Rakytník řešetlákový je trnitý keř nebo menší strom (citronovník severu, sibiřský zázrak), který dorůstá výšky až 6m. Jeho oranžové bobulovité plody dozrávají v září a říjnu do prvních mrazů, jsou velmi kyselé a jsou zdrojem vitamínů skupiny B ( B1, B2, B3, B6, B9), C , A , D , E, F , K , P - rutin , tříslovin, flavonoidů, aminokyselin a minerály železo, draslík, mangan a dalších 12 minerálů a stopových prvků. Nejcennější látkou obsaženou v rakytníku řešetlákovém je tokoferol (vitamin E), stimuluje činnost všech vnitřních orgánů a žláz s vnitřní sekrecí. V případě nedostatku tohoto vitamínu nemůžeme počítat s aktivní dlouhověkosti a vnitřní silou a reprodukční schopností. Spolu s obsahem vitaminu A a E stimuluje rakytnik řešetlákový imunitní systém. Sušené plody rakytníku jsou vhodné pro přípravu čaje a také do snídaňových směsí, smoothie, jogurtů, salátů.
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Nasbírané plody rakytníku (konec srpna a začátek října - klidně až po prvním mrazu) můžete usušit, zamrazit, zavařit ve skleničkách jako kompot či naložit do alkoholu. Skvěle chutnají i marmelády, limonády a sirupy. Nazmar však nemusí přijít kůra ani listy, které se náramně hodí na přípravu čajové směsi.
Použití sušených plodů rakytniku: pro přípravu čaje, pro přímou konzumaci, do snídaňových směsí, musli, smoothie a jogurtů
Skladování: suché, chladné místo do teplody 25°C v uzavřených nádobách nebo sáčcích
Kontraindikace: močové kameny, vředové choroby
usušené plody rakytniku rozdrtíme a zalijeme kvalitním olejem ( olivový, slunečnicový, řepkový, mandlový) aby byli plody zakryté. V uzavřené nádobě a na teplém místě necháme uloženo cca 3 - 4 týdny. Je důležité každý den směs důkladně protřepávat. Po uplynutí doby směs přecedíme přes plátno. Získaný olej skladujeme na tmavém a chladném místě. Vnitřně užíváme jednu čajovou lžičku 3 x denně.
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |