Rýže, rýžový olej

Cena a štítky
9 produktů
AWA superfoods rýže THAI RICE hnědá velká 500g
Kód:awa2222

AWA superfoods rýže THAI RICE hnědá velká 500g

32,0 Kč49,0 Kč
Skladem > 5 ks
Rýže hnědá velká obsahuje vysoký obsah vlákniny. Patří k nejbohatším zdrojům manganu a selenu.
-35 %
Suriny Rýžový olej 700ml
Kód:awa1866

Suriny Rýžový olej 700ml

129 Kč159 Kč
Skladem > 5 ks
Suriny Rýžový olej, snižuje LDL cholesterol, zdroj antioxidantů, zdroj omega kyselin.
-19 %
AWA superfoods Černá rýže natural 500g
Kód:awa2243

AWA superfoods Černá rýže natural 500g

64,0 Kč119 Kč
Skladem > 5 ks
Černá rýže je bohatým zdrojem antioxidantů, vlákniny a bílkovin.
-46 %
AWA superfoods pohanková mouka bezlepková 500g
Kód:awa2212

AWA superfoods pohanková mouka bezlepková 500g

53,0 Kč59,0 Kč
Skladem > 5 ks
Pohanková mouka bezlepková 500 g, pohanka je zajímavá pro vyváženou skladbu aminokyselin.
-10 %
AWA Superfoods Červená rýže natural 500g
Kód:awa2242

AWA Superfoods Červená rýže natural 500g

59,0 Kč79,0 Kč
Skladem > 5 ks
Červená rýže natural, AWA Superfoods 500g
-25 %
AWA superfoods mouka z bílé rýže 500g
Kód:awa2247

AWA superfoods mouka z bílé rýže 500g

39,0 Kč69,0 Kč
Skladem > 5 ks
Mouka z bílé rýže – přirozeně bezlepková mouka, lepivá rýže je krátkozrnnou odrůdou.
-43 %
Rýžový sirup Wolfberry BIO 400 ml/540g
Kód:awa3074

Rýžový sirup Wolfberry BIO 400 ml/540g

98,0 Kč99,0 Kč
Skladem > 5 ks
Rýžový sirup BIO má chuť, která lehce připomíná karamel. Rýžový sirup jako sladilo se používá v tepl...
-1 %
Health link Rýžový olej 500ml
Kód:awa1851

Health link Rýžový olej 500ml

99,0 Kč115 Kč
Tento produkt nelze zakoupit
Vyprodáno
Health link Rýžový olej – antioxidant, zdroj vitaminu E a omega kyselin, působí na snížení cholester...
-14 %
Rýžový sirup BIO 250ml
Kód:awa2092

Rýžový sirup BIO 250ml

55,0 Kč79,0 Kč
Tento produkt nelze zakoupit
Vyprodáno
Rýžový sirup je oblíbený pro svou neutrální chuť a všestranné univerzální použití.
-30 %

Celozrnná rýže obsahuje 68 až 72 % sacharidů (hlavně škrobů a také 10 % vlákniny), 8 až 12 % bílkovin, 2,5 % tuků a 4 až 5 % minerálních látek. Polobroušená rýže natural je stále velmi výživná. Následuje rýže parboiled, proti bílé rýži má až dvakrát více minerálů a vitamínů, hlavně vitamínu B1, který se stejně jako ostatní vitamíny a minerály napařováním přesunul z otrub do endospermu. Zrnka parboiled rýže jsou nažloutlá a velmi lesklá a pevná, škroby v nich zželatinizovaly a parboiled rýže se proto nelepí k hrnci. Nejméně živin pak obsahuje rýže bílá, loupaná, zbavená otrub i klíčku, obsahuje průměrně 80 % sacharidů (z toho 1,3 % je vláknina), 7 % bílkovin, 0,7 % tuků, nejméně výživná rýže je v předvařené formě.

  • celozrnnou rýži (hnědou, černou i červenou) můžeme kombinovat s čočkou (vznikne kompletní protein), nebo česnekem a cibulí (zdrojem zinku a železa)

Celozrnná rýže (hnědá, červená a černá) a její účinky:

Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li).
  • rýže v kombinaci s luštěninami (sója, fazole, čočka) je zdrojem kompletních proteinů
  • celozrnná rýže je zdrojem vlákniny, vitamínů  skupiny B, E, draslíku, hořčíku, železa a vápníku
  • zdroj elektrolytů a mastných kyselin
  • protioxidační účinek (anthokyany, vitamin E)
  • díky vysokému obsahu vlákniny snižuje chuť k jídlu
  • https://www.awashop.cz/ryze-c755/

Rýže, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • nemá

Nabízené výrobky z rýže:

Rýžový olej a jeho účinky:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • zdroj omega kyselin
  • protioxidant
  • kouřový bod 215 °C
  • zpomaluje tvorbu vrásek a zvětšuje pružnost pokožky
  • podporuje zlepšení výkonu při fyzické zátěži
  • obsahuje skvalen
  • http://superpotraviny.webnode.cz/jedle-oleje/ryzovy-olej/

Rýžová voda a její využití:

Přebytečnou vodu po uvaření rýže (zejména celozrnné rýže) nejčastěji slíváme do odpadu, ale existuje její efektivnější využití, protože je zdrojem minerálů a vitamínů. Nejvhodnější je rýžovou vodu nalejeme do sklenice a necháme ji vychladnout, poté je připravena k použití. Můžeme zužitkovat i vodu, kterou používáme na propláchnutí rýže. 

  • výživa pro rostliny – zdroj dusíku, draslíku, fosforu, zaléváme 1–2× týdně (voda nesmí obsahovat sůl)
  • podporuje zažívání a působí proti zácpě (šrob podporuje růst zdravých bakterií)
  • zdroj tekutin, který je bohatý na minerály a elektrolyty – působí protidehydtrataci
  • prospívá při řídké stolici
  • vhodná při teplotách (zabraňuje ztrátě tekutin v těle, zdroj živin)
  • pro kosmetické účely pro vlasy (2–3 minuty pro vlasovou koupel) a pleť (pro čištění a výživu)
  • na zanícené oblasti kůže dle Ajurvédské medicíny
  • působí proti vzniku stařeckých skvrn a zmírňují případnou podrážděnost a zánětlivost

Bylinky vhodné při přípravě rýže:

  • majoránka, podporuje zažívání podporuje trávení tuků
  • koriandr, dodá rýži exotickou příchuť
  • libeček, je velmi aromatický
  • kurkuma, nádherně rýži obarví a štiplavě pozmění chuť
  • šajvěj, podporuje trávení a podporuje chuť k jídlu
  • kardamom, několik zrníček zeleného kardamomu skvěle ovoní

Skladování: Suchá rýže nebo těstoviny neobsahující vodu vydrží i roky po uplynutí data trvanlivosti. Uchovávejte je na suchém a tmavém místě a můžete z nich v klidu vařit ještě hodně dlouho. Málokdo ale ví, že obsahuje bakterie (Bacillus cereus), které nezmizí ani při jejím uvaření. Následné uchovávání rýže při pokojové teplotě tvoří ideální podmínky pro jejich nebezpečné množení. Proto může být znovu ohřívaná rýže je nebezpečná a po její konzumaci může hrozí otravit i otrava.

Použití: Jestliže rýži namočíte přes noc do vody, zbavíte ji 80 % škodlivých látek, před samotným vařením ji ještě propláchněte, dokud nepoteče čirá voda, a následně ji nechte vysušit

Příprava: velmi oblíbený způsob přípravy rýže, v případě že nezvolíte varné sáčky, je nasypat ji do hrnce, zalít vodou a vařit, dokud se veškerá tekutina neodpaří. Tento způsob je přitom velmi nebezpečný, jelikož se z potraviny nedostanou pryč všechny škodliviny. Vy se tak při její konzumaci můžete otrávit arsenem.

Článek: Jak správně vařit rýži, aby neobsahovala toxiny?

Zobrazit více Zabalit