Dřín obecný (Cornus mas) a jeho plody patří mezi téměř neznámé ovoce, které najdete v přírodě na slunných svazích s vapenatým podložím. Jedná se o vytrvalý keř nebo strom, dorůstající až sedmi metrů. Žluté kDřínkyvěty vykvetou brzy na jaře v březnu a dubnu. Bobulovité plody (dřínky velikosti až 30 mm) jsou karmínově červené peckovice. Plody drínu jsou vyjímečné vysokým obsah vitaminu C (cca 100 až 300 mg vitamínu C na sto gramů plodů). Z vitamínů dřínky obsahují vitamín P, provitamín A, pektiny, ovocné kyseliny (1,5–3 %), především kyselinu jablečnou, cukru (7–9 % i více), třísloviny a stopové prvky (draslík, vápník, železo, hořčík, síra), flavonoidy, katechiny a antokyany. Pecky dřínu obsahují až 34 % oleje. Některé starší prameny hovoří o obsahu halucinoigenních alkaloidů v plodech dřínu, modernější sledování však tyto látky v plodech neprokázalo.

K léčebným účelům se používaly plody – dřínky, listy (sklízeny po odkvětu), kořen (brzy na jaře nebo na podzim) a kůra (v období toku mízy).

Dva až tři stromy dřínu, staré 5–10 let jsou schopny poskytnout rodině zásobu na celou zimu (cca 20–50 kg), čím starší strom tím vyšší sklizeň.

Dřín a jeho účinky na zdraví:

  • obsahují vydatnou porci vitamínu C (po plodech šípku a rakytniku 3 nejbohatší)
  • působí proti procesu stárnutí, podporuje dlouhověkost a podporuje proces dělení buněk (antioxidanty)
  • podporují obranyschopnost organismu
  • podporuje správnou funkci imunitního a nervového systému
  • chrání buňky před oxidačním stresem
  • podporuje chuť k jídlu
  • zdroj elektrolytů
  • při při žaludečních a střevních obtížích
  • podporuje zdraví očí
  • nálev z květů dřínu se používal pro snížení horečky
  • více

Použití: Pro přímou konzumaci, ke kompotování (významný zdroj pektinu), samostatně i ve směsi s jiným ovocem a na přípravu marmelád a džemů.

Chuť: sladkokyselá až kyselá

Jak připravit dřínkový čaj?

  • podrtíme jednu polévkovou lžíci sušených plodů dřínek a zalijte studenou vodou (cca 250–300 ml)
  • plody necháme přes noc macerovat při pokojové teplotě
  • těsně před použitím nálev podle potřeby opatrně zahřejte na teplotu cca 40 °C, abychom zachovali výživné látky obsažené v plodech
  • přecedíme přes husté sítko nebo plátno a dochutéme medem a skořicí
Zobrazit více Zabalit

Dřín obecný, dřínky

Řadit dle:0 produktů
Nebyly nalezeny žádné produkty. Zkuste změnit kritéria hledání.

 Kešu ořechy