Čočka je luštěnina vhodná pro vegany, vegetariány, diabetiky, celiaky, jedince s citlivým zažíváním a osoby s kardiovaskulárními obtížemi. Nejvíce čočky se pěstuje v Kanadě, pak v Indii a Nepálu.
Pro zajímavost – už římský přírodovědec Plinius předepisoval čočkovou polévku na uklidnění. Svatá Hildegarda z Brixenu ji naopak spíše zavrhovala, Ondřej Mattioli také, ale doporučoval ji při léčbě ženských obtíží. Lékaři v 18. století ji předepisovali dětem, které onemocněly spalničkami nebo neštovicemi, a pomocí čočky uvařené ve vodě se vyháněly z těla škrkavky.
- hnědá čočka se v minulosti jedla proti parazitům
Druhy čočky:
- hnědá čočka
- červená čočka (rychlá na přípravu, používá se v indické kuchyni)
- zelená čočka z francouzského Puy (tzv. kaviár chudých)
- černá čočka Beluga
Červená čočka
Červená čočka je oblíbená luštěnina,obsahuje i značné množství bílkovin, proto se dá využít i jako hlavní jídlo. Je i oblíbená mezi vegany a vegetariány, kterým bílkoviny v jídelníčku často chybí. Čočku tedy tvoří až z 50 % sacharidy, z 24 % bílkoviny a z necelých 2 % tuky. Obsahuje také velké množství vlákniny – až 4 g na 100 g sušené čočky. Čočka dále obsahuje vitamíny A, B, C, kyselinu listovou, vitamín B6, E a také minerály železo, mangan, selen, zinek, fosfor, stopové množství nikotinamidu, aminokyselin, trypthofanu, methioninu a fenylalaninu.
- zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- podporuje krvetvorbu
- lehce stravitelná (prodává se loupaná a půlená červená čočka)
- při hubnutí, velmi dobře zasytí
- působí proti zácpě a střevním potížím
- snižuje obsah cukru v krvi
- snižuje hladinu cholesterolu
- zdroj rostlinných bílkovin, prospívá růstu svalstva
- působí proti nadýmání, prospívá při zácpě
- červená čočka je vhodná na klíčení
- neobsahuje lepek
- pokud přidáme jedlou sodu při vaření čočky či fazolí, celý proces urychlíme
Aby se znásobil pozitivní účinek čočky na vaše zdraví a doplnili jste živiny, které v čočce chybí, je vhodné tuto luštěninu konzumovat s následujícími potravinami:
- citrony (mohou se použít na dochucení čočky, čímž se znásobí účinek železa)
- jablečný ocet (dodá čočce potřebnou kyselost)
- obilniny (vhodná je zejména rýže, která je zdrojem methioninu)
- brukvovitá zelenina, špenát či mléčné výrobky (dobrý zdroj vápníku, kterého je v čočce jen velmi málo)
- mrkev (obsahuje provitamín A, který čočce také chybí)
- čočka se vaří s tymiánem, aby nenadýmala, a pomalu
Černá čočka beluga
Černá čočka beluga vyniká nejen svojí nezvyklou barvou, ale i skvělou chutí a vynikající nutriční hodnotou. Má velký obsah bílkovin a antioxidantů. Černá čočka je drobnější než klasická čočka a má lehce oříškovou chuť. Černá čočka je zdrojem proteinů, vlákniny, vitamínů skupiny B, železa a hořčíku. Čočka černá beluga má slupku, která ji pomáhá držet tvar i po uvaření.
- snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu (váknina)
- zdroj proteinů a vlákniny
- podporuje růst a obnovu buněk
- vyrovnává hladinu cukru v krvi
- prevence kardiovaskulárních onemocnění
- vhodná pro celiaky
- pokud přidáme sodu při vaření čočky či fazolí urychlíme vaření
Recept: Dalbat – nepálské národní jídlo čočka s rýží
Porce pro 4 osoby:
- hrnek rýže a hrnek čočky
- kousek pórku nebo malou cibuli
- kmín mletý
- majoránka
- bobkový list
- kari koření
- sypký bujón
- sůl
Rýži uvaříme tradičním způsobem nebo na oleji na pánvi zpěníme pórek, nasypeme rýži, nasypu mletý kmín, majoránku a sypký bujon, chvíli opekám, potom dáme tuto směs do hrnce, přidáme díl rýže a 2 díly vody, vaříme pod pokličkou na mírném plameni do vstřebání vody – bez míchání, před dovařením plotýnku vypneme a necháme dojít.
Červenou nebo tradiční čočku namočíme přes noc a min. jedenkrát vyměníme vodu, vaříme s majoránkou a bobkovým listem do měkka, aby se téměř rozpadala. Před dovařením osolíme. Po slití můžeme ještě dochutit solí, kari kořením, kurkumou nebo troškou sypkého bujonu. Rýži a čočku smícháme.
Čočka, její příprava a recepty