V současné době není žádný včelí med v nabídce. Med je zdrojem vitamínů A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P, prvků (vápník, fosfor, draslík, sodík, chlór, síra, hořčík, železo, křemík, mangan atd.), barviva karotenu a flavonů.
Včelí med a jeho pozitivní účinky:
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- antibakteriální účinky
- prospívá imunitnímu systému
- podporuje spánek v kombinaci s teplým lékem (rady babiček, uvedeno ve starých herbářích)
- má nižší glykemický index než cukr, obsahuje cca 80% sacharidů
Použití: ochucovadlo, dolazování pokrmů, čaje, smootlie a dalších nápojů
Upozornění:
- med ve vyšších dávkách může způsobovat elergie a snižovat tlak
Zajimavosti: největším producentem medu v Latinské Americe je Argentina, který vyprodukuje podle OSN cca 76 000 tun medu
Manukový med
Včely
- Ke svému životu potřebuje včelstvo během roku 80 až 100 kilogramů medu a 20 až 30 kilo, které získávají včelaři, je přebytek. Pyl také potřebují pro reprodukci. Jedno včelstvo spotřebuje 20 až 30 kilogramů pylu. V tuto dobu se každý den líhne tisíc až patnáct set mladých včel a potřebují velké množství bílkovin (miroslav Peroutka)
- až 80 % potravy je ovlivněno včelami, počítají samozřejmě i s nepřímým vlivem přes živočišnou výrobu, 30% je přémý vliv
- pokud vyhynou včely, pak má lidstvo před sebou pouhé čtyři roky života, řekl Albert Einstein
- pesticidy působí navčely sekundárně, dlouhodobe. pesticidy vyhubily veškeré plevele, které jsou ve většině případů pylodárné a nektarodárné pro všechen hmyz
- včelaři u nás vyprodukují asi deset tisíc tun medu, což je zhruba spotřeba České republiky