Rybíz černý

Černý rybíz (Ribes nigrum) je ovocný keř, který má tmavé aromatické bobule s nejbohatším obsahem vitaminu C ze všeho ovoce, které se u nás pěstuje. Obsahuje vysoké množství vody, sacharidů,  vlákniny i dostatek flavonoidů. Je zdrojem vitaminů řady B,Černý rybíz(B1, B2, B6, B9,) provitamin A,  E  a minerálů - vápníku, hořčíku, železa, manganu, draslíku, zinku. Pro léčebné účinky se používají plody a mladé listy v období květu (jen v malém množství aby nebyla ohrožena rostlina).
  • olej ze semínek černého rybízu - zdroj gamma-linoleové kyseliny (GLA), je známa svými hojivými účinky při bolestech kloubů

Černý rybíz a jeho neschválené účinky na zdraví:

Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • v minulosti byl využíván pro léčbu dny, průjmů a onemocnění jater
  • zdroj flavonoidů
  • plody obsahují cca 80% vody
  • prevence tvorby močových kamenů - šťáva
  • protizánětlivé účinky
  • zdroj vlákniny pektinu
  • podporuje mozkové funkce a vyživuje mozek (brání odumírání mozkových buněk)
  • působí proti stresu a depresím
  • 4 x více vitamínu C jak angrešt
  • snižuje krevní tlak (díky obsahu draslíku)
  • při ateroskleróze - posiluje cévní stěny (rutin)
  • prospívá při křečových žilách
  • příznivě působí na zrak
  • zdroj elektrolytů (vápník, draslík, hořčík)
  • vhodný doplněk při hemeroidech
  • podporují imunitní systém
  • při alergické nebo senné rýmě
  • při zvýšené hladině inzulinu a glukózy po nasycení
  • preventivně působí proti šerosleposti, vhodný i na unavené oči (provitaminu A)
  • zpomaluje nástup šedého zákalu (glaukom)
  • zpomaluje nástup šedého zákalu (glaukom)
  • snižuje horečku, posiluje imunitu, podpůrná léčba při nachlazení a chřipkových onemocněních
  • odvar z mladých listů pomáhá při průjmech, mírně snižuje krevní tlak, používá se do směsí při zánětech ledvin a močových cest
  • dezinfekční, potopudné a močopudné účinky (listy)
  • zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • více
Chuť: sladkokyselá, mírně trpká
 
Konzumace: čerstvé přímo z keře, šťávy, do kompotů, likérů, marmelád a džemů
 
Použití sušených plodů černého rybízu: na přípravu čaje, do snídaňových směsí, smoothie, jogurtů, musli, do ovesných kaší, před konzumací je vhodné je namočit do vody pro lepší stravitelnost

Jak připravit nálev ze sušených plodů a listů černého rybízu?

  • 2 kávové lžičky sušených plodů zalijeme cca 250ml vřelé vody, necháme louhovat cca 10 - 15 min.
  • 1 lžíci sušených listů přelijeme 500ml vroucí vody a necháme 10min louhovat

Permakltura:

  • Černý rybíz potřebuje více dusíku a je méně citlivý na chlor. Nedostatek dusíku se projevuje malými plody a světle zelenými listy, které v létě předčasně opadávají. Nedostatek fosforu se podobá nedostatku dusíku, růst letorostů se zmenšuje a letorosty jsou slabé. Tvorba květních pupenů se silně snižuje. Na listech se mohou vyskytovat červenofialové skvrny.
  • U drobného ovoce se často projevuje nedostatek draslíku. U rybízu vyvolává okrajovou spálu listů a bobule jsou různé velikosti. Zasychání okrajů listů a jejich předčasný opad se často považuje za chorobu. V mnoha případech se jedná o nesprávné hnojení draslíkem. Chloridové formy draselných hnojiv (draselná sůl a Korn-Kali) vyvolávají stejnou spálu, která je způsobena toxicitou chloru. Nejcitlivější je červený rybíz a nejodolnější je černý rybíz. Příznaky toxicity se projevují rezavým a purpurovým zabarvením okrajů listů.
  • Červený a bílý rybíz, angrešt, maliník, ostružiník a malinostružiny mají především vysoké nároky na draslík, jsou však velmi citlivé vůči chloru.
Zobrazit více Zabalit
Cena a štítky
Hmotnost
Antioxidanty
Imunita
1 produkt
AWA superfoods černý rybíz  sušený 100g
Kód:awa2659

AWA superfoods černý rybíz sušený 100g

59,0 Kč
Tento produkt nelze zakoupit
Vyprodáno.
Černý rybíz je zdrojem vitaminů řady B, A, E a minerálů – vápníku, železa, manganu, draslíku, zinku...
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo