Badyán

Badyán ((Illicium verum , čínský anýz, hvězdicový anýz) je koření s vůní anýzu, jsou to sušená souplodí s lesklými semeny pocházející ze stále zeleného stromu s názvem badyáník pravý (Illicium verum), obsahuje kyselinu shikimovou (vzniká ze sacharidů a podílí se i na biosyntéze tříslovin). a protokatechovou, eterické oleje, ceněnou silici anetol atd. Badyán obsahuje mj. železo, vápník, hořčík, fosfor, draslík, vitaminy A, C, kyselinu listovou, pantothenovou a šikimovou. Badyán je tradiční vánoční a zimní koření, které nás svou nezaměnitelnou vůní okouzlí při pečení perníků nebo popíjení svařeného vína. 

  • Badyáník pravý je zdrojem koření badyánu a tzv. anýzového oleje.
  • Badyán sspolu se skořicí, vanilkou, hřebíčkem, anýzem a muškátovým oříškem u nás patří k vánočnímu koření.
  • Badyán je zdrojem kyseliny šikimové (kyselina shikimová).

Badyán a jeho neschválené účinky:

Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • při kolikách, při svalových křečích a revmatismu (čaj)
  • celkově posiluje organismus, ulevuje při chorobách z nachlazení i potížích s trávením
  • pomáhá proti virové i bakteriální nákaze (tinktura)
  • podporuje správné fungování imunitního systému
  • má antibakteriální, antivirotické, antimikrobiální a protizánětlivé účinky díky anetolu, linaloolu, kyselině shikimové a oseltamiviru
  • žvýkání osvěžuje dech a také zlepšuje trávení
  • proti nadýmání a plynatosti, kolice ve střevech
  • napomáhá odvodnění organismu
  • je přírodní surovinou pro výrobu známého léku proti virovým onemocněním Tamiflu (účinná látka oseltamivir – ester derivátu cyklické karboxylové diaminokyseliny – ve formě fosforečné soli)
  • podporuje libido u mužů
  • má zahřívací účinek, proto je vhodný zejména v zimě (zimní koření, podobně jako hřebíček, skořice)
  • má také čistit a regenerovat pleť
  • silice badyánu pozitivně působí na nervy

Vůně: připomíná anýz a fenykl nebo lékořici, mírně nasládlá, dost pronikavá a velmi aromatická

Chuť: má výraznou, hořce nasládlou chuť

Použití: na výrobu tinktury, u nás se používá v likérnictví, voňavkářství i v potravinářském průmyslu, do perníku, speciálních sušenek, švestkových povidel, hruškového kompotu i k aromatizaci čajů a grogu. Badyán si můžeme koupit už drcený nebo mletý, ale nejlepší je celý a před použitím ho umlít či nadrtit v hmoždíři, protože mletím se jeho chuť a vůně rychle uvolňují a vyprchávají.

  • Badyán používají při výrobě slaných i sladkých jídel zejména Číňané, Indové a Indonésané. Navíc se jedná i o součást tradičního čínského koření pěti vůní, ve kterém se používá společně s hřebíčkem, fenyklem, skořicí a pepřem. V čínské kuchyni jsou dekorativní hvězdičky základním koření pro přípravu kachny a vepřového masa. Vietnamská kuchyně badyán úplně nejčastěji přidává k hovězím vývarům a polévkám (například Pho Bo apod.).
  • Badyán se dobře kombinuje se skořicí, chilli, plody koriandru a fenyklu, s česnekem, zázvorem, citronelou, limetkovou kůrou, sečuánským pepřem (většinou k masu) a sójovou omáčkou.
  • Nejvýraznější chuť a vůni má badyán po rozdrcení v hmoždíři nebo umleté elektrickým mlýnkem.
  • Přidává se do domácích likérů, neměal by chybět například ve svatojánské ořechovce.
  • Přidává se do vánočního cukroví, koláčů a dezertů, používá se do švestkových a hruškových povidel, pomerančových marmelád nebo aromatických džemů a kompotů.

Skladování: suché, temné místo, do teploty 25°C

Kontraindikace:

Původ: jižní Čína a severní Vietnam

Čeleď: magnoliovité

Lidové názvy: badyánek, hvězdičkové koření, hvězdicový anýz či čínský anýz

Sběr:

Sušení:

Barva květů:

Výskyt, stanoviště:

Plod:  má tvar osmihvězdice, souplodí se sklízejí těsně před plnou zralostí od března do května

Pověry a pověsti:

Signatura: osmicípé hvězdice: krásné osmicípé hvězdičky staly součástí Vánoc

Čaj z badyánu

Badyán umeleme nebo nadrtíme v hmoždíři a zalijeme ji 250 ml vroucí vody. Necháme vyluhovat 7 až 10 minut. Scedíme. Před pitím přidáme med. Badyánový čaj je skvělý jako prevence proti virových chorobách, pomáhá při kašli a bolesti v krku. Jako prevenci pijeme čaj dvakrát denně, jako lék třikrát denně. Čaj můžeme ještě ochutit špetkou skořice. 

  • 1 hvězdička badyánu
  • 200 ml vroucí vody
  • 1 lžička medu

Badyánová tinktura

Badyán dáme do láhve a zalijeme alkoholem. Necháme nejméně dva týdny vyluhovat. Každý den několikrát protřepeme. Pak přefiltrujeme, nalijeme do tmavé skleničky a dobře uzavřeme. Při nachlazení nebo virové infekci užíváme třikrát denně po jídle 15 kapek minimálně deset dní. Zevně je badyánová tinktura vynikající na potírání míst postižených revmatismem.

  • 2 lžíce drceného badyánu
  • 7 až 8 lžic vodky nebo jiného čirého min. 40% alkoholu

 

 

 

obsah 2

obsah list

Zobrazit více Zabalit
Cena a štítky
0 produktů
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo