Chrom je stopový prvek, je nepostradatelný pro štěpení proteinů, tuků a sacharidů, pomáhá v těle udržovat normální hladinu krevního cukru (glukózy), může také snižovat hladinu celkového cholesterolu, škodlivého LDL cholesterolu a triglyceridů.
Přírodní zdroje chromu:
- pivovarské kvasnice, pivo
- melasa, třtinový cukr
- červená řepa, lesní plody
- celozrnné obilniny
- lískové, para ořechy, arašídy, mandle
- slunečnicová semínka
- hořká čokoláda
- ryby a drůbež
Chrom a jeho účinky:
- snižuje riziko srdečních onemocnění
- odtučňovací prostředek
- zmírňuje bolesti hlavy a podrážděnost
- reguluje hladinu inzulinu
- je nutný pro činnost štítné žlázy a sleziny
- prospívá při metabolismu sacharidů, podporuje vstřebávání cukru, snižuje jeho hladinu v krvi, díky čemuž působí i proti diabetu
Chrom, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Přispívá k normálnímu metabolismu makroživin.
- Přispívá k udržení normální hladiny glukózy v krvi
Nedostatek chromu:
Nedostatek chromu se někdy projevuje jako únava, brnění v rukou i nohou či psychickým rozrušením
- v krevním řečišti se hromadí nadbytek cukru, důsledkem přitom někdy bývá právě diabetes
- dlouhodobý nedostatek může vést i k ateroskleróze (kornatění tepen)