Vlašské ořechy, plody ořešáku, patří mezi tradiční ořechy pěstované hojně na našem území. Jsou významným zdrojem tuků (nenasycené mastné kyseliny omega 3), vlákniny, proteinů, vitamínů B1, B2, B3, B6, B9, provitamin A (betakaroten), malé množství vitamínu C a E, a minerálů železo, vápník, hořčík, zinek, selen, fosfor, draslík. Před konzumací je vhodné vlašské ořechy namočit na cca 8 hodin do vody, poté jsou velmi lahodné a téměř k nerozeznání od těch z nové sklizně.
Dávkování: 30-50g za den, nebo jedna hrst
Skladování: suché, chladné a temné místo do teploty 20°C
Použití: pro přímou konzumaci (před konzumací doporučujeme namočit na 4 hodiny ve vodě), do snídaňových směsí, jogurtů, zákusků atd.
23.8.2023 Mnohem překvapivější je ale využití skořápek. Řeč není o nedozrálých zelených plodech, které se nakládají do ořechovky, ale těch ‚dřevěných‘. Odvar ze skořápek 12 ořechů v půllitru vody podávaný ve třech dávkách za den ulevuje od kašle už do dvou dnů. Speciální využití mají přepážky – tenké dřevnaté části uprostřed jader. Ty se nejlépe uchovávají ve formě tinktury a doporučují se k posílení paměti. Nejsnáze využitelné jsou ale samotné plody, tak jim dopřejte ve svém jídelníčku prostor.
https://www.kondice.cz/prirodni-cesta/oresak-kralovsky-vlasske-orechy-cholesterol.html?
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |