Batáty, sladké brambory jsou superpotraviny, patří mezi zeleninu. Jsou zdrojem škrobů, vlákniny atd. Sladké brambory obsahují vyšší poměr účinných látek, jako klasické brambory a tím jsou pro nás tím pádem vhodnější.
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Příprava: stejně jako brambory, nejlépe v páře
Použití: jako příloha (stejně jako brambory), do polévek, omáček, smoothie, na zahuštění,
Batátové hranolky: Batáty očistěte tak, jak čistíte brambory, a pokrájejte na silnější kolečka (podélně) a ty pak na tvar hranolky o stejné tloušťce. Na plech rozložte papír na pečení. V misce si smíchejte trochu olivového oleje s americkým kořením a pak přidejte i sladké brambory a dobře je promíchejte, aby se koření s olejem dostalo na každou hranolků. Takto připravené okořeněné hranolky rozložte na plech a pečte při teplotě 180 stupňů 40 – 50 minut. Průběžně kontrolujte, každá trouba může péct jinak.
Pokusy s nakrájenou bramborou se hodí začít, protože jednou otestovaný postup můžete vyzkoušet i jinde. Třeba u sladkých brambor, batátů. V tomto případě se vyplatí rozkrájet batát na kolečka, a jednotlivě nechat odpočívat v miskách s vodou (ideální jsou podtácky z květináčů). Zkušení někdy doporučují částečně je zakrýt netkanou textilií, byť to jde i bez toho. Po pár dnech začnou naporcované batáty pouštět kořínky. A jakmile dorostou velikosti celého skrojku, můžete je směle zasadit do země. Se štěstím vypěstujete z jednoho batátu deset jiných.
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |