Rakytník řešetlákový je trnitý keř nebo menší strom (citronovník severu, sibiřský zázrak), který dorůstá výšky až 6m. Jeho oranžové bobulovité plody dozrávají v září a říjnu do prvních mrazů, jsou velmi kyselé a jsou zdrojem vitamínů skupiny B ( B1, B2, B3, B6, B9), C , A , D , E, F , K , P - rutin , tříslovin, flavonoidů, aminokyselin a minerály železo, draslík, mangan a dalších 12 minerálů a stopových prvků. Nejcennější látkou obsaženou v rakytníku řešetlákovém je tokoferol (vitamin E), stimuluje činnost všech vnitřních orgánů a žláz s vnitřní sekrecí. V případě nedostatku tohoto vitamínu nemůžeme počítat s aktivní dlouhověkosti a vnitřní silou a reprodukční schopností. Spolu s obsahem vitaminu A a E stimuluje rakytnik řešetlákový imunitní systém. Sušené plody rakytníku jsou vhodné pro přípravu čaje a také do snídaňových směsí, smoothie, jogurtů, salátů.
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Nasbírané plody rakytníku (konec srpna a začátek října - klidně až po prvním mrazu) můžete usušit, zamrazit, zavařit ve skleničkách jako kompot či naložit do alkoholu. Skvěle chutnají i marmelády, limonády a sirupy. Nazmar však nemusí přijít kůra ani listy, které se náramně hodí na přípravu čajové směsi.
Použití sušených plodů rakytniku: pro přípravu čaje, pro přímou konzumaci, do snídaňových směsí, musli, smoothie a jogurtů
Skladování: suché, chladné místo do teplody 25°C v uzavřených nádobách nebo sáčcích
Kontraindikace: močové kameny, vředové choroby
usušené plody rakytniku rozdrtíme a zalijeme kvalitním olejem ( olivový, slunečnicový, řepkový, mandlový) aby byli plody zakryté. V uzavřené nádobě a na teplém místě necháme uloženo cca 3 - 4 týdny. Je důležité každý den směs důkladně protřepávat. Po uplynutí doby směs přecedíme přes plátno. Získaný olej skladujeme na tmavém a chladném místě. Vnitřně užíváme jednu čajovou lžičku 3 x denně.
![]() |
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
![]() |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |