Sedm základních potravin, které nám pomohou porazit břišní tuk.

Sedm základních potravin, které nám pomohou porazit břišní tuk.

Pokud se rozhlédneme kolem sebe, uvidíme, že většina z nás bojuje s problémem zvaným břišní tuk. Když opomenu jeho nevzhlednost v triku, neřkuli v plavkách, velký problém je to hlavně zdravotní. Viscerální tuk je totiž plný špatného cholesterolu, utlačuje nám vnitřní orgány, brání správnému prokrvení, takže zvyšuje riziko zánětů a nemocí. Také se ho nejhůře zbavujeme a zásadní při tom je opravdu správný výběr potravin, zařazení těchto potravin do každodenního jídelníčku a jeho důsledné dodržování. V podstatě se jedná o potraviny s protizánětlivým účinkem, protože pokud máme zánět pod kontrolou, začneme se celkově cítit lépe a zjistíme, že mizí i břišní tuk. Je ovšem také třeba eliminovat ty potraviny, které zánět způsobují. Zkuste si přidat protizánětlivé potraviny do vašeho každodenního jídelníčku a budete žasnout, jaké se s vaším tělem budou dít změny.

Ovoce a zelenina

Všechny druhy ovoce a zeleniny. Jsou bohaté na živiny a hlavně vlákninu, která přispívá k boji proti chronickým zánětům. Také zbavuje střeva plísní, čímž opět velmi výrazně přispívá například ke zlepšení pokožky a pochopitelně odbourávání tuku. Některé druhy jsou ovšem silnější a mají opravdu zásadní protizánětlivé vlastnosti.

  • jablka
  • bobule ( borůvky, brusinky, goji ..)
  • brokolice
  • houby
  • papája
  • ananas
  • špenát
     

Zelený čaj


Tento nápoj je ideální pomocník ke zmenšení vašeho pasu, jakož i pro snížení zánětu. Flavonoidy v tomto čaji mají přirozené protizánětlivé vlastnosti. A bylo prokázáno, že sloučenina EGCG v zeleném čaji, pomáhá snižovat tělesný tuk.

Mononenasycené tuky

Tyto pro srdce zdravé tuky, pomohou zvýšit vaši zdravou hladinu HDL cholesterolu a snížit celkový zánět. Mezi velké zdroje patří:

  • olivový olej
  • mandle
  • avokádo, avokádový olej
     

Omega-3 mastné kyseliny
 

Výzkum ukázal, že dieta s vysokým podílem omega-3 mastných kyselin a nízké procento omega-6 mastných kyselin byla spojena se snížením zánětu. Mezi potravinové zdroje omega-3 patří:


Koření


Určité druhy koření mají velmi silné protizánětlivé schopnosti. Zkuste je přidat do jídla tak často, jak to jen bude možné. Jsou to:

Voda

Voda je důležitá pro celkové proplachování těla a napomáhá vyplavovat škodlivé toxiny. Být správně hydratovaný znamená, že našemu tělu dopřejeme 2.5 litrů vody za den a pokud cvičíme – potíme se, je třeba ještě přidat. Pozor však na zbytečné „přepíjení“, to může škodit ledvinám, které nestíhají tekutinu filtrovat. Více


Celé potraviny – celozrnné mouky, pečivo, těstoviny


Jsou nesmírně bohaté na vlákninu. Celozrnné potraviny kontrolují a regulují hladinu inzulinu v těle. Vysoký obsah vitamínů řady B, také přispívá ke snížení množství zánět podporujícího hormonu s názvem homocystein v těle.

Vzhledem k ročnímu období, kdy je naše tělo náchylnější k zánětlivým procesům, by bylo skvělé nečekat a zařadit těchto pár jednoduchých ingrediencí do jídelníčku okamžitě. Na jaře nám to náš štíhlý pas a vitální tělo vrátí.

 

VýrobceČlánky