Hnědá rýže, thai rice, je zdrojem proteinů, tuků, vlákniny, sacharidů, vitamínů E, PP, vitamínů skupiny B (B1, B2, B3 a B6), minerálů (fosfor, draslík, chlor, hořčík, sodík, vápník, síra), ve stopovém množství – železo, mangan, zink, křemík, hliník, měď, vanad, bor, fluor, nikl, molybden, selen, kobalt a jód.
Hnědá rýže a její účinky na zdraví:
- zdroj elektrolytů
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- přirozeně bezlepková
- detoxikuje organismus
- zdroj antioxidantů
- zdroj proteinů, vhodná pro sportovce, vegany a vegetariány
- podporuje imunitní systém
- působí proti zácpě a průjmu a nadýmání
- společně se zeleninou, luštěninami a celozrnnými pšeničnými produkty chrání před chronickou zácpou
- prospívá zdraví kostí, vlasů a nehtů
Příprava hnědé rýže trvá déle než u bílé rýže, cca 25–30 min. Pro lepší chuť doporučujeme namočit přes noc do studené vody. Po uvaření má mírně tuhou konzistenci a chutná po oříšcích. Je výtečným zdrojem vlákniny, vitamínů a stopových prvků.
Jak vařit celozrnnou rýži natural?