Jaboticaba

Jaboticaba (žabočikaba, Plinia cauliflora) je jiný název pro stálezelený strom (dorůstá výšky až 15m), který se nazývá Plinia cauliflora. Jedná se o ovocnou dřevinu z čeledi myrtovitých, která roste v mnoha oblastech Jižní Ameriky (zejména v Brazílii). Její plody jsou přitom podobné hroznům, proto se nazývá hroznovým stromem. Na druhou stranu vypadá opravdu bizarně, neboť černé kuličky vyrůstají přímo z kmene, takže to vypadá, že stromy sužuje nějaká choroba. Plody se musí konzumovat čerstvé, neboť se velmi rychle kazí. Plody mají modročernou barvu a disponují velmi voňavou a tuhou slupkou. Pod ní se nalézá dužina, která má bílou či narůžovělou barvu a rosolovitou konzistenci. Plody obsahují především vodu (80%), ale také mnohé účinné látky. Jedná se především o vitamín C, stejně jako o některé minerály (železo, fosfor či vápník), sacharidy a bílkoviny.

  • na kmeni či větvích jaboticaby se vytváří malé květenství, z něhož později vznikají právě bobule, které jsou velké 1,5 až 3,5 cm
  • podobná dřevina se v Evropě prakticky nevyskytuje, ale lze ho pěstovat v květináči, začíná plodit po 6 až 10 let

Jaboticaba plody a jejich neschválené účinky:

Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • mají antioxidační vlastnosti a zároveň podporují imunitu
  • má protizánětlivé a dokonce i protinádorové účinky
  • plody jsou prospěšné při střevních potížích, úplavici, astmatu
  • účinky plodů jsou obdobné, jako je tomu u hroznového vína či brusinek
  • látky obsažené v hroznech také podporují správnou činnost trávicí soustavy.

Čeleď: myrtovité

Květy: krémově bílé zbarvení s výraznými tyčinkami a u starších exemplářů pokrývají takřka celý strom i větve, až pětkrát do roka nasazuje květy přímo na kmeni či starších větvích

Použití:plody se konzumují čerstvé (velmi rychle kazí), nebo používají pro výrobu ovocných šťáv, likérů, vína, sirupů, džemů a kompotů.

Listy: jednoduché kožovité s krátkou stopkou jsou dlouhé až 4–8 cm, vejčité až eliptické a lehce zašpičatělé

Plody: modro-černé bobule s tužší slupkou velikosti 3 - 4 cm podobné hroznům, pod slupkou se ukrývá bílá až narůžovělá dužina s rosolovitou konzistencí. 

Chuť plodů: částečně připomíná mandarinky a částečně hroznové víno, některé jsou sladkokyselé a jiné spíše kyselejší

Kůra: má vysoký obsah taninu

Listy: jsou dlouhé 4-8 centimetrů, mají krátkou stopku a vejčitý tvar. 

Původ: roste v Brazílii, Argentině, Bolívii a Peru. Může mít podobu keře nebo stromu.

Lidové názvy:brazilský hroznový strom, jabuticaba

Signatura: v jeden moment je dokonce tak možné najít na stromě květy i zralé plody z předešlého kvetení

  • způsob plození ovoce:  malá květenství totiž vyrůstají přímo z kmene i větví a mění se na černé kuličky, které je pokrývají od shora dolů.

Pěstování v květináči

Rostlině svědčí především kyselejší, humózní půda a dostatek vláhy (lépe snáší přemokření než sucho, na něž reaguje opadáváním listů). Měla by být drenážovaná. Zkušení pěstitelé doporučují jako osvědčený způsob v podobě směsi klasického substrátu, písku, rašeliny a borové hrabanky.

Tato ovocná dřevina potřebuje kromě výživné půdy a vláhy i teplo. Stanoviště volte slunné a chráněné větrem. Jelikož se jedná o tropickou rostlinu, zvládá samozřejmě subtropické podmínky, ale v zimě nesmí teplota klesnout pod 0 °C. Proto je možné u nás pěstovat jen v nádobě či velkém květináči jako přenosnou rostlinu. Je nutné zazimovat v interiéru.

  • Keř začíná plodit po 6 až 10 letech. 
Zobrazit více Zabalit
Cena a štítky
0 produktů
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo