Banán je oblíbený téměř v každé domácnosti a je jednou z hlavních a nejžádanějších složek vitariánské stravy. V běžné domácnosti je využíván banán i při přípravě ovocných pohárů. Obsahují také vitamíny skupiny C, B (B1, B2, B6, B9), E, A a minerální látky jako hořčík, fosfor, železo, vápník a velice prospěšný draslík.
Pokud srovnáme banán s jablkem, tak možná budete překvapení, banán má v sobě mimo jiné 4x více proteinů, 2x více uhlohydrátů, 3x více fosforu, 5x více vitamínu A a železa.
- sušené plátky banánu
- banánový prášek
- lyofilizovaný banán
- dražovaný banán v čokoládě, jogurtu
Banán a jeho neschválené účinky na zdraví:
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- zdroj energie (zdroj cukrů -sacharóza, fruktóza a glukóza)
- zdroj vlákniny, která podporuje trávení a působí proti zácpě
- působí jako probiotikum (zdroj vlákniny - inulinu)
- zdroj antioxidantů (působí proti volným radikálům)
- zdroj tryptofanu (aminokyselina, která se mění na serotonin)
- působí proti zácpě
- uklidňuje a posiluje nervovou soustavu (vitamin B6)
- působí jako prevence infarktům a mrtvicím (draslík, hořčík a vitamíny skupiny B)
- redukují nadměrnou kyselost v žaludku
- antimykotické a antibakteriální.účinky
- brání ztrátě vápníku (odvápňování kostí a zubů)
- působí proti osteoporóze
- působí proti pálení žáhy
- mírní příznaky premenstruačního syndromu (PMS)
- vhodný při anémii (chudokrevnosti) díky obsahu železa
- přírodní exfoliační přípravek k odstranění toxinů z kožních pórů (slupka z vnitřní strany)
- zdroj luteinu (banánová slupka)
- pomáhá při odvykání kouření (díky draslíku a hořčíku spolu s velkým množstvím B vitamínů)
- superpotravina
- zmírňuje křeče ve svalech (antioxidanty a hořčík)
- pomáhá s odvykáním kouření a s překonáním abstinenčních příznaků způsobených nedostatkem nikotinu - vitamíny B6, B9, draslík a magnézium
- dietní jídlo při zažívacích problémech nebo žaludečních vředech
- pomáhá se stimulováním hemoglobinu v krvi se svým vysokým obsahem železa
- více
Jak lze využít slupku z banánu?
banánová slupka je zdrojem vitaminů A, B, C, E a navíc je bohatá na antioxidanty
- pro bělení a čištění zbů, dá se kombinovat i kokosovým olejem (pár minut třít z vnitřní strany slupky)
- odstraňuje bradavice (kus slupky z vnitřní strany dáme před noc na postižené místo a upevníme obvazem nebo náplastí)
- akné (slupkou z vnitřní strany potřemě postižené místo, necháme působit 20-30 min a potom omyjeme vodou)
- pro eliminaci pigmentový skvrn (třeme postižené místo slupkou z vnitřní strany po dobu 5-10 minut 2 x denně, opakujeme tak dlouho až skvrny zmizí)
- změkčuje pokožku a redukuje vrásky (vnitřní stranou slupky třeme o obličej několik minut a necháme působit 20-30 minut)
- tlumí bolest pro štípnutí hmyzem a virážkou
- redukuje kruhy pod očima
- působí proti degenerativim i změnám očí (povaříme banánovou slupku cca 10 min, rozmixujeme a pijeme s vodou
- zbaví prachu pokojové rostliny (vnitřní strana)
- pokud sázíte rajčata je vhodná ke rořenům (zdroj živin v době vegetace)
- působí vůči mšicím (nesnáší vůni banánů) - slupky můžeme dát pod rostliny nebo nanést na stonky rostlin
- mohou se použít místo krému na boty a přetřít jemně měkkou hadrou
- obalte kořeny ve slupce od banánu, rostlinkám dodáte spoustu výživy a celé léto porostou jako z vody
- slupka je bohatá na serotonin
- dobrá pro zrak, protože obsahuje antioxidant lutein, který chrání buňky očí před následky ultrafialového záření
- vhodná přísada do kompostu (je zdrojem minerálů)
Jak připravit banánovou slupku pro konzumaci?
Stačí ji deset minut povařit, potom rozmixovat a pak ji pít naředěné vodou, nebo ji zpracovat v odšťavňovači, nebo přidat do smoothie.