Hrách setý (Pisum sativum) obsahuje vitaminy zejména skupiny B (B1, B2, B3), C, E, K, aminokyseliny, kumariny, flavony, minerály (zejména draslík, vápník, síra, hořčík a fosfor).
Pučálka (hrách musí nejdříve vzklíčit, nabobtnat takzvaně „napučet“) je tradiční postní pokrm (staročeské jídlo z 15. století, konzumovalo se v období velikonočního půstu), který vznikne opražením naklíčených zrn hrachu.
Tradice: například na Mladoboleslavsku se například vodou slitou z naklíčeného hrachu zaléval hrách připravovaný k setí, aby byl odolnější vůči chorobám.
Příprava: Nejprve na pánvi rozehřejeme máslo. Máslo zpěníme a vysypeme do něj naklíčený hrách. Mírně jej osolíme, opepříme a opékáme něco mezi 3 až 5 minutami. Opékáním ztratí měkkost a syrovou chuť. Občas ho opatrně protřepeme, aby se neuvolnily slupky.
https://www.magazinzahrada.cz/seznamte-se-s-pucalkou-zdravym-jarnim-mlsanim/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |