Fíky, exotické ovoce je plodem fíkovníku (Ficus carica), který má původ v Přední Asii již v 8 tisiciletí před n. l. Čerstvé dužnaté, medově šťavnaté plody obsahují až 80 % vody. Sušené fíky obsahují cca 15 % vody, 60 % cukru, 5 % pektinu, 3 % škrobu a malý obsah tuku. Bílý povlak na fících je zkrystalovaná glukóza. Fíky podporují trávení, rychlý zdroj energie při psychické a fyzické únavě, zlepšují střevní mikroflóru, výborně zasytí.
Dneska jsou největšími producenty fíků Španělsko, Portugalsko, Itálie, Řecko, Turecko, Alžírsko a Kalifornie. Také u nás se fíkovník pěstuje poměrně dlouho – již od dob Karla IV.
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Použití: pro přímou konzumaci, do snídaňových směsí, cukroví
Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C, v létě se mohou na suchých plodech objevovat malé bílé krystalky cukru
Kontraindikace:
Čeleď: morušovníkovité (Moraceae)
Stanoviště: slunné místo
Permakultura: fíkovník toleruje pouze teploty nad bodem mrazu, pěstujeme tuto rostlinu v nádobách. Na zimu ji přenášíme do místností, kde teplota neklesá pod 0 °C.
Množení: z jednoročního dřeva stačí nařezat řízky dlouhé 20 až 30 centimetrů. Ty pak s pomocí stimulátorů necháme zakořenit. Další možností pro množení je hřížení – kdy se vodorovně ohnutý výhon zahrne zeminou. Ten po čase zakoření a již napřesrok můžete počítat s plody.
Signatura:
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |