Černá rýže (císařská nebo také zakázaná rýže) byla používá pouze čínskou císařskou rodinou, má černo-fialovou barvou, je zdrojem antioxidantů (anthokyany), vlákniny, kompletních sacharidů, proteinů, esenciálních aminokyselin, vitamínů skupiny B (B1, B2, B6), E, zinku, mědi, vápníku, fosforu a železa. Díky tomu patří mezi superpotraviny. České kuchyně ji objevily teprve před několika lety. Léčivé účinky černé rýže jsou ukryty v černé venkovní vrstvě – otrubách. U nás běžně používaná bílá rýže loupaná má tyto otruby obroušené a proto neobsahuje téměř žádné výživné látky.
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Před použitím černou rýži důkladně propláchneme. Před vařením ji namočíme přes noc ve vodě, zkrátí se tak doba vaření rýže (o cca 20 min) a eliminují se škodlivé látky např. arzen (můžeme přidat 2 lžičky oleje). Vodu slijeme a vaříme ji cca 35 minut. Poté necháme ještě chvíli dojít na vypnuté plotně pod pokličkou. Rýži můžeme použít do směsí spolu s luštěninami a zeleninou. Černou rýži můžeme také použít na přípravu sladkých snídaňových kaší, jako přílohu nebo do salátů.
test
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |