Sušené datle (beduinský chléb, Phoenix dactylifer) jsou doslova pokladem pro duševně pracující, slouží i jako ideální svačinka, nejlépe i v kombinaci s ořechy. Datle (plody mají hnědou barvu a jsou plody datlovníku obecného) jsou významným zdrojem vitamínu A a vitamínů B1, B2, B3, B6 a B9, cukrů (glukóza, fruktóza a sacharóza). Obsahují 23 aminokyselin i poměrně velké množství minerálů např. draslík, hořčík, chlór, fosfor a vápník, dále stopové prvky mědi, manganu a zinku. Čerstvé datle obsahují i vitamín C, sušené datle železo. Mezi největší producenty datlí patří Irák, Egypt, Tunis, Alžírsko a většina se prodává v sušené podobě.
- datlová pasta
- sušené datle vypeckované - mají méně než 10 % vody a poměr cukru přesahuje 60%
- datle s peckou
- datlový sirup - přírodní sladidlo
Sušené datle a jejich účinky:
- dobře zasytí, vhodné při redukčních dietách
- rychlý zdroj energie
- zdroj tryptofanu (aminokyselina, která se mění naserotonin)
- podporuje mozkové funkce
- působí proti zácpě a průjmu
- působí proti ucpávání tepen
- udržují rovnováhu elektrolytů (draslík, hořčík, vápník)
- snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění (hořčík, draslík)
- prospívají zubům, vlasů kostem a kloubům (vápník)
- přírodní afrodisiakum vhodné pro ženy i muže
- snižují horečku, prospívají při bolesti v krku a nachlazení (pasta)
- zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- více
Použití datlí a datlové pasty:
pro přímou konzumaci, používají se jako přírodní sladidlo
- sušené vypeckované datle jsou výborné s mandlemi, nebo jinými ořechy, kandovanou pomerančovou kůrou nebo marcipánem
- máčené v čokoládě jsou výborné
- přidávají se do kaší, pudinků, koláčů nebo nákypů
- vynikající jsou v kombinaci s tvarohem, jogurtem nebo smetanou
- datlová pasta se používá při přípravě cukroví a tyčinek
Skladování datlí:
- sušené datle v uzavřené dóze vydrží až jeden rok, v mrazáku i několik let
- sušené datle můžeme v suchém prostředí, chladnu (do teploty 25°C) a temnu můžeme skladovat mnoho měsíců
Odrůdy datlí:
- Deglet Noor, pěstuje se v tunisku a Alžíru
- Fard, mají podlouhlý tvar a pěstují se ve Španělsku
- Mediool, pěstuje se v Americe a Izraeli
- Siwa a Freihi, mají nižší obsah vody, pěstují se v Egyptě
- Kheinazi, pro dekorativní účely, datle mají červenou barvu