Erythritol (cukerný polyalkohol) je přírodní bezkalorická alternativa rafinovaného cukru, vyrábí se fermentací přírodního cukru(enzymatickou hydrolýzou škrobu z kukuřice a následnou fermentací kvasinkami nebo elektrochemická syntéza). Erythritol byl objeven v 19. století Johnem Stenhousem (chemik ze Skotska). Vyskytuje se přirozeně u některých druhů ovoce, fermentovaných potravin a průmyslově se vyrábí fermentací kvasinek a glukózy v práškové nebo krystalické formě.
Použití: sladidlo na dochucování potravin, sladivost odpovídá cca 65% sacharosy, při pečení
Vzhled: jako běžný cukr
Kontraindikace: nejsou známy vedlejší účinky erytritolu při pravidelném užívání, při velkých dávkách může způsobit nevolnost, použití konzultujte s lékařem
Složení: 100% Erythritol (E968), neobsahuje žádné přísady a umělé látky
Alternativní názvy: erytritol, erythritol: erythrol, erythrit, erytoglucin, eryglucin
Skladování: suché. temné místo (mimo sluneční záření) v uzavřených nádobách do teploty 25°C