Vlašské ořechy, plody ořešáku, patří mezi tradiční ořechy pěstované hojně na našem území. Jsou významným zdrojem tuků (nenasycené mastné kyseliny omega 3), vlákniny, proteinů, vitamínů B1, B2, B3, B6, B9, provitamin A (betakaroten), malé množství vitamínu C a E, a minerálů železo, vápník, hořčík, zinek, selen, fosfor, draslík. Před konzumací je vhodné vlašské ořechy namočit na cca 8 hodin do vody, poté jsou velmi lahodné a téměř k nerozeznání od těch z nové sklizně.
Vlašské ořechy a jejich neschválené účinky:
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- podporují mozek a jeho funkce
- jsou zdrojem energie pro buňky a podporují jejich dělení
- mají protizánětlivý účinek
- podporují zdraví očí a působí proti makulární degeneraci (lutein a zeaxantin)
- podporují zdraví srdečního svalu a cévní soustavy
- protizánětlivé účinky
- podporují zdravou pokožku, vlasy a nehty
- zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- více informací o vlašských ořeších
Dávkování: 30-50g za den, nebo jedna hrst
Skladování: suché, chladné a temné místo do teploty 20°C
Použití: pro přímou konzumaci (před konzumací doporučujeme namočit na 4 hodiny ve vodě), do snídaňových směsí, jogurtů, zákusků atd.
Ořechy, použití a účinky - články:
20.6.2025 Listy ořešáku jsou domácí všelék na nejrůznější zdravotní neduhy, prostředek pro krásnější vlasy i zdravější pleť. Listí z ořechu zároveň funguje jako odpuzovač parazitů a obtížného hmyzu. Důležité je však vědět, jak s ořešákovým listím naložit. Jedno z kouzel listů z ořešáku tkví v jeho obsahu antioxidantů, které tělu pomáhají bojovat proti řadě chorob i proti stárnutí.„Četné flavonoidy (jako jsou kvercetiny, myricetiny a kaempferol) přítomné v listech vlašských ořechů mají antioxidační vlastnosti,“ vysvětluje portál Darwin Nutrition, který se věnuje zdravým potravinám a superpotravinám.
- Indická studie z roku 2022 s názvem Komplexní přehled etnobotanického, léčivého a nutričního potenciálu vlašského ořechu se mimo jiné zaměřila na etnomedicínský průzkum, který mapoval tradiční znalosti a způsoby využití vlašských ořechů mezi obyvateli Svazového teritoria Džammú a Kašmír.“ Listy vlašských ořechů se tam používají při kožních onemocněních, podráždění očí a zánětu spojivek. Pomáhají také zlepšit chuť k jídlu.
- Listy z ořešáku využívala například známá rakouská léčitelka Maria Treben. Čaj z ořešákového listí podle ní pomáhá mimo jiné při poruchách trávení, zácpě, nechutenství a na pročišťování krve. Úspěšně se používá i při cukrovce a žloutence.
- Listy ořešáku mají stahující účinky, jsou proto výborným pomocníkem při zastavování krvácení. Využít je můžete nejen na drobné rány, ale třeba i při krvácení z nosu.
- Čaj z ořešákového listí se doporučuje při žaludečních a střevních potížích, hlavně při průjmech. Třísloviny, které obsahuje, mají totiž zklidňující účinek. Pro lepší působení se pije půl hrnku před jídlem.
- V minulosti byl ořešákový čaj spolehlivým prostředkem, jak vyhnat ze střev parazity, jako jsou škrkavky a roupi.
Další zdravotní přínosy listů z ořešáku:
- Pomáhají detoxikovat krev a léčit kožní onemocnění.
- Používají se k čištění krve.
- Odvar má zklidňující a hojivé účinky na kůži. Hodí se na potírání ekzémů, modřin, vředů a otevřených ran.
- Odvar se používá také na štípance od hmyzu.
- Odvar přidaný do koupele pomáhá při lupénce, akné i hemeroidech a zklidňuje podrážděnou pleť.
- Výluh z listů lze použít při silném vypadávání vlasů. V tomto případě masírujeme výluhem pokožku hlavy.
- Zlepšuje vzhled vlasů.
- Pomáhá odstranit svědění vlasové pokožky.
- Čaj z ořešákového listí může přispět ke zlepšení stavu cév.
- https://www.denik.cz/zdravi/listy-z-oresaku-zdravi.html?
5.2.2025 Vlašské ořechy, mandle nebo kešu. Čím mohou být různé ořechy zdraví prospěšné, ale také jak je správně skladovat nebo jaká představují rizika při konzumaci? Nejen na to se Seznam Zprávy zeptaly nutriční terapeutky Šárky Knížkové.
-
Vlašské ořechy jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které tedy podporují zdraví srdce, cév a mozku a mohou mít vliv i na snížení krevního tlaku. Vlašské ořechy dále obsahují antioxidanty prospěšné pro udržení kognitivních funkcí nebo vitamin C důležitý pro imunitní systém. Prospěšné jsou i pro zdraví střev a najdete v nich dokonce melatonin, tedy spánkový hormon.
-
Z mandlí se vyrábí například i marcipán či nugát. Jejich plody disponují vysokým podílem vlákniny, která má obecně dobrý vliv na trávení a střevní mikrobiom. Obsahují také vitamin E, který má zase antioxidační účinky, a kyselinu listovou, jež příznivě působí třeba na udržení mozkových funkcí. U neloupaných mandlí je ve slupce více vlákniny a kyseliny fytové. Ta sice snižuje využití některých stopových prvků v těle. Ale zároveň je antioxidantem, reguluje hladinu glukózy v krvi, snižuje hladinu cholesterolu a působí jako prevence tvorby ledvinových kamenů, vzniku infarktu či rakoviny prsu a střev.
- Lískové ořechy mají ze všech ořechů nejvyšší obsah mononenasycených mastných kyselin, které pomáhají v těle snižovat hladinu nežádoucího LDL cholesterolu a naopak zvyšovat hladinu toho prospěšného – HDL. Tím lískové ořechy prospívají srdeční činnosti.
- Kešu obsahují prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Jsou také bohaté na bílkoviny a obsahují antioxidanty lutein, zeaxantin a beta-karoten, které pomáhají udržovat zdraví očí. Obsahují také hořčík a vápník, čímž mohou zase přispívat ke zdraví kostí.
- Para (brazilské ořechy) vynikají zejména obsahem stopového prvku selenu, který má antioxidačními účinky. Podporuje také imunitní systém, zdraví štítné žlázy a chrání buňky před oxidativním stresem, čímž působí jako prevence chronických nemocí. Tento prvek se promítá i do zdraví nehtů a vlasů.
- Piniové ořechy kromě nenasycených mastných kyselin disponují také kyselinou listovou, železem a hořčíkem. Nebo také zinkem, který přispívá třeba ke zdraví kostí, pokožky, nehtů a vlasů, ale také hraje roli při vývoji imunitních buněk, plodnosti a reprodukci.
- Makadamové ořechy jsou ceněné pro obsah nenasycených mastných kyselin. Obsahují i měď, jež udržuje imunitu, a podobně působí také zastoupený mangan, který se navíc podílí i na tvorbě chrupavek a regeneraci kostí. Makadamové ořechy mohou také působit protizánětlivě a mají antioxidační vlastnosti.
- Pekanové ořechy kromě omega–3 jsou bohaté na vlákninu, důležitou pro trávicí soustavu a střevní mikrobiom, i železo, zinek, selen a měď.
- Pistácie přispívají také ke zdravé kardiovaskulární soustavě. Jednak zdravými tuky, ale i díky draslíku, elektrolytu prospěšnému pro správnou svalovou funkci, a tedy i pro srdce. Pistácie dokonce obsahují již zmíněný lutein důležitý pro zdraví očí. Lutein se konkrétně nachází v oční sítnici a chrání před modrým světlem.
- https://www.seznamzpravy.cz/clanek/magazin-jidlo-orechy-zdravi-269402
23.8.2023 Mnohem překvapivější je ale využití skořápek. Řeč není o nedozrálých zelených plodech, které se nakládají do ořechovky, ale těch ‚dřevěných‘. Odvar ze skořápek 12 ořechů v půllitru vody podávaný ve třech dávkách za den ulevuje od kašle už do dvou dnů. Speciální využití mají přepážky – tenké dřevnaté části uprostřed jader. Ty se nejlépe uchovávají ve formě tinktury a doporučují se k posílení paměti. Nejsnáze využitelné jsou ale samotné plody, tak jim dopřejte ve svém jídelníčku prostor.
https://www.kondice.cz/prirodni-cesta/oresak-kralovsky-vlasske-orechy-cholesterol.html?