Jídášovo ucho (Hirneola auricula judae, Bolcovitka bezová) je dřevokazná houba s rozsolovitým a lepkavým povrchem, roste nejčastěji na kmenech černého bezu a můžeme ji sbírat v podstatě celoročně (plodnice rostou zpravidla ve skupinách vedle sebe a nad sebou). Jídášovo ucho je zdrojem sacharidů, proteinů, antioxidantů, vlákniny, vápníku, draslíku, fosforu, hořčíku, sodíku.
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Výskyt v českých lesích roste téměř po celý rok (od března do listopadu), vyskytuje se na starých a odumřelých kmenech a větvích listnatých stromů, nejčastěji ji lze ovšem nalézt na bezu černém, ale i na buku, vrbě a dalších listnáčích.
Použití: na zahuštění polévek, k masu, do salátů, na přípravu čaje, při přípravě rizota a při přípravě tradičního japonského miso
Příprava: čerstvé plodnice očistěte a 10 až 20 minut povařte ve vodě. Pak pokrájejte na menší kousky a přidejte do jídla. (běžně se používá vrchovatá hrst čerstvých plodnic na dvě porce jídla). Vodu, ve které jste houby vařili, však nevylévejte - obsahuje mnoho léčivých látek. Můžete ji po oslazení vypít jako čaj nebo přidat např. do polévky či omáčky.
Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C
Chuť a vůně: nejsou výrazné, je poměrně chrupavčité a tvrdé
Čeleď: bolcovitkovité
Plodnice: široké až 10 cm, připomínají přitom ušní boltec, disponuje jemně plstnatým povrchem a má hnědou či růžovou-hnědou barvu. Často se přitom vyskytuje ve skupinách, a to buď vedle sebe, anebo nad sebou. Vnitřní strany plodnice jsou hladké a mají obvykle nahnědlou barvu
Kontraindikace: nevhodné pro těhotné a kojící ženy, malé děti do 3 roků, léky na ředění krve, použití konzultujte s lékařem
Alternativní názvy: Bolcovitka ucho Jidášovo
Zajímavosti: „Jidášovo ucho“ houba získala nejen díky svému tvaru, ale také proto, že se podle legendy poprvé objevila na stromě, kde se oběsil biblický Jidáš
Pověsti, legendy: houba byla poprvé nalezena na stromě, na kterém se oběsil Jidáš. Podle legendy se totiž Jidáš po své zradě Ježíše Krista měl oběsit právě na bezu a ke stromu mu mělo přirůst ucho.
Signatura: připomíná ušní boltec, nebo kůži
![]() |
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
![]() |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |