Mák modrý (mák setý, Papaver somniferum) dorůstá to výšky až 150cm, je zdrojem omega kyselin, cukrů, tuků, vlákniny, antioxidantů, proteinů, vitamínu C a E, vitamínů skupiny B, hořčíku, vápníku, sodíku, železa, draslíku a fosforu. Maková semínka jsou zakázaná z naboženských nebo drogových důvodů (díky vysoké koncentraci morfínu) např. například v Singapuru, na Tchaj-wanu, v Saúdské Arábii či Spojených arabských emirátech. Ze semínek můžeme vyrobit makové mléko, makové máslo, můžeme je také pražit (budou mít intenzivní vůni).
Použití: do koláčů, buchet, závinů, na posyp, snídaňových směsí, ale z máku je také výborná pomazánka s medem, používá se na výroku makového mléka....
Upozornění: pokud konzumujeme maková semínka je nutné je předem pomlýt, jinak projdou trávícím traktem bez většího účinku
Skladování: suché, temné místo v uzavřené nádobě
Barva květů: bílá nebo světle fialová s typickou černou skvrnou
Sběr: drobná semena (až 1000ks) v makovici v průběhu prázdnin (když chrastí v makovicích)
Permakultura: pro pěstování máku vybereme záhon, kde byly předtím luštěniny (fazole, hrách), protože zanechávají půdu kyprou, s dostatkem živin v příznivé drobně hrudkovité struktuře
Signatura: Sumerové mák považovali za kultovní rostlinu, Egypťané používali opium z makovic jako sedativum při poranění
cca 130 -150 g zrníček máku namočíme na 4 -8 hodiny v jednom litru vody, následně rozmixujeme do jemné konzistence (alternativně můžeme semínka maku jemně rozemlýt a potom dáme na 180 min. do vody a nakonec vše rozmixujeme do jemna v mixéru) a nakonec získanou směs přecedíme přes plátno. Nutné je ho co nejdříve spotřebovat (nelze skladovat).
![]() |
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
![]() |
Osobní odběr v Brně zdarma! |