Jaboticaba

Jaboticaba (žabočikaba, Plinia cauliflora) je jiný název pro stálezelený strom (dorůstá výšky až 15m), který se nazývá Plinia cauliflora. Jedná se o ovocnou dřevinu z čeledi myrtovitých, která roste v mnoha oblastech Jižní Ameriky (zejména v Brazílii). Její plody jsou přitom podobné hroznům, proto se nazývá hroznovým stromem. Na druhou stranu vypadá opravdu bizarně, neboť černé kuličky vyrůstají přímo z kmene, takže to vypadá, že stromy sužuje nějaká choroba. Plody se musí konzumovat čerstvé, neboť se velmi rychle kazí. Plody mají modročernou barvu a disponují velmi voňavou a tuhou slupkou. Pod ní se nalézá dužina, která má bílou či narůžovělou barvu a rosolovitou konzistenci. Plody obsahují především vodu (80%), ale také mnohé účinné látky. Jedná se především o vitamín C, stejně jako o některé minerály (železo, fosfor či vápník), sacharidy a bílkoviny.

  • na kmeni či větvích jaboticaby se vytváří malé květenství, z něhož později vznikají právě bobule, které jsou velké 1,5 až 3,5 cm
  • podobná dřevina se v Evropě prakticky nevyskytuje, ale lze ho pěstovat v květináči, začíná plodit po 6 až 10 let

Jaboticaba plody a jejich účinky:

  • mají antioxidační vlastnosti a zároveň podporují imunitu
  • má protizánětlivé a dokonce i protinádorové účinky
  • plody jsou prospěšné při střevních potížích, úplavici, astmatu
  • účinky plodů jsou obdobné, jako je tomu u hroznového vína či brusinek
  • látky obsažené v hroznech také podporují správnou činnost trávicí soustavy.

Čeleď: myrtovité

Květy: krémově bílé zbarvení s výraznými tyčinkami a u starších exemplářů pokrývají takřka celý strom i větve, až pětkrát do roka nasazuje květy přímo na kmeni či starších větvích

Použití:plody se konzumují čerstvé (velmi rychle kazí), nebo používají pro výrobu ovocných šťáv, likérů, vína, sirupů, džemů a kompotů.

Listy: jednoduché kožovité s krátkou stopkou jsou dlouhé až 4–8 cm, vejčité až eliptické a lehce zašpičatělé

Plody: modro-černé bobule s tužší slupkou velikosti 3 - 4 cm podobné hroznům, pod slupkou se ukrývá bílá až narůžovělá dužina s rosolovitou konzistencí. 

Chuť plodů: částečně připomíná mandarinky a částečně hroznové víno, některé jsou sladkokyselé a jiné spíše kyselejší

Kůra: má vysoký obsah taninu

Listy: jsou dlouhé 4-8 centimetrů, mají krátkou stopku a vejčitý tvar. 

Původ: roste v Brazílii, Argentině, Bolívii a Peru. Může mít podobu keře nebo stromu.

Lidové názvy:brazilský hroznový strom, jabuticaba

Signatura: v jeden moment je dokonce tak možné najít na stromě květy i zralé plody z předešlého kvetení

  • způsob plození ovoce:  malá květenství totiž vyrůstají přímo z kmene i větví a mění se na černé kuličky, které je pokrývají od shora dolů.

Pěstování v květináči

Rostlině svědčí především kyselejší, humózní půda a dostatek vláhy (lépe snáší přemokření než sucho, na něž reaguje opadáváním listů). Měla by být drenážovaná. Zkušení pěstitelé doporučují jako osvědčený způsob v podobě směsi klasického substrátu, písku, rašeliny a borové hrabanky.

Tato ovocná dřevina potřebuje kromě výživné půdy a vláhy i teplo. Stanoviště volte slunné a chráněné větrem. Jelikož se jedná o tropickou rostlinu, zvládá samozřejmě subtropické podmínky, ale v zimě nesmí teplota klesnout pod 0 °C. Proto je možné u nás pěstovat jen v nádobě či velkém květináči jako přenosnou rostlinu. Je nutné zazimovat v interiéru.

  • Keř začíná plodit po 6 až 10 letech. 
Zobrazit více Zabalit
Cena a štítky
0 produktů
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo