Hořčík (Mg, magnesium) je jedním z nejvšestranějších minerálů (král mezi vitamíny), který je pro organismu velmi důležitý v metabolických procesech a při přenosu nervových impulsů. Pomáhá v prevenci u mnoha chronických nemocí. Velkě množství hořčíku ztrácíme např. při stresu, konzumaci alkoholu, některých chorobách, užíváním některých léků a při intenzivní tělesné aktivitě (při zvýšené činnosti svalů dochází k vysoké spotřebě hořčíku). Více naleznete zde.
- cukr ubírá tělu hořčík (magnézium) a proto nemohou některé ženy otěhotnět, když máme málo hořčíku padají nám vlasy, kazí se zuby, lámou se nehty (podle léčitelky Evy Moučkové)
- hořčík je čtvrtým nejhojnějším minerálem našeho těla
- vitamin B6 zrychluje vstřebávání hořčíku
- Asi 60 % hořčíku se nachází v kostech, zbytek ve svalech, měkkých tkáních a tekutinách, včetně krve.
- zvýšený příjem by měly mít těhotné a kojící ženy, lidé, kteří manuálně pracují, sportovci, alkoholici nebo diabetici, současná strava je chudá na hořčík, a to má podle odborníků přímou souvislost se vznikem depresí a dalších psychiatrických onemocnění.
Jak se projevuje nedostatek hořčíku?
- křeče ve svalech při fyzické aktivitě
- únava, nervozita, nespavost, závratě
- nepravidelné bušení srdce, arytmie
- porucha vidění, bolesti hlavy, deprese, zrychlení činnosti srdce, zvýšení tlaku nebo také zvýšení hladiny tuků v krvi
- ztráta chuti k jídlu, zvracení, nevolnost
- v organismu zvyšuje riziko zlomenin a křehnutí kostí
- mravenčení v nohou
- potíže s koncentrací a nezájem o sex
- pokud máme nedostatek hořčíku upadáme do větších melancholií, depresí a nemáme potřebný elán
- záchvaty hněvu, nervozita které jsou někdy doprovázené např. bušením srdce, srdeční nepravidelností, cévními poruchami, ranní únavou, nespavostí, divokými sny, padáním vlasú nemusí mít původ v nervech (dysfunkce nervového systému), ale může jít o prostý nedostatek hořčíku a navazujících látek, upozorňuji ale na nutnost podávání hořčíku spolu s vápníkem, vitaminem E a B-komplexem (u dospělých forte). Jinak se hořčík aktivuje jen z části a efekt není dostatečný (Ing. Jiří Janča, léčitel)
Magnesium (hořčík) a jeho účinky:
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- zodpovídá za svalové stahy nejen v srdečním svalu, ale i ve všech dalších svalech, a to nejen při sportovní zátěži
- pomáhá regulovat elektrolyty v těle, což přispívá k řádného fungování svalů, nervů a enzymů (reguluje aktivity více než 325 enzymů)
- je rozhodující pro správné využití vápníku v organismu, který slouží jako hlavní dirigent elektrických impulsů v těle
- podporuje správnou funkci svalů a nervů a pomáhá předcházet kornatění tepen
- zlepšuje myšlení a paměť
- pomáhá produkovat serotonin a chemické látky v mozku, které vytváří pocit klidu a relaxace
- ionty hořčíku pomáhají lépe relaxovat a snížit podrážděnost snížením účinků adrenalinu, vytvářejí pocit uvolnění, zlepšení spánku a soustředění
- uvolňuje svaly
- zrychluje látkovou výměnu a odstraňuje křeče nohou, pomáhá lépe využívat kyslík při zátěži svalů
- zmírňuje menstruační potíže
- rozšiřuje dolní dýchací cesty – astma
- zvyšuje hustotu kostní tkáně – prevence osteoporózy (je důležitý pro stavbu kostí, zubů a chrupavek)
- prevence srdečních chorob
- dodává energii, snižuje únavu, vyčerpání a stres
- pomáhá při tvorbě zubů a kostí společně s vápníkem
- pomáhá při regulaci hladiny cukru v krvi
- zmírňuje migrény
- podporuje produkci kolagenu
- dokáže uvolňovat cévy a podporuje regulaci hladiny cukru v krvi
- hořčík pomáhá absorbovat důležité vitaminy a minerální látky, jako je sodík, vápník, draslík a fosfor
- nepostradatelný při antistresových procesech v organismu a při srážení krve
- hořčík brání nadměrné aktivaci glutamátových receptorů v těle
- společně s vápníkem, draslíkem a sodíkem je součástí tzv. elektrolytů, které harmonizují hladinu vody v těle
- vstřebatelnost vápníku je silně podmíněná dostatkem vitaminu D (pobyt na slunci), hořčíku, manganu a fosforu
Hořčík, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání.
- Přispívá k elektrolytické rovnováze.
- Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu.
- Přispívá k normální činnosti nervové soustavy.
- Přispívá k normální činnosti svalů.
- Přispívá k normální syntéze bílkovin.
- Přispívá k normální psychické činnosti.
- Přispívá k udržení normálního stavu kostí.
- Hořčík přispívá k udržení normálního stavu zubů.
- Podílí se na procesu dělení buněk.
Přírodní rostlinné zdroje hořčíku:
- slunečnicová semínka, dýňová semínka, quinoa, pohanka, pšenice, pšeničné otruby, oves,žito, kukuřice
- čočka, fazole, soja
- tmavá hořká čokoláda (více jak 80 %), káva
- listová zelenina, která je také zdrojem luteinu a zeaxantinu (špenát, kapusta, hlávkový a římský salát), rajčata
- řapíkatý celer obsahuje spoustu vitaminu C (dokonce více než citron), vitaminy K, E a především kyselinu listovou, má vysoký obsah vápníku, železa, jódu, zinku, hořčíku a hlavně draslíku
- ovoce (banán, datle, jahody, maliny, sušené meruňky, ostružiny, moruše atd.)
- sušené meruňky, banány, avokádo
- ořechy (kešu), mandle, para, piniové oříšky, vlašské a lískové ořechy
- yacon, nízkokalorické přírodní sladidlo
- epsomská sůl
- jablečný ocet
- Maca peruánská, je zdrojem minerálů (železo, vápník, hořčík, zinek, měď, sodík, draslík, jód), aminokyselin, saponinů, tříslovin, mastných kyselin (kyselina linolenová, palmitinová, oleinová, laurová, stearová), sterolů, proteinů, uhlovodanů, vlákniny a vitamínů (provitamin A, vitamíny skupiny B (B1, B2, B6), c a E.
- citrát hořečnatý (magnézium citrát, hořčík)
- droždí
- ryby, maso a vnitřnosti
- mléčné výrobky (jogurty, sýry, smetana, mléko)
- baobab
Jak využít epsomskou sůl v zahradě
Je téměř nemožné používat příliš mnoho epsomské soli ve vaší zahradě. Síran hořečnatý je pH neutrální, takže nepoškozuje půdu. Krystaly se rozpadají na vodu, hořčík a síru - tři složky, které jsou pro většinu rostlin prospěšné. Epsomská sůl je bezpečná, snadno se aplikuje a rychle pracuje na nápravě různých problémů a zvyšuje celkové zdraví vaší zahrady.
- obsažený hořčík napomáhá klíčení semen a pomáhá posílit buněčné stěny, což vede k většímu množství a k silnějším sazenicím. Pro dosažení nejlepších výsledků vložte 1 šálek soli na 30 čtverečních metrů vyčištěné půdy nebo 1 až 2 polévkové lžíce do půdy na dně každé díry předtím, než do ní vysadíte semena
- zlepšuje vstřebávání živin do půdy - hořčík, který pomáhá kořenům rostlin převzít životně důležité živiny (dusík, fosfor, síru)
- mírní nárazový transplantační šok při přesazení
- hořčík je nezbytnou složkou při výrobě chlorofylu, můžete použít u různých rostlin, jako jsou stromy, keře, květiny a trávy
- brání kroucení listů, přidejte epsomskou sůl do půdy kolem základny nemocné rostliny (2 polévkové lžíce epsomské soli v 5 litrech vody a aplikujte přímo na listy)
- při posypání kolem rostlin mohou poškrábat a podráždit těla a nohy nežádoucích zvířat stejně jako křemelina
- použití epsomské soli při zálivce zvýšíte hladiny chlorofylu uvnitř rostlinných buněk. Zvýšená energie znamená více cukru, což umožňuje rostlině produkovat vyšší výnosy sladších, zdravějších plodů
- rajčata měla být hnojena epsomskou solí dvakrát častěji než jiné rostliny, jsou náchylná k nedostatku vápníku (hniloba na konci květu), většina rajčatových hnojiv obsahuje vápník, který bude konkurovat hořčíku pro absorpci kořenů, zalévejte rajčata vodou s rozpuštěnou epsomskou solí - 2 polévkové lžíce na 1 litr vody, každé 2 týdny
- papriky by měly být též hnojeny hořčíkem každé dva týdny, aby se dosáhlo vyššího výnosu a většího ovoce
- pomáhá růžím produkovat větší květy ve větším množství, hořčík také pomáhá při růstu nových poupat ze základny rostliny