Hřebíček (Syzyum aromaticum) neboli hřebíčkovec kořenný (sušený kalich s poupětem hřebíčkovce kořenného) se používá jako aromatické koření, které bylo ve středověku ceněno jako zlato (1kg hřebičku bylo za 7g zlata), na dochucení pokrmů, obsahuje hřebíčkové silice cca 20% (eugenol, acetoeugenol a humulen), třísloviny, flavonoidy, pryskyřice, slizy, terpeny a další látky. Hřebíček je původem z Indonézie, jde o stálezelený strom dorůstající výšky cca 20 m.
- hřebíček - usušené poupě sebrané těsně před rozkvětem (mají oranžovo až nachově červenou barvu) ze stálezeleného tropického stromu (hřebíčkovec vonný), dřevnatou konzistenci získá hřebíček až následným sušením
Hřebíček a jeho účinky na zdraví:
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li) a nemohou vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku bylin či výrobku
- má silné účinky proti parazitům (karyofylen)– doporučuje se přidávat lžičku hřebíčkového oleje do snídaňové kaše

- antiseptické (čisticí), antibakteriální, anestetické a analgetické účinky (eugenol)
- používá se při choleře, malárii či tuberkulóze
- ničí i všechny druhy stafylokoků, E-coli a streptokoky
- působí proti parazitům ve střevech (mletý hřebíček s lněným semínkkem)
- vhodný při bolestech zubů (rozkousat)
- mírně znecitlivuje bolavá místa, a tak eliminuje bolest
- na nehojící se hnisavé rány a bolestivé kožní infekce (odvar z hřebíčku)
- působí dezinfekčně v dutině ústní (rozkousat, nebo mletý)
- působí jako prevence zubního kazu a paradontózy
- při akutní bolesti chrupu, proti paradentóze denně masírujte dásně tamponem namočeným v hřebíčkové tinktuře
- přírodní afrodisiakum (probuzuje smysly)
- je součástí indické směsi kari i oblíbeného perníkového koření
- hřebíčková silice vyčistí vzduch v místnosti, dezinfikuje dýchací cesty a pomáhá od štěkavého kašle a léčí průduškové záněty (inhalace)
- při revmatoidní artritidě nebo klasické artróze (masáž kloubů hřebíčkovým olejem)
- při revmatismu, používá se do protirevmatických mastí
- hřebíček se používal vně na lokálního znecitlivění i při revmatismu a dně (hřebíčkový olej se vtírá do kůže v okolí postižených kloubů)
- aktivace vnitřního kolagenu, zpomaluje tvorbu vrásek (vnější aplikace hřebíčkového oleje)
- repelent proti hmyzu (tinktura v rozprašovači) a aromatická zbraň proti mravencům (olej nebo tinktura)
- má močopudné účinky
- působí jako prevence kardiovaskulárních chorob
- povzbuzuje smysly a srdeční činnost (vně)
- při celkové slabosti, stresu a úzkosti (inhalace esenciálního oleje)
- v tradiční indické medicíně se využívá na zlepšení činnosti srdce a podporu krevního oběhu
- v ajurvédské medicíně se využívá hřebíčkový olej pro úpravu trávení a střevní mikrobioty
- při svalovém vypětí, prohřívá, tiší bolest (hřebíčkový olej)
- povzbudivě působí na činnost srdečního svalu ve formě prášku (podle ajurvédy)
Hřebíček, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
Použití: jako koření, do perníku, při vaření rýže se zapichuje do cibule, do svařeného vína, na přípravu tinktury, oleje a výluhu
- hřebíček zapíchnutý do půlky cibule pozdvihne vařenou rýži
- do aromalamp (vonné silice hřebíčku) - čistí vzduch v místnosti
- odpuzuje mravence
- odpuzovač hmyzu - repelent vyrobený z tinktury
Kontraindikace: dlouhodobé užívání není vhodné, použití konzultujte s lékařem
Chuť: nasládlá až hořká s aromatickou vůní
Čeleď: myrtovité
Kvalita: poznáte ji podle hnědého těla a světlé hlavičky – pokud je tmavá, hřebíček může být hořký
- kvalitní hřebíček plave ve svislé poloze, nebo se ve vodě mírně potápí
- nejčastěji se pěstuje na Srí Lance, Molukách, Mauriciu, Zanzibaru a Madagaskaru
Sběr: poupě před rozkvětem
Magie bylinek: v dávných dobách se hřebíček využíval k ochraně dětí, zavěšoval se nad jejich postýlky
Chuť: nasládlá, která se postupně mění v hořkou
Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C, v uzavřených nádobách
Pověsti, tradice: ve starých dobách byl hřebíček používán jako ekvivalent zlata
Jak připravit tinkturu a olej z hřebíčku?
do 2 decilitrů vodky nebo alpy namočíte maximálně 25 kusů hřebíčku, necháte 2 až 3 týdny louhovat a občas protřeseme. Pokud byste stejné množství hřebíčku namočili do decilitru mírně rozehřátého (lze ponořit prst) olivového, kokosového či jiného za studena lisovaného oleje a nechali několik týdnů macerovat, vznikne léčivý olej.
- prevence zubního kazu, používá se jako ústní voda na ošetření ústní dutiny a dásní
- při bolestech svalů a kloubů (olej)
- na akné, afty (hřebíčkový olej)
Jak vyrobit přírodní zubní pastu s hřebíčkem?
rozehřejeme kokosový olej, stačí na teplotu 30°C a přidáme lžičku drceného fenyklu, lžičku drceného hřebíčku a 1-2 lžičky jedlé sody. Ingredience důkladně promícháme a můžeme přelít zubní pastu do menších uzavíratelných doziček