Řeřicha setá (Lepidium sativum), semena se používají na klíčení (čerstvé klíčky).
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Na plochou plastovou misku dáme vrstvu gázy nebo vaty a zalijeme vodou tak, aby se voda důkladně vsákla (semínka důkladně propereme), můžeme je rozprostřít vlhkou vatu. Ideální teplota je kolem 20°C a dostatek světla, nejlépe však mimo přímé slunce. Každý den semínka jemně kropíme a dbáme aby nám vata nevyschla. Sklízíme nůžkami po cca 4–6 dnech výhonky s listy (výška 6–10 cm). Takto můžeme sklízet až 3×, poté je potřeba postup opakovat s novými semínky řeřichy.
![]() |
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
![]() |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |