Mandle od nepaměti patřily na jídelníček našich předků, a tak by to mělo platit i nyní. Mandle jsou bohatým zdrojem omega kyselin, vlákniny, tuků (40–50 %), proteinů (15–30 %), minerálů: vápníku, hořčíku, draslíku, zinku, fosforu, selenu, železa a manganu a též vitaminů skupiny B (B1, B2, B6, B9) a E. Ve 100 g mandlí cca najdeme 290 mg hořčíku, 260 mg vápníku, 730 mg draslíku, 1 mg mědi a 3 mg zinku. Nejbližšími příbuznými mandloně jsou broskvoň a meruňka. Lisováním mandlí za studena se získá mandlový olej, který se používá ke kosmetickým účelům.
Upozornění: Mandle jsou náchylné na žluknutí, čerstvé mandle by neměly být hořké, ale měly by oříškově vonět. Loupané (blanšírované mandle) mohou mít na povrchu zbytky tmavé slupky. Slupka mandlí je bohatá na výživné látky. Skladovat mandle je vhodné v uzavřených nádobách na suchém místě bez slunečního záření. Prodloužení trvanlivosti dosáhneme pokud je dáme do lednice (vydrží i 6 měsíců) a nebo do mrazničky, kde vydrží až jeden rok.
Jak vyrobit mandlové mléko doma?
Jak vyrobit domácí marcipán a jak pražit mandle?
![]() |
BLACK FRIDAY ! LIMITOVANÁ NABÍDKA |
![]() |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |