Chilli

Chilli papriky (Capsicum frutescen, feferonky, kolumbijský nebo kajenský pepř) jsou víceletou keřovitou rostlinou, která patří mezi nejpopulárnější koření, jsou zdrojem kapsaicinu (pálivá látka). Jde o alkaloid, jehož obsah v paprikách dosahuje po dobu jejich zralosti maximum, které je závislé nejen na druhu papriky, ale také na daných klimatických podmínkách, tedy v tropech nebo podobných podmínkách, hlavně co se týká tepla a světla, dosahuje hodnoty až 1,9 % i více. Pálivé papričky v sobě mají vysoký obsah vitaminu C, obsahují také vitaminy A, K, B6, E a beta-karoten.

Podle statistik se v kulturách, kde jsou chilli papričky běžnou každodenní součástí jídelníčku, vyskytuje významně nižší procento onemocnění srdce, infarktů, zánětlivých onemocnění trávicího traktu i rakoviny. Jsou také méně ohroženi potravou kontaminovanou různými bakteriemi, protože střevní sliznice je díky chilli papričkám daleko odolnější.

Chilli papriky:

Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • snižuje riziko infarktu a mrtvice
  • podporuje dlouhověkost
  • může být prevencí kardiologických onemocnění
  • podporují metabolismus a podporuje hubnutí
  • kapsaicin podporuje spalování tuků zvýšením tělesné teploty
  • zlepšují krevní tlak i oběh v mozku a v končetinách
  • pomáhají normalizovat inzulin a snižovat krevní cukr

Upozornění: mléko je nejlepší prostředek k tlumení účinku kapsaicinu, mléko a mléčné výrobky obsahují bílkovinu, která účinně kapsaicin nahrazuje na receptorech a tím jeho účinky tlumí

  • situace se zhorší pitím vody či alkoholu. Je to vůbec nejhorší věc, jakou člověk může udělat. Zapít pálení v ústech vodou či pivem pálivost několikrát znásobí.
Zobrazit více Zabalit
Cena a štítky
0 produktů
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo