Borůvky jsou dobré také sušené, mají stejný obsah všech účinných látek a lze je dlouho skladovat bez přídavku cukru. Mnohé léčivé hodnoty borůvky se odvozují od jejich hlavních složek, antokyanoidů, které mají mocné antioxidační účinky. Tyto sloučeniny pomáhají působit proti poškození buněk nestabilními molekulami kyslíku, nazývanými volné radikály. Jsou zdrojem speciálních antioxidantů nazývaných karotenoidy (lutein, zeaxantin atd.), flavonoidy (jako rutin, resveratrol, quercetin atd.), dále obsahují vitamín A, B2, B5, B6, C, E, minerály železo, hořčík, draslík, sodík, vápník, mangan, měď, chrom, selen, fosfor a zinek.
Bylo zjištěno že tepelnou kuchyňskou úpravou (do 100 stupňů C), ale ani mražením či chlazením nedochází ke zničení fytochemického potenciálu borůvek - nevede k podstatnému snížení obsahu polyfenolů.
Konzumace: užívat při jídle i nalačno, nebyli zjištěny žádné vedlejší účinky
![]() |
BLACK FRIDAY ! LIMITOVANÁ NABÍDKA |
![]() |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |