Badyán ((Illicium verum , čínský anýz, hvězdicový anýz) je koření s vůní anýzu, jsou to sušená souplodí s lesklými semeny pocházející ze stále zeleného stromu s názvem badyáník pravý (Illicium verum), obsahuje kyselinu shikimovou (vzniká ze sacharidů a podílí se i na biosyntéze tříslovin). a protokatechovou, eterické oleje, ceněnou silici anetol atd. Badyán obsahuje mj. železo, vápník, hořčík, fosfor, draslík, vitaminy A, C, kyselinu listovou, pantothenovou a šikimovou. Badyán je tradiční vánoční a zimní koření, které nás svou nezaměnitelnou vůní okouzlí při pečení perníků nebo popíjení svařeného vína.
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Vůně: připomíná anýz a fenykl nebo lékořici, mírně nasládlá, dost pronikavá a velmi aromatická
Chuť: má výraznou, hořce nasládlou chuť
Použití: na výrobu tinktury, u nás se používá v likérnictví, voňavkářství i v potravinářském průmyslu, do perníku, speciálních sušenek, švestkových povidel, hruškového kompotu i k aromatizaci čajů a grogu. Badyán si můžeme koupit už drcený nebo mletý, ale nejlepší je celý a před použitím ho umlít či nadrtit v hmoždíři, protože mletím se jeho chuť a vůně rychle uvolňují a vyprchávají.
Skladování: suché, temné místo, do teploty 25°C
Kontraindikace:
Původ: jižní Čína a severní Vietnam
Čeleď: magnoliovité
Lidové názvy: badyánek, hvězdičkové koření, hvězdicový anýz či čínský anýz
Sběr:
Sušení:
Barva květů:
Výskyt, stanoviště:
Plod: má tvar osmihvězdice, souplodí se sklízejí těsně před plnou zralostí od března do května
Pověry a pověsti:
Signatura: osmicípé hvězdice: krásné osmicípé hvězdičky staly součástí Vánoc
Badyán umeleme nebo nadrtíme v hmoždíři a zalijeme ji 250 ml vroucí vody. Necháme vyluhovat 7 až 10 minut. Scedíme. Před pitím přidáme med. Badyánový čaj je skvělý jako prevence proti virových chorobách, pomáhá při kašli a bolesti v krku. Jako prevenci pijeme čaj dvakrát denně, jako lék třikrát denně. Čaj můžeme ještě ochutit špetkou skořice.
Badyán dáme do láhve a zalijeme alkoholem. Necháme nejméně dva týdny vyluhovat. Každý den několikrát protřepeme. Pak přefiltrujeme, nalijeme do tmavé skleničky a dobře uzavřeme. Při nachlazení nebo virové infekci užíváme třikrát denně po jídle 15 kapek minimálně deset dní. Zevně je badyánová tinktura vynikající na potírání míst postižených revmatismem.
obsah 2
obsah list
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |