Minerál vápník – calcium (uhličitan vápenatý) je součástí zubů a kostí (až 99 %). Kosti a zuby slouží jako zásobárna vápníku, a tělo ho může využít v případě potřeby. Koncentrace vápníku se s přibývajícím věkem snižuje. Pro lidský organismus má vápník a hořčík nezastupitelný význam, je nejdůležitější látkou při tvorbě kostí a zubů.
- inulin pomáhá vstřebávat vápník z potravin (vhodné při vývoji - růstu, rekonvalescenci, zlomeninách či osteoporóze)
- vstřebatelnost vápníku je silně podmíněná dostatkem vitaminu D (pobyt na slunci), hořčíku, manganu a fosforu
- večer tělo umí vápník zpracovat nejefektivněji
- nejvíc vápníku je obsaženo v kostech, zubech a je také důležitou složkou svalů
- pokud nemá tělo dostatek vápníku, jeden z prvních příznaků je paradontóza
- tepelná úprava potravin vstřebatelnosti vápníku neprospívá
Vápník a jeho neschválené účinky na zdraví:
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- je nezbytný je pro udržení správné hladiny krevního tlaku a ovlivňuje funkce svalů – včetně srdečního
- podporuje metabolismus
- podporuje nervový systém, je zodpovědný za přenos nervových vzruchů
- obsahem vápníku souvisí se srážlivost krve a krevním tlakem
- vyvolává spánek
- je účinnou prevenci rakoviny tlustého střeva
- přehršel vápníku má naprosto opačný, negativní efekt (ledvinové kameny, zlomeniny, deprese)
- důležitý pro tvorbu kostí a zubů (podporuje pevný chrup, minimalizuje kazy)
- pomáhá přenášet nervové impulzy do svalů
- snižuje pravděpodobnost výskytu zánětu dásní
Vápník, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Je potřebný pro normální růst a vývin kostí u dětí.
- Přispívá k normální srážlivosti krve.
- Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu.
- Přispívá k normální činnosti svalů.
- Přispívá k normální funkci nervových přenosů.
- Přispívá k normální funkci trávicích enzymů.
- Podílí se na procesu dělení a specializace buněk.
- Je potřebný pro udržení normálního stavu kostí.
- Je potřebný pro udržení normálního stavu zubů.
Přírodní zdroje vápníku:
- semínka, např. mák modrý setý, obsahuje až 12 × více než mléko, chia semínka, až 5 × více než v mléce - namočením se vstřebatelnost vápníku zvyšuje
- Maca peruánská, je zdrojem minerálů (železo, vápník, hořčík, zinek, měď, sodík, draslík, jód), aminokyselin, saponinů, tříslovin, mastných kyselin (kyselina linolenová, palmitinová, oleinová, laurová, stearová), sterolů, proteinů, uhlovodanů, vlákniny a vitamínů (provitamin A, vitamíny skupiny B (B1, B2, B6), c a E.
- pšeničná mouka, ovesné vločky, obilné klíčky
- listová zelenina (obsahuje vitamíny skupiny B a vápník)
- ořechy (mandle, vlašské ořechy, lískové ořechy...)
- fazole, soja, špenát pouze nevařený
- kapusta, hořčice, brokolice a další z čeledi brukvovitých - vstřebatelnost až 30%
- sušené mléko, syrovátka, plnotučné mléko, bílý jogurts čerstvými malinami, sýry, tvaroh
- mořské řasy
- další informace o vápníku
- inulin pomáhá vstřebávat vápník z potravin (vhodné při vývinu, rekonvalescenci, zlomeninách či osteoporóze)
- nudle s mákem (podle Mudr. Evy Moučkové)
- kalcitriol, zvyšuje vstřebávaní vápniku a fosforu ze střeva a zvyšuje reabsorpci vápníku do nových kosti, naopak usnadňuje vstřebávání vápníku z kostí odbourávaných, kalcitriol vytvořený v ledvinách cirkuluje v krevním řečišti a má za úkol udržovat hladinu vápníku v krvi
- řapíkatý celer obsahuje spoustu vitaminu C (dokonce více než citron), vitaminy K, E a především kyselinu listovou, má vysoký obsah vápníku, železa, jódu, zinku, hořčíku a hlavně draslíku
Permakultura: obsah vápníku ve skořápce výrazně zlepšuje vlastnosti půdy. Váže na sebe škodlivé kyseliny, těžké kovy, má pozitivní vliv na pórovitost a průsak vody, ale zároveň zlepšuje i rozpustnost živin v půdě. Dále vápník podporuje růst kořenů i klíčivost semen. Rostliny posiluje proti škůdcům, mrazům či chorobám. Drcené skořápky můžeme přidávat do kompostu.
Článek o vápník zde.
2.3.2025 Listy vavřínu obsahují vedle bílkovin a vlákniny také silice, hořčiny, glykosidy, třísloviny, dále vitaminy A, B, C, kyselinu listovou a z minerálů vápník, hořčík, draslík, selen, zinek, měď a železo. Užívají se vnitřně i zevně a příznivě působí při léčbě celé řady onemocnění a obtíží.
- Je dobré jej popíjet pro snižování hladiny krevního cukru a je vhodný i pro osoby s diabetem II. typu. Poslouží výborně pro celkovou detoxikaci organismu. Podporuje vylučování škodlivých látek, posiluje činnost jater a močového měchýře, pročišťuje klouby a zabraňuje usazování solí kyseliny močové, které způsobují zejména u starších osob bolestivou dnu.
- Blahodárně působí při revmatických bolestech, dně, artritidě, otocích, při bolestech a zánětech kloubů a svalů, včetně krční páteře, kříže nebo sedacího nervu. Zabírají i při úrazech a pohmožděninách. Bolavá či postižená místa stačí několikrát denně potírat a masírovat (olejem, tinkturou), případně na ně přikládat teplé obklady (máčené ve výluhu).
- Bobkový list je běžné koření, které ale může mít mírné nežádoucí účinky. Pokud se užívá jako lék, je lepší použít rozemletý list než celý, který se nedá strávit a může způsobit zranění. Bobkový list může také vyvolat alergické reakce na pokožce nebo astmatickou reakci. Těhotné a kojící ženy by se měly vyhnout většímu množství bobkového listu, protože není známo, jak ovlivňuje plod nebo mateřské mléko. Existují obavy, že bobkový list může zpomalit centrální nervový systém, takže by se neměl užívat před operací.
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/20931-bobkovy-list-lecive-ucinky?
https://www.webmd.com/diet/bay-leaf-health-benefits