Amarant neboli laskavec ocasatý (Amarant, Amaranthus caudatus) původem z Jižní Ameriky používali již Inkové, Mayové a Aztékové), má vysokou výživovou hodnotu, je přirozeně bezlepková pseudoobilovina (podobně jako quinoa), proto je vhodná pro celiaky. Ve srovnání s běžnými cereáliemi (pšenice, oves, ječmen, žito, rýže, kukuřice) je zrno amarantu bohatší na bílkoviny, vlákninu, kvalitní oleje atd.
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Použití: Na zahuštění polévek nebo omáček, do zeleninových salátů, jogurtů a müsli apod.
Příprava amarantu: Ve dvojnásobném množství vody vaříme zrna amarantu (důkladně propláchnutá) cca 25–30 min.
Čeleď: laskavcovité (Amaranthaceae)
Barva květů: purpurová, červená
Magie bylinek: laskavec vzbuzoval lásku
Plod: semena (tobolky) bělavé a hnědé barvy
Signatura: rostlina vyprodukuje až 500 000 semen, která jsou lehká a snadno rozfoukávána větrem na velké vzdálenosti
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |