Černá rýže (císařská nebo také zakázaná rýže) byla používá pouze čínskou císařskou rodinou, má černo-fialovou barvou, je zdrojem antioxidantů (anthokyany), vlákniny, kompletních sacharidů, proteinů, esenciálních aminokyselin, vitamínů skupiny B (B1, B2, B6), E, zinku, mědi, vápníku, fosforu a železa. Díky tomu patří mezi superpotraviny. České kuchyně ji objevily teprve před několika lety. Léčivé účinky černé rýže jsou ukryty v černé venkovní vrstvě – otrubách. U nás běžně používaná bílá rýže loupaná má tyto otruby obroušené a proto neobsahuje téměř žádné výživné látky.
Před použitím černou rýži důkladně propláchneme. Před vařením ji namočíme přes noc ve vodě, zkrátí se tak doba vaření rýže (o cca 20 min) a eliminují se škodlivé látky např. arzen (můžeme přidat 2 lžičky oleje). Vodu slijeme a vaříme ji cca 35 minut. Poté necháme ještě chvíli dojít na vypnuté plotně pod pokličkou. Rýži můžeme použít do směsí spolu s luštěninami a zeleninou. Černou rýži můžeme také použít na přípravu sladkých snídaňových kaší, jako přílohu nebo do salátů.
test