Černý česnek (black garlic) vzniká z kuchyňského česneku za speciálních teplotních a vlhkostních podmínek po dobu až 90 dní (Maillardova reakce, karamelizace) dochází k přeměně fytochemických sloučenin a černé barvy česneku. Černý česnek se používá zejména v asijské kuchyni (Korea, Japonsko, Thajsko).
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Použití: samostatně, do omáček, polévek, rýže, těstovin, k masu, rybám nebo zelenině
Kontraindikace: není vhodný pro děti do 3 roků těhotné a kojící ženy, použití konzultujte s lékařem
Lidové názvy pro černý česnek: zrající nebo vyzrálý, popř. letitý česnek
Vůně: bez typické aromatické vůně česneku a štiplavé ostrosti
Chuť: sladká, podobná fíkům
![]() |
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
![]() |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |