Kardamovník (rostlina z čelendi zázvorovitých) je původem z Indie a Nepálu a patří mezi nejdražší koření na světě. Kardamom (též kardamon) zdrojem zdravých tuků (omega 3 a 6), proteinů, sacharidů, vlákniny, minerálů (např. draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor), vitamíny skupiny B (niacin, tiamin či riboflavin) a C, éterické oleje (např. gingerol, pinen, cineol, které se nacházejí i v zázvoru). Kardamom (zvaný též amom nebo pepř egyptský) je také jednou složkou indického kari. Kardamom prospívá například při pomalém zažívání (nadýmání, nevolnosti, zažívacích bolestech, pálení žáhy, nechutenství), špatné funkci střev a používal se i v lidovém léčitelství a ájurvédě.

Varianty a druhy kardamovníku:

  • pravý zelený kardamovník (tobolky)
  • nepálský hnědý (nebo také větší, dlouhý, černý) kardamovník, neobsahuje tolik účinných složek jako pravý
  • mletému kardamovníku říkáme kardamom
  • éterický olej z kardamomu (vyrábí se ze semen)

Kardamom a jeho účinky na zdraví:

  • brainfood – podporuje mozkové funkce, zlepšuje paměť, působí proti depresím a stresu
  • prospívá při žaludečních křečích
  • chrání žaludeční sliznici a zmírňuje pálení žáhy
  • stimuluje organismus – přírodní afrodisiakum
  • prospívá imunitnímu systému
  • využívá se jako prevence rakoviny
  • čistí ledviny 
  • mírně močopudné (diuretické) účinky a odstraňuje nadbytečnou vodu z těla
  • podporuje trávící systém
  • antiseptické účinky
  • pomáhá při bolestech hlavy
  • prospívá zraku (kardamom s medem)
  • při bolestech v krku (na kloktání) a nachlazení (čaj)
  • vhodný při léčbě plicních onemocnění
  • osvěžuje dech (žvýkání zrnek kardamovníku)
  • první pomoc i při hadím uštknut
  • působí proti překyselení organismu (např. přidáním do kávy neutralizuje překyselení organismu)
  • zdroj elektrolytů
  • podporuje zdravé hubnutí
  • kardamon přidaný do mléka neutralizuje jeho schopnost vytvářet hlen a zanášet tak organismus
  • vhodný při kocovině, vylučuje z těla jedy z alkoholu
  • podporuje oběh energie v těle (zahřívací účinek)
  • přispívá k normálnímu zdraví močových cest a ledvin
Použití: Na dochucení sladkých i slaných jídel, při pečení vánočního cukroví, ale přidat ho můžete i do špaget, masa s omáčkou, ale i do kávy a čajů.
 
Chuť: Kořenitě nasládlá, evokuje vůni citrónu, má silné nezaměnitelné aroma.
 
Skladování: Suché, temné místo do teploty 25 °C, v uzavřené dóze.
 
Tip: Nejlepší je, pokud si semínka kardamonu sami rozdrtíte, aby byl prášek co nejčerstvější. Pokud si sami připravujete kardamom, nikdy nepoužívejte zrníčka se zelenou slupkou, ale pouze vnitřek tobolky. Rozřízněte tobolku, vysypte tmavá zrníčka a pak je můžete rozemlít. 
 
Kontraindikace: Není vhodné při těhotenství, při žaludečních vředech a nemoci žlučníku.
 

Nálev z kardamomu pro psychickou pohodu: Ve sklenici (250–300 ml) zalijte vodou lžičku kardamomu a louhujete 15 minut, doporučujeme pít 2–3 × denně před jídlem.

Zobrazit více Zabalit

Kardamom

Řadit dle:0 produktů
Nebyly nalezeny žádné produkty. Zkuste změnit kritéria hledání.

 Kešu ořechy