Černý rybíz (Ribes nigrum) je ovocný keř, který má tmavé aromatické bobule s nejbohatším obsahem vitaminu C ze všeho ovoce, které se u nás pěstuje. Obsahuje vysoké množství vody, sacharidů, vlákniny i dostatek
flavonoidů. Je zdrojem vitaminů řady B,

(B1, B2, B6, B9,) provitamin A, E a minerálů - vápníku, hořčíku, železa, manganu, draslíku, zinku. Pro léčebné účinky se používají plody a mladé listy v období květu (jen v malém množství aby nebyla ohrožena rostlina).
- olej ze semínek černého rybízu - zdroj gamma-linoleové kyseliny (GLA), je známa svými hojivými účinky při bolestech kloubů
Černý rybíz a jeho účinky na zdraví:
- v minulosti byl využíván pro léčbu dny, průjmů a onemocnění jater
- zdroj flavonoidů
- plody obsahují cca 80% vody
- prevence tvorby močových kamenů - šťáva
- protizánětlivé účinky
- zdroj vlákniny pektinu
- podporuje mozkové funkce a vyživuje mozek (brání odumírání mozkových buněk)
- působí proti stresu a depresím
- 4 x více vitamínu C jak angrešt
- snižuje krevní tlak (díky obsahu draslíku)
- při ateroskleróze - posiluje cévní stěny (rutin)
- prospívá při křečových žilách
- příznivě působí na zrak
- zdroj elektrolytů (vápník, draslík, hořčík)
- vhodný doplněk při hemeroidech
- podporují imunitní systém
- při alergické nebo senné rýmě
- při zvýšené hladině inzulinu a glukózy po nasycení
- preventivně působí proti šerosleposti, vhodný i na unavené oči (provitaminu A)
- zpomaluje nástup šedého zákalu (glaukom)
- zpomaluje nástup šedého zákalu (glaukom)
- snižuje horečku, posiluje imunitu, podpůrná léčba při nachlazení a chřipkových onemocněních
- odvar z mladých listů pomáhá při průjmech, mírně snižuje krevní tlak, používá se do směsí při zánětech ledvin a močových cest
- dezinfekční, potopudné a močopudné účinky (listy)
- zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- více
Chuť: sladkokyselá, mírně trpká
Konzumace: čerstvé přímo z keře, šťávy, do kompotů, likérů, marmelád a džemů
Použití sušených plodů černého rybízu: na přípravu čaje, do snídaňových směsí, smoothie, jogurtů, musli, do ovesných kaší, před konzumací je vhodné je namočit do vody pro lepší stravitelnost
Jak připravit nálev ze sušených plodů a listů černého rybízu?
- 2 kávové lžičky sušených plodů zalijeme cca 250ml vřelé vody, necháme louhovat cca 10 - 15 min.
- 1 lžíci sušených listů přelijeme 500ml vroucí vody a necháme 10min louhovat
Permakltura:
- Černý rybíz potřebuje více dusíku a je méně citlivý na chlor. Nedostatek dusíku se projevuje malými plody a světle zelenými listy, které v létě předčasně opadávají. Nedostatek fosforu se podobá nedostatku dusíku, růst letorostů se zmenšuje a letorosty jsou slabé. Tvorba květních pupenů se silně snižuje. Na listech se mohou vyskytovat červenofialové skvrny.
- U drobného ovoce se často projevuje nedostatek draslíku. U rybízu vyvolává okrajovou spálu listů a bobule jsou různé velikosti. Zasychání okrajů listů a jejich předčasný opad se často považuje za chorobu. V mnoha případech se jedná o nesprávné hnojení draslíkem. Chloridové formy draselných hnojiv (draselná sůl a Korn-Kali) vyvolávají stejnou spálu, která je způsobena toxicitou chloru. Nejcitlivější je červený rybíz a nejodolnější je černý rybíz. Příznaky toxicity se projevují rezavým a purpurovým zabarvením okrajů listů.
- Červený a bílý rybíz, angrešt, maliník, ostružiník a malinostružiny mají především vysoké nároky na draslík, jsou však velmi citlivé vůči chloru.