Jáhly jsou vyloupaná zrnka prosa (malé žluté kuličky) a patří mezi nejstarší plodiny, protože jsou výživné a lehce stravitelné.
- jáhly vznikají z prosa odstraněním semenné slupky z obilky
Jáhly a jejich účinky na zdraví:
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- jsou dobře stravitelné, výživné, velmi chutné a přirozeně bezlepkové
- mají pozitivní účinky na zažívací trakt
- prospívají při rekonvalescenci a vysoké psychické a fyzické zátěži
- přirozeně bezlepková obilovina – vhodná pro celiaky
- působí proti překyselení organismu
- prospívají resilienci a odolnosti
- zdroj elektrolytů (draslík, hořčík)
- prospívají vlasům a nehtům (křemík) – při třepení vlasů a nehtů
- nízký glykemický index (60)
- odvar z neloupaného prosa dříve využívali k celkové očistě organismu a k vyvolání pocení
- https://superpotraviny.webnode.cz/obiloviny/jahly/
Jáhly, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
Použití: Od polévek, kaší, pomazánek, salátů, rizot, jako příloha k masu až po oblíbené nákypy. Porkmy mohou být jak na slano, tak na sladko.
Příprava: Je třeba jáhly spařit vroucí vodou, aby se odstranila nahořklá chuť. Při vaření potřebujeme 1 díl jáhel, 2 díly vody a špetku mořské soli. Po přivedení k varu je dále vařte na mírném ohni asi 15–20 minut a poté je nechte chvíli odstát.