Hořčík (Mg, magnesium) je jedním z nejvšestranějších minerálů (král mezi vitamíny), který je pro organismu velmi důležitý v metabolických procesech a při přenosu nervových impulsů. Pomáhá v prevenci u mnoha chronických nemocí. Velkě množství hořčíku ztrácíme např. při stresu, konzumaci alkoholu, některých chorobách, užíváním některých léků a při intenzivní tělesné aktivitě (při zvýšené činnosti svalů dochází k vysoké spotřebě hořčíku). Více naleznete zde.
- cukr ubírá tělu hořčík (magnézium) a proto nemohou některé ženy otěhotnět, když máme málo hořčíku padají nám vlasy, kazí se zuby, lámou se nehty (podle léčitelky Evy Moučkové)
Jak se projevuje nedostatek hořčíku?
- křeče ve svalech při fyzické aktivitě
- únava, nervozita, nespavost, závratě
- nepravidelné bušení srdce, arytmie
- ztráta chuti k jídlu, zvracení, nevolnost
- mravenčení v nohou
- potíže s koncentrací a nezájem o sex
- pokud máme nedostatek hořčíku upadáme do větších melancholií, depresí a nemáme potřebný elán
- záchvaty hněvu, nervozita které jsou někdy doprovázené např. bušením srdce, srdeční nepravidelností, cévními poruchami, ranní únavou, nespavostí, divokými sny, padáním vlasú nemusí mít původ v nervech (dysfunkce nervového systému), ale může jít o prostý nedostatek hořčíku a navazujících látek, upozorňuji ale na nutnost podávání hořčíku spolu s vápníkem, vitaminem E a B-komplexem (u dospělých forte). Jinak se hořčík aktivuje jen z části a efekt není dostatečný (Ing. Jiří Janča, léčitel)
Magnesium (hořčík) a jeho účinky:
- zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- pomáhá regulovat elektrolyty v těle, což přispívá k řádného fungování svalů, nervů a enzymů (reguluje aktivity více než 325 enzymů)
- je rozhodující pro správné využití vápníku v organismu, který slouží jako hlavní dirigent elektrických impulsů v těle
- podporuje správnou funkci svalů a nervů a pomáhá předcházet kornatění tepen
- pomáhá produkovat serotonin a chemické látky v mozku, které vytváří pocit klidu a relaxace
- ionty hořčíku pomáhají lépe relaxovat a snížit podrážděnost snížením účinků adrenalinu, vytvářejí pocit uvolnění, zlepšení spánku a soustředění
- uvolňuje svaly
- zrychluje látkovou výměnu a odstraňuje křeče nohou
- zmírňuje menstruační potíže
- rozšiřuje dolní dýchací cesty – astma
- zvyšuje hustotu kostní tkáně – prevence osteoporózy
- prevence srdečních chorob
- dodává energii
- pomáhá při tvorbě zubů a kostí společně s vápníkem
- pomáhá při regulaci hladiny cukru v krvi
- zmírňuje migrény
- podporuje produkci kolagenu
- dokáže uvolňovat cévy a podporuje regulaci hladiny cukru v krvi
- hořčík pomáhá absorbovat důležité vitaminy a minerální látky, jako je sodík, vápník, draslík a fosfor
- nepostradatelný při antistresových procesech v organismu a při srážení krve
- hořčík brání nadměrné aktivaci glutamátových receptorů v těle
- společně s vápníkem, draslíkem a sodíkem je součástí tzv. elektrolytů, které harmonizují hladinu vody v těle
- vstřebatelnost vápníku je silně podmíněná dostatkem vitaminu D (pobyt na slunci), hořčíku, manganu a fosforu
Hořčík, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání.
- Přispívá k elektrolytické rovnováze.
- Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu.
- Přispívá k normální činnosti nervové soustavy.
- Přispívá k normální činnosti svalů.
- Přispívá k normální syntéze bílkovin.
- Přispívá k normální psychické činnosti.
- Přispívá k udržení normálního stavu kostí.
- Hořčík přispívá k udržení normálního stavu zubů.
- Podílí se na procesu dělení buněk.
Přírodní rostlinné zdroje hořčíku:
- pšeničné otruby
- slunečnicová semínka, dýňová semínka, quinoa
- čočka, fazole
- tmavá hořká čokoláda (více jak 80 %)
- listová zelenina, která je také zdrojem luteinu a zeaxantinu (špenát, kapusta, hlávkový a římský salát), rajčata
- sušené meruňky, banány, avokádo
- ořechy (kešu), mandle
- yacon, nízkokalorické přírodní sladidlo
- epsomská sůl
- avokádo
- jablečný ocet
- Maca peruánská, je zdrojem minerálů (železo, vápník, hořčík, zinek, měď, sodík, draslík, jód), aminokyselin, saponinů, tříslovin, mastných kyselin (kyselina linolenová, palmitinová, oleinová, laurová, stearová), sterolů, proteinů, uhlovodanů, vlákniny a vitamínů (provitamin A, vitamíny skupiny B (B1, B2, B6), c a E.
- citrát hořečnatý (magnézium citrát, hořčík)