Hrušky byly známé již v mladší době kamenné. Hrušni se také přisuzovala magická schopnost chránit před kouzly, démony, před ohněm a jinými pohromami. Na venkově se udržoval starobylý zvyk, podle něhož hospodář při narození syna zasadil hrušeň, zatímco při narození dcerky jabloň. V Číně hrušeň symbolizuje dlouhý a šťastný život. Hrušky patří mezi nejzdravější ovoce, obsahují totiž vitaminy A, B1, B2, B3, B6 a C.
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Fermentace: natrhané listy rozprostřeme do tenké vrstvy a necháme den zavadnout na stinném místě. Poté je lehce podrtíme, rozprostřeme na navlhčenou utěrku, lněnou nebo bavlněnou, a velmi pevně zavineme. Poté necháme při pokojové teplotě fermentovat. Nakonec lístky, které již získaly tmavou barvu a výraznější vůni, dosušíme.
Použití: pro přímou konzumaci, sušené hrušky jsou vedle křížal – sušených jablek – oblíbená pochoutka
Hrušky očistíme, přidáme cukr, přilijeme alkohol a postavíme na tmavé chladné místo. Tam směs necháme tři, čtyři týdny. Přes pláténko přelijeme do čistých sklenic. Poté používáme pár kapek denně pro posílení imunity.
Hrušky dobře umyjeme a vyjmeme z nich jádřince. Poté je vložíme do hrnce, zasypeme cukrem a necháme odležet přes noc. Druhý den k nim můžeme a nemusíme – pokud nemáme rádi – přidat skořici. Na mírném ohni přivedeme k varu a poté vaříme do zhoustnutí, přidáme kávovou lžičku pomůcky ke konzervování, plníme do dobře vymytých sklenic, klademe dnem vzhůru, a tak je necháme až nám vychladnou.
Do hrnce dáme 500 ml červeného vína, šťávu a kůru z citronu, med, badyán, skořici a hřebíček. Vše poté přivedeme k varu. Víno s kořením provaříme cca deset minut a poté do směsi vložíme oloupané a na čtvrtky pokrájené hrušky. Ty povaříme asi 15 minut s tím, že je ve víně otáčíme. Jakmile jsou měkké, hrušky vyjmeme a servírujeme přelité svařeným vínem. To nám udělalo pěknou dobrou omáčku. Části hrušek lze podávat se zakysanou smetanou nebo se šlehačkou.
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |