Batáty, sladké brambory jsou superpotraviny, patří mezi zeleninu. Jsou zdrojem škrobů, vlákniny (pokud je konzumujeme se slupkou),vitamínu C, A, vitamínů skupiny B (B1, B2, B3, B6) včetně kyseliny listové, omega mastných kyselin ( 3 a 6), selenu , draslíku, hořčíku a železa.Sladké brambory obsahují vyšší poměr účinných látek, jako klasické brambory a tím jsou pro nás zdravějšími.
Příprava: stejně jako brambory, nejlépe v páře
Použití: jako příloha (stejně jako brambory), do polévek, omáček, smoothie, na zahuštění,
Batátové hranolky: Batáty očistěte tak, jak čistíte brambory, a pokrájejte na silnější kolečka (podélně) a ty pak na tvar hranolky o stejné tloušťce. Na plech rozložte papír na pečení. V misce si smíchejte trochu olivového oleje s americkým kořením a pak přidejte i sladké brambory a dobře je promíchejte, aby se koření s olejem dostalo na každou hranolků. Takto připravené okořeněné hranolky rozložte na plech a pečte při teplotě 180 stupňů 40 – 50 minut. Průběžně kontrolujte, každá trouba může péct jinak.