Oves je nejen cennou obilninou, ale je i běžnou součástí ranní snídaně – ovesné vločky. Oves je pro vysokou energetickou hodnotu vhodným jídlem pro sportovce, vegetariány, ale i těžce pracující. Příznivě působí na nervovou soustavu, má účinky proti melancholii. Oves měla v oblibě i abatyše Hildegarda z Bingenu (v 12. stol). Oves se zpracovává hlavně na vločky, jejichž spotřeba má stále stoupající tendenci.
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Recept na domácí donuty z ovesných vloček a datlové pasty naleznete zde.
Oves je přirozeně bezlepkový, ale jeho "bezlepkovost" naráží na pár problémů. Prvním z nich je pěstování, kdy již na poli může být kontaminován jinými obilovinami (pšenice, ječmen, žito). Dalším úskalím může být zpracování ovsa na ovesné vločky nebo mouku, kdy ve mlýnech a provozech, které zpracovávají také další obiloviny, dojde ke kontaminaci. A nakonec je možnost kontaminace lepkem u výrobců, kteří přebalují zboží v provozech, kde se zpracovávají také potraviny s lepkem. Ovesné vločky a ovesná mouka, u kterých není znemožněna kontaminace lepkem, nemohou být označeny jako bezlepkové potraviny a velmi často jsou označeny oznámením, že mohou obsahovat stopy lepku.
https://zivotbezlepku.eu/cs/module/ptm_powerfulblog/single?slug=ovesne-vlocky-lepek
![]() |
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
![]() |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |