Batáty

Batáty, sladké brambory jsou superpotraviny, patří mezi zeleninu. Jsou zdrojem škrobů, vlákniny  atd. Sladké brambory obsahují vyšší poměr účinných látek, jako klasické brambory a tím jsou pro nás tím pádem vhodnější.

Batáty (sladké brambory) a jejich neschválené účinky:

Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li) a nemohou vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku bylin či výrobku
  • dobře zasytí díky vysokému obsahu vlákniny
  • ideální zdroj energie a mikroživin, mají nízký obsah kalorií
  • podporuje zdravý zrak a odolnost (vitamin A), vhodné je konzumovat s tuky
  • podporují trávení, pravidelnou stolici, pročišťují trávicí trakt
  • brainfood, podporuje činnost nervového systému a osy mTM
  • působí jako prevence vzniku civilizačních chorob
  • podporují kvalitu vlasů, nehtů a pokožky

Příprava: stejně jako brambory, nejlépe v páře

Použití: jako příloha (stejně jako brambory), do polévek, omáček, smoothie, na zahuštění,

Batátové hranolky: Batáty očistěte tak, jak čistíte brambory, a pokrájejte na silnější kolečka (podélně) a ty pak na tvar hranolky o stejné tloušťce. Na plech rozložte papír na pečení. V misce si smíchejte trochu olivového oleje s americkým kořením a pak přidejte i sladké brambory a dobře je promíchejte, aby se koření s olejem dostalo na každou hranolků. Takto připravené okořeněné hranolky rozložte na plech a pečte při teplotě 180 stupňů 40 – 50 minut. Průběžně kontrolujte, každá trouba může péct jinak.

Jak si vypěstovat batáty:

Pokusy s nakrájenou bramborou se hodí začít, protože jednou otestovaný postup můžete vyzkoušet i jinde. Třeba u sladkých brambor, batátů. V tomto případě se vyplatí rozkrájet batát na kolečka, a jednotlivě nechat odpočívat v miskách s vodou (ideální jsou podtácky z květináčů). Zkušení někdy doporučují částečně je zakrýt netkanou textilií, byť to jde i bez toho. Po pár dnech začnou naporcované batáty pouštět kořínky. A jakmile dorostou velikosti celého skrojku, můžete je směle zasadit do země. Se štěstím vypěstujete z jednoho batátu deset jiných.

23.12.2024 Batáty, špenát a česnek patří mezi přírodní hvězdy posilující imunitní systém.

  • Batáty jsou bohaté na vitamin A, především díky beta-karotenu. Jeden batát může obsahovat až 156 procent doporučené denní dávky vitaminu A. Vitamin A je důležitý pro zdraví imunitního systému. Chrání pokožku, která slouží jako první bariéra proti infekci. Fungování imunitních buněk také závisí na vitaminu A. Studie zjistily, že nedostatek vitaminu A může narušit správné fungování imunitního systému a destabilizovat střevní mikrobiotu, která je klíčová pro imunitní funkce. Batáty jsou bohaté na vlákninu, která podporuje růst střevních probiotik. Při fermentaci probiotiky vláknina produkuje krátké řetězce mastných kyselin, které jsou obzvláště důležité pro zdraví a pomáhají bojovat se záněty v mozku i těle. Mírná konzumace batátů může zlepšit imunitu, podpořit trávení a předcházet zácpě.

  • Špenát obsahuje různé antioxidanty, například flavonoidy. Výzkumy ukazují, že aktivní látky ve špenátu mohou:

    • Odstraňovat reaktivní kyslíkové sloučeniny, které mohou způsobit poškození buněk
    • Předcházet oxidačnímu poškození biologických makromolekul, jako jsou bílkoviny a ribóza
    • Regulovat expresi genů s antioxidačními a protizánětlivými účinky
    • Podporovat sekreci hormonů spojených s pocitem sytosti
    • Pomáhat při hubnutí

    Špenát má také protirakovinné účinky, snižuje hladinu krevních tuků a cukru. Špenát je bohatý na železo, důležitý stopový prvek pro imunitní funkce. Studie zjistily, že nedostatek železa může oslabit imunitní odpověď. Aktivované T-lymfocyty potřebují velké množství železa. Bez dostatečného množství železa se snižuje energie produkovaná mitochondriemi v T-lymfocytech, což znemožňuje těmto buňkám plnit svou roli v boji proti infekci.

  • Česnek se po staletí používá jako přírodní lék na posílení imunity a prevenci nemocí. Obsahuje látku zvanou alicin, která má silné antibakteriální, protiplísňové a antivirové účinky. Česnek je multifunkční; pomáhá předcházet a léčit nemoci, jako jsou nádory, kardiovaskulární choroby a Alzheimerova choroba. Také dokáže odstranit těžké kovy z těla.
  • https://www.epochtimes.cz/2024/12/23/3-zimni-superpotraviny-na-posileni-imunity/
Zobrazit více Zabalit
Cena a štítky
0 produktů
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo