Badyán

Badyán ((Illicium verum , čínský anýz, hvězdicový anýz) je koření s vůní anýzu, jsou to sušená souplodí s lesklými semeny pocházející ze stále zeleného stromu s názvem badyáník pravý (Illicium verum), obsahuje kyselinu shikimovou (vzniká ze sacharidů a podílí se i na biosyntéze tříslovin). a protokatechovou, eterické oleje, ceněnou silici anetol atd. Badyán obsahuje mj. železo, vápník, hořčík, fosfor, draslík, vitaminy A, C, kyselinu listovou, pantothenovou a šikimovou. Badyán je tradiční vánoční a zimní koření, které nás svou nezaměnitelnou vůní okouzlí při pečení perníků nebo popíjení svařeného vína. 

  • Badyáník pravý je zdrojem koření badyánu a tzv. anýzového oleje.
  • Badyán sspolu se skořicí, vanilkou, hřebíčkem, anýzem a muškátovým oříškem u nás patří k vánočnímu koření.
  • Badyán je zdrojem kyseliny šikimové (kyselina shikimová).

Badyán a jeho účinky:

  • při kolikách, při svalových křečích a revmatismu (čaj)
  • celkově posiluje organismus, ulevuje při chorobách z nachlazení i potížích s trávením
  • pomáhá proti virové i bakteriální nákaze (tinktura)
  • podporuje správné fungování imunitního systému
  • má antibakteriální, antivirotické, antimikrobiální a protizánětlivé účinky díky anetolu, linaloolu, kyselině shikimové a oseltamiviru
  • žvýkání osvěžuje dech a také zlepšuje trávení
  • proti nadýmání a plynatosti, kolice ve střevech
  • napomáhá odvodnění organismu
  • je přírodní surovinou pro výrobu známého léku proti virovým onemocněním Tamiflu (účinná látka oseltamivir – ester derivátu cyklické karboxylové diaminokyseliny – ve formě fosforečné soli)
  • podporuje libido u mužů
  • má zahřívací účinek, proto je vhodný zejména v zimě (zimní koření, podobně jako hřebíček, skořice)
  • má také čistit a regenerovat pleť
  • silice badyánu pozitivně působí na nervy

Vůně: připomíná anýz a fenykl nebo lékořici, mírně nasládlá, dost pronikavá a velmi aromatická

Chuť: má výraznou, hořce nasládlou chuť

Použití: na výrobu tinktury, u nás se používá v likérnictví, voňavkářství i v potravinářském průmyslu, do perníku, speciálních sušenek, švestkových povidel, hruškového kompotu i k aromatizaci čajů a grogu. Badyán si můžeme koupit už drcený nebo mletý, ale nejlepší je celý a před použitím ho umlít či nadrtit v hmoždíři, protože mletím se jeho chuť a vůně rychle uvolňují a vyprchávají.

  • Badyán používají při výrobě slaných i sladkých jídel zejména Číňané, Indové a Indonésané. Navíc se jedná i o součást tradičního čínského koření pěti vůní, ve kterém se používá společně s hřebíčkem, fenyklem, skořicí a pepřem. V čínské kuchyni jsou dekorativní hvězdičky základním koření pro přípravu kachny a vepřového masa. Vietnamská kuchyně badyán úplně nejčastěji přidává k hovězím vývarům a polévkám (například Pho Bo apod.).
  • Badyán se dobře kombinuje se skořicí, chilli, plody koriandru a fenyklu, s česnekem, zázvorem, citronelou, limetkovou kůrou, sečuánským pepřem (většinou k masu) a sójovou omáčkou.
  • Nejvýraznější chuť a vůni má badyán po rozdrcení v hmoždíři nebo umleté elektrickým mlýnkem.
  • Přidává se do domácích likérů, neměal by chybět například ve svatojánské ořechovce.
  • Přidává se do vánočního cukroví, koláčů a dezertů, používá se do švestkových a hruškových povidel, pomerančových marmelád nebo aromatických džemů a kompotů.

Skladování: suché, temné místo, do teploty 25°C

Kontraindikace:

Původ: jižní Čína a severní Vietnam

Čeleď: magnoliovité

Lidové názvy: badyánek, hvězdičkové koření, hvězdicový anýz či čínský anýz

Sběr:

Sušení:

Barva květů:

Výskyt, stanoviště:

Plod:  má tvar osmihvězdice, souplodí se sklízejí těsně před plnou zralostí od března do května

Pověry a pověsti:

Signatura: osmicípé hvězdice: krásné osmicípé hvězdičky staly součástí Vánoc

Čaj z badyánu

Badyán umeleme nebo nadrtíme v hmoždíři a zalijeme ji 250 ml vroucí vody. Necháme vyluhovat 7 až 10 minut. Scedíme. Před pitím přidáme med. Badyánový čaj je skvělý jako prevence proti virových chorobách, pomáhá při kašli a bolesti v krku. Jako prevenci pijeme čaj dvakrát denně, jako lék třikrát denně. Čaj můžeme ještě ochutit špetkou skořice. 

 

  • 1 hvězdička badyánu
  • 200 ml vroucí vody
  • 1 lžička medu

Badyánová tinktura

Badyán dáme do láhve a zalijeme alkoholem. Necháme nejméně dva týdny vyluhovat. Každý den několikrát protřepeme. Pak přefiltrujeme, nalijeme do tmavé skleničky a dobře uzavřeme. Při nachlazení nebo virové infekci užíváme třikrát denně po jídle 15 kapek minimálně deset dní. Zevně je badyánová tinktura vynikající na potírání míst postižených revmatismem.

 

  • 2 lžíce drceného badyánu
  • 7 až 8 lžic vodky nebo jiného čirého min. 40% alkoholu

 

 

 

obsah 2

obsah list

Zobrazit více Zabalit
Cena a štítky
Hmotnost
Rozsah hmotnosti
Antioxidanty
0 produktů
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo