Jídášovo ucho (Hirneola auricula judae, Bolcovitka bezová) je dřevokazná houba s rozsolovitým a lepkavým povrchem, roste nejčastěji na kmenech černého bezu a můžeme ji sbírat v podstatě celoročně (plodnice rostou zpravidla ve skupinách vedle sebe a nad sebou). Jídášovo ucho je zdrojem sacharidů, proteinů, antioxidantů, vlákniny, vápníku, draslíku, fosforu, hořčíku, sodíku.
Jídášovo ucho a jeho účinky:
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- má schopnost pohlcovat vodu, zdroj elektrolytů
- používalo se na obklady při zánětech očí a krku
- při bolestech břicha a poruchách se zažíváním
- posiluje obranyschopnost a stimuluje organismu
- podporuje celkovou očistu těla
- snižuje krevní tlak, čistí krev a prospívá srdci
- působí proti trombóze, kornatění cév, působí proti srážlivosti krve
- podporuje kvalitu vlasů, nehtů a pleti
- patří mezi nejméně kalorické houby (5 kalorií na 100g)
- antioxidant, působí proti stárnutí buněk, podporuje rekonvalescenci
- působí jako prevence proti rakovině
- upravuje hladinu cholesterolu, lipidů a cukru v krvi
- podporuje mozek, mozkové funkce a játra
- na obklady při zánětech
- prospívá při renvalescenci organismu
- pomáhají zlepšit kvalitu vlasů, nehtů a pleti a pozitivně ovlivňují funkci vnitřních orgánů (obsažené minerály)
- vhodné při hemeroidech
- je prevencí proti kornatění cév, trombóze i infarktu
Výskyt v českých lesích
Použití: na zahuštění polévek, k masu, do salátů, na přípravu čaje
Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C
Kontraindikace: nevhodné pro těhotné a kojící ženy, malé děti do 3 roků, léky na ředění krve, použití konzultujte s lékařem