Quinoa (merlík chilský, vyslovuje se "kínua"v překladu "matka zrno") je bezlepková pseudoobilovina, původem z Jižní Ameriky (pěstuje v Bolívii, Kolumbii, Ekvádoru, Peru a Chile), která se pěstuje již 5000 let. Quinoa je vhodná také pro kojence, sportovce, vegany a vegetariány pro výjimečných obsah bílkovin (esenciální aminokyseliny – arginin, lysin, histidin; sirné aminokyseliny methionin a cystein) – vyšší než u kukuřice i rýže. Quinoa patří mezi superpotraviny a brainfood. Semínka quinoi obsahují 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů, 4 až 9 % tuků. OSN označila rok 2013 mezinárodním rokem semínek quinoa, což velmi prospělo popularizaci na celém světě.
- quinoa s největším obsahem výživných látek se pěstuje v bolivijské a peruánské plošině Altiplano v srdci horského masivu And
- kiwicha (laskavec ocasatý), která je bohatší na vápník a proteiny než quinoa, kaniwa (merlík bledý), která obsahuje více vlákniny a železa než kiwicha
- Inkové quinou dokonce nazývali "matkou všeho obilí"
Quinoa (merlík chilský) a jeho účinky:
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- bezlepková obilovina (vhodná pro celiaki a bezlepkovou dietu)
- neutralizuje účinky volných radikálů (vitamin E) a podporuje tvorbu kolagenu (vitamin A)
- působí proti plynatosti
- alternativou pro populaci, která má nedostatek vápníku a má problémy s laktózou
- brainfood – podporuje mozkové funkce, paměť, koncentraci (vitamíny skupiny B)
- vhodný pro sportovce, diabetiky, celiaki vegany a vitariány
- podporuje růst svalové hmoty (zdroj KP- kompletních proteinů včetně lysinu), KP se vyznačují především tím, že musí být rozdělené pouze v průběhu trávicího procesu a mají nižší glykemický index, glukóza, které vznikne při štěpení, je v těle dobře přijatá a využitá, zanechá pocit sytosti
- vhodný při redukčních dietách, působí proti přejídání a dobře zasytí
- podporuje trávení a působí proti tuhé stolici
- zdroj tryptofanu a quercetinu
- zdroj elektrolytů
- podporuje metabolismus organismu
- podporuje s dostatečným pohybem očistu organismu (zdroj vlákniny)
- zdroj omega 3 mastné kyseliny, vlákniny, aminokyselin, minerálů a vitamínů
- zásadotvorná potravina, působí proti překyselení organismu (na rozdíl od bílé rýže)
- protioxidační účinky, působí proti stárnutí
- působí proti oxidačnímu vnějšímu tlaku
- zdroj energie a ochraňuje červené krvinky (mangan, železo)
- podporuje přenos kyslíku mezi buňkami, svaly a orgány (železo)
Quinoa, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
Quinoa – druhy:
Použití: jako příloha k masu, do salátů, na zahuštění polévek
Příprava: před přípravou ji namočíme na cca 10 mín. do vody, následně propereme a vaříme stejně jako rýži
Tipy na přípravu semínek quinoi:
- Kaše – quinoa se vařit s mlékem, surovým medem a rozinkami po dobu pěti minut. Přidáme nasekané mandle, dušené švestky a med. Získáme tak výživnou, chutnou kaši.
- Saláty mohou být vyrobeny s použitím bílé quinoi v kombinaci s pražený vlašskými ořechy a dýňovými semínky. Smíchejte dýňová semínka, bílou quinua se sezamovými semínky, koriandrem, kmínem, sůlí, pepřem, paprikou a česnekem. Nakonec přidejte olivový olej, fetu, a citron, zelené fazolky a karamelizovanou cibuli.
- Rizoto je možné také připravit pomocí bílé quinoi, hnědé rýže, rajčat, zeleninového vývaru a česneku.
- Rýžový nákyp lze připravit pomocí bílé quinoi namísto tradiční bílé rýže. Quinoa poskytuje více výživy a je také plnění. Můžete také přidat mléko, skořici a vanilku. Rýžový nákyp můžeme podávat s čerstvým ovocem, např. plátky broskví, ananasu, meruněk, jahod a manga.
- pokud necháme quinou vařit trochu déle (běžně se vaří stejně dlouho jako rýže), získáte kaši, do které můžeme kokosové mléko a hořkou čokoládu, která se v kaši rozpustí a dodá jí lahodnou chuť
Články:
Kontraindikace:
Čeleď:
Stanoviště:
Barva květů:
Listy:
Lodyha:
Plod:
Záměna:
Magie bylinek:
Lidové názvy: merlík čilský
Signatura:
5.11.2023 Quinoa je další zázračnou superpotravinou, ale proč? Merlík čínský se konkrétně pyšní tím, že obsahuje všech 9 základních aminokyselin, což z ní činí kvalitní rostlinný zdroj bílkovin. Díky vysokému obsahu vlákniny navíc přispívá ke skvělému trávení. Quinoa se dále vyznačuje středně vysokým obsahem sacharidů, z nichž nejhojnější je škrob, a příznivým obsahem tuku, který tvoří přibližně 70 % polynenasycených mastných kyselin.
- Díky vláknině quinoa podporuje pohyb střev, předchází vzniku žlučových kamenů a může snižovat hladinu cholesterolu a glukózy v krvi. Navíc je snadno poživatelná a nenadýmá. Quinoa také obsahuje látky zabraňující vzniku rakoviny, mezi něž patří flavonoidy quercetin a kaempferol, u nichž se v různých studiích ukázalo, že mají protizánětlivé účinky.
- Vápník, který obsahuje, posiluje kosti a v kombinaci s hořčíkem způsobuje, že konzumenti lépe a rychleji usínají. Samotný hořčík je skvělou pomocnou látkou v boji proti bolestem hlavy, protože zmírňuje bolesti. Vzhledem k tomu, že quinoa je velkým zdrojem bílkovin, podporuje zdravý vývoj svalů a přispívá k regeneraci svalů po náročném cvičení.
- Kromě toho může snížit hladinu cholesterolu v krvi, což následně brání rozvoji aterosklerózy, ischemické choroby srdeční, srdečních záchvatů a dalších kardiovaskulárních problémů. Quinoa navíc snižuje riziko dalších komplikací, mezi které patří plynatost, zácpa a osteoporóza. Jako bohatý zdroj antioxidantů kontroluje zrání buněk, navíc přispívá k udržení hladiny cukru v krvi. Navíc zásadně snižuje triglyceridy, takže je vhodná pro diabetiky, ale i pro lidi s vysokým cholesterolem.
- Zdroje info: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6024323/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7074363/
- https://www.msn.com/cs-cz/zpravy/other/quinoa-je-dal%C5%A1%C3%AD-z%C3%A1zra%C4%8Dnou-superpotravinou-ale-pro%C4%8D/ar-AA1jqKdt