Rakytník řešetlákový (tzv. sibiřsky zázrak,Hippophae Rhamnoides) je keřovitý strom dorůstající výšky cca 6 m, je původem z Ruska. Má drobné kyselé a trpké bobulovité plody oranžové barvy (větší než borůvky).
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Použití: sušené plody do snídaňových směsí, jogurtů, smoothie, na přípravu nálevu, výrobu šťávy, sirupů, marmelád, oleje ze semen
Skladování plodů: suché, chladné místo do teploty 25°C v uzavřených nádobách nebo sáčcích
Kontraindikace: močové kameny, vředové choroby, použití konzultujte s lékařem
Čeleď: hlošinovité (Elaeagnaceae)
Plod: žlutooranžové bobule
Chuť: kyselá, trpká
Sběr: plody, kůra
Plod: bobule obvykle oranžová až červená, záleží na obsahu karotenoidů
Lidové názvy: citroník severu, sibiřský zázrak
Permakultura: ochrana před půdní erozí díky agresivní schopnosti kořenů se větvit a rozrůstat
Signatura: trnitý keř
sušené plody rakytniku řešetlákového rozdrtíme i semínka, následně zalijeme kvalitním panenským olejem (olivový, slunečnicový, řepkový, mandlový) aby byli plody úplně ponořené v oleji. V uzavřené nádobě a na teplém místě necháme macerovat cca 3 - 4 týdny, každý den směs důkladně protřepáváme. Po uplynutí doby směs přecedíme přes plátno. Získaný rakytnikový olej skladujeme na tmavém a chladném místě. Vnitřně užíváme jednu čajovou lžičku 3 x denně. Olej z rakytniku řešetlákového je vhodný i na zevní použití na pokožku (zvýší pružnost a hydratuje ji)
![]() |
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
![]() |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |