době není prokázáno, že by snižování příjmu soli vedlo ke snížení nemocnosti či úmrtnosti, a to jak v případě kardiovaskulárních, tak všech ostatních chorob. Strava bez soli je nechutná a kampaň za omezování soli (a cholesterolu) maskuje skutečný problém naší stravy, kterým je přejídání se cukry,“ poukazuje výživová expertkyně Margit Slimáková (blog Margit.cz).
- 5 - 6 gramů soli, to je množství v potravě, které lékaři doporučují pro zdravého jedince za den, v případě kardiviovaskulárních onemocnění se její doporučený příjem snižuje na polovinu
Sůl, druhy a jejich účinky na zdraví:
- Zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li).
- Himalájská růžová sůl – není rafinovaná, obsahuje minerální látky
- Kala namak – vulkanická himalájská černá sůl s obsahem sirných složek, je vhodná při pálení žáhy
- Epsomská potravinářská sůl pro vnitřní i vnější použití
- ochucuje potraviny
- konzervuje potraviny
- použivá se při fermentaci ovoce a zeleniny
- zdroj sodíku (jeho příjem je pro tělo nezbytný) a chlóru
- více
Kuchyňská bílá sůl
- je rafinovaná (tepelně zpracovaná)
- obsahuje protispékavé látky (např. které blokují proces fermentace u potravin)
- prochází procesem bělení
- a je často zdrojem syntetického jódu
Druhy solí, používaných pro dochucení pokrmů:
- kamenná sůl, čistá přírodní kamenná sůl
- mořská sůl, alternativa kamenné soli, získává se odpařováním mořské vody
- Himalájská sůl, má narůžovělou barvu, způsobenou obsahem železa
- Fleur de sel, ručné sbírané slané vločky (tzv. královská sůl) na mořské hladině
- mandolská sůl, solný květ
- uzená sůl
- bambusová sůl (pražená nebo pečená)
- černá vulkanická sůl kala namak s obsahem železa a siřičitých složek (voní po zkažených vejcích)