Celozrnná rýže obsahuje 68 až 72 % sacharidů (hlavně škrobů a také 10 % vlákniny), 8 až 12 % bílkovin, 2,5 % tuků a 4 až 5 % minerálních látek. Polobroušená rýže natural je stále velmi výživná. Následuje rýže parboiled, proti bílé rýži má až dvakrát více minerálů a vitamínů, hlavně vitamínu B1, který se stejně jako ostatní vitamíny a minerály napařováním přesunul z otrub do endospermu. Zrnka parboiled rýže jsou nažloutlá a velmi lesklá a pevná, škroby v nich zželatinizovaly a parboiled rýže se proto nelepí k hrnci. Nejméně živin pak obsahuje rýže bílá, loupaná, zbavená otrub i klíčku, obsahuje průměrně 80 % sacharidů (z toho 1,3 % je vláknina), 7 % bílkovin, 0,7 % tuků, nejméně výživná rýže je v předvařené formě.
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Přebytečnou vodu po uvaření rýže (zejména celozrnné rýže) nejčastěji slíváme do odpadu, ale existuje její efektivnější využití, protože je zdrojem minerálů a vitamínů. Nejvhodnější je rýžovou vodu nalejeme do sklenice a necháme ji vychladnout, poté je připravena k použití. Můžeme zužitkovat i vodu, kterou používáme na propláchnutí rýže.
Skladování: Suchá rýže nebo těstoviny neobsahující vodu vydrží i roky po uplynutí data trvanlivosti. Uchovávejte je na suchém a tmavém místě a můžete z nich v klidu vařit ještě hodně dlouho. Málokdo ale ví, že obsahuje bakterie (Bacillus cereus), které nezmizí ani při jejím uvaření. Následné uchovávání rýže při pokojové teplotě tvoří ideální podmínky pro jejich nebezpečné množení. Proto může být znovu ohřívaná rýže je nebezpečná a po její konzumaci může hrozí otravit i otrava.
Použití: Jestliže rýži namočíte přes noc do vody, zbavíte ji 80 % škodlivých látek, před samotným vařením ji ještě propláchněte, dokud nepoteče čirá voda, a následně ji nechte vysušit
Příprava: velmi oblíbený způsob přípravy rýže, v případě že nezvolíte varné sáčky, je nasypat ji do hrnce, zalít vodou a vařit, dokud se veškerá tekutina neodpaří. Tento způsob je přitom velmi nebezpečný, jelikož se z potraviny nedostanou pryč všechny škodliviny. Vy se tak při její konzumaci můžete otrávit arsenem.
![]() |
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
![]() |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |