Lískové oříšky (lískáče) jsou výborným zdrojem tuků (cca 60 %), jediná hrst oříšků nám dodá více prospěšných látek, než porce běžného jídla. Obsahují vitaminy skupiny B, (B1, B6), karoteny, v tuku rozpustný vitamin E, dokonce i vitamin C. Za povšimnutí stojí i dlouhý seznam nepostradatelných stopových prvků, v lískových oříšcích najdeme draslík, vápník, fosfor, hořčík, železo, měď, bor, mangan, zinek, chrom, selen a další.
Lískové ořechy a jejich neschválené účinky:
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- prospívají zdraví mozku a působí proti depresím a stresu
- podporují imunitní systém
- výborným zdrojem vápníku, který je prospěšný pro silné kosti a zdravé zuby
- preventivní funkci před rakovinou prostaty
- zdroj polyfenolových sloučenin (7 až 8× vyšší než v hořké čokoládě)
- mají antioxidační, antikarcinogenní, antimutagenní, antiflogistické a antidiabetické vlastnosti
- vysoký obsah vlákniny snižuje oxidaci LDL cholesterolu a zlepšují krevní lipidy
- více
Články, ořechy a jejich účinky:
Jak vyrobit domácí nutellu?
Budete potřebovat 100 gramů lískových oříšků, plechovku kondenzovaného mléka, 200 gramů mléčné čokolády, 2 lžíce kakaa, vanilkový extrakt a špetku soli.
Postup přípravy: kondenzované mléko rozehřejte v hrnci a přidejte k němu čokoládu. Jakmile se směs rozpustí, nechte ji vychladnout. Oříšky opražte v troubě a potom je rozmixujte najemno. Musíte je předem samozřejmě zbavit slupek, nebo si koupit oříšky už loupané. Smíchejte čokoládovou směs s rozmixovanými oříšky, kakaem, vanilkou a špetkou soli. Vzniknout by vám měl hladký krém. Pokud bude příliš hustý, přidejte trochu mléka. Pak dejte nutellu do skleniček a uchovávejte ji v chladu.
Nutella-likér
Potřebné ingredience
- 2 vanilkové lusky
- 1 lžíci instantní kávy
- 0,7 litru hnědého rumu
- 400 g Nutelly
- 250 g moučkového cukru
- 400 ml smetany ke šlehání
Postup při výrobě likéru
- Vanilkové lusky rozřízněte a vyškrábněte dřeň. Instantní kávu rozpusťte ve lžíci horké vody, smíchejte s rumem, vanilkovou dření, Nutellou a moučkovým cukrem – nejlépe v mixéru.
- Dejte do ledničky a nechte přes noc odpočívat.
- Druhý den ušlehejte do polotuha smetanu a vmíchejte do likéru.
- Likér přelijte do lahviček, pevně zavřete a skladujte v chladu.
5.2.2025 Vlašské ořechy, mandle nebo kešu. Čím mohou být různé ořechy zdraví prospěšné, ale také jak je správně skladovat nebo jaká představují rizika při konzumaci? Nejen na to se Seznam Zprávy zeptaly nutriční terapeutky Šárky Knížkové.
-
Vlašské ořechy jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které tedy podporují zdraví srdce, cév a mozku a mohou mít vliv i na snížení krevního tlaku. Vlašské ořechy dále obsahují antioxidanty prospěšné pro udržení kognitivních funkcí nebo vitamin C důležitý pro imunitní systém. Prospěšné jsou i pro zdraví střev a najdete v nich dokonce melatonin, tedy spánkový hormon.
-
Z mandlí se vyrábí například i marcipán či nugát. Jejich plody disponují vysokým podílem vlákniny, která má obecně dobrý vliv na trávení a střevní mikrobiom. Obsahují také vitamin E, který má zase antioxidační účinky, a kyselinu listovou, jež příznivě působí třeba na udržení mozkových funkcí. U neloupaných mandlí je ve slupce více vlákniny a kyseliny fytové. Ta sice snižuje využití některých stopových prvků v těle. Ale zároveň je antioxidantem, reguluje hladinu glukózy v krvi, snižuje hladinu cholesterolu a působí jako prevence tvorby ledvinových kamenů, vzniku infarktu či rakoviny prsu a střev.
- Lískové ořechy mají ze všech ořechů nejvyšší obsah mononenasycených mastných kyselin, které pomáhají v těle snižovat hladinu nežádoucího LDL cholesterolu a naopak zvyšovat hladinu toho prospěšného – HDL. Tím lískové ořechy prospívají srdeční činnosti.
- Kešu obsahují prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Jsou také bohaté na bílkoviny a obsahují antioxidanty lutein, zeaxantin a beta-karoten, které pomáhají udržovat zdraví očí. Obsahují také hořčík a vápník, čímž mohou zase přispívat ke zdraví kostí.
- Para (brazilské ořechy) vynikají zejména obsahem stopového prvku selenu, který má antioxidačními účinky. Podporuje také imunitní systém, zdraví štítné žlázy a chrání buňky před oxidativním stresem, čímž působí jako prevence chronických nemocí. Tento prvek se promítá i do zdraví nehtů a vlasů.
- Piniové ořechy kromě nenasycených mastných kyselin disponují také kyselinou listovou, železem a hořčíkem. Nebo také zinkem, který přispívá třeba ke zdraví kostí, pokožky, nehtů a vlasů, ale také hraje roli při vývoji imunitních buněk, plodnosti a reprodukci.
- Makadamové ořechy jsou ceněné pro obsah nenasycených mastných kyselin. Obsahují i měď, jež udržuje imunitu, a podobně působí také zastoupený mangan, který se navíc podílí i na tvorbě chrupavek a regeneraci kostí. Makadamové ořechy mohou také působit protizánětlivě a mají antioxidační vlastnosti.
- Pekanové ořechy kromě omega–3 jsou bohaté na vlákninu, důležitou pro trávicí soustavu a střevní mikrobiom, i železo, zinek, selen a měď.
- Pistácie přispívají také ke zdravé kardiovaskulární soustavě. Jednak zdravými tuky, ale i díky draslíku, elektrolytu prospěšnému pro správnou svalovou funkci, a tedy i pro srdce. Pistácie dokonce obsahují již zmíněný lutein důležitý pro zdraví očí. Lutein se konkrétně nachází v oční sítnici a chrání před modrým světlem.
- https://www.seznamzpravy.cz/clanek/magazin-jidlo-orechy-zdravi-269402