Draslík patří do skupiny alkalických kovů, které jsou z chemického hlediska nesmírně reaktivní. Draslík je základní prvek nezbytný pro růst a fungování všech živých buněk. Bez dostatečného množství draslíku se dostaví křeče a postupně se vám zastaví srdce a pokud ho máme příliš nastane podobná situace, důležitá je rovnováha obsahu draslíku v těle. V organismu máme cca 100 g draslíku, o jeho regulaci se starají ledviny a většina draslíku je uložena ve svalech, při námaze uvolňuje draslík do krve, při jídle se naopak z krve ukládá do svalů. Denně potřebujete okolo 4 000 mg draslíku.
- hypokalémie – nedostatek draslíku (může být způsobeno i nadměrným solením, nízkým příjmem ovoce, ořechů a zeleniny)
- hyperkalémie – přebytek draslíku (vyhněte se kandovanému ovoci, datlím, fíkům, oříškům a třeba sušeným houbám)
- mezi padesátníky a staršími lidmi v Česku je nemocný některým onemocněním ledvin každý desátý Čech
- regulaci hladiny draslíku v organismu zajišťují ledviny, které rozhodují o tom, kolik draslíku si tělo ponechá a kolik bude vyloučeno
- Pokud konzumujete potraviny s nízkým obsahem draslíku a naopak si dopřáváte jídlo s vysokým obsahem sodíku, provádíte fyzicky náročné činnosti, to vše může vést k zadržování vody v těle (důsledkem může být nadváha, mohou se dostavit křeče a bolesti svalů, ohroženy jsou i vaše ledviny a srdce)
Draslík a jeho účinky:
Draslík, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Přispívá k normální činnosti nervové soustavy.
- Přispívá k normální činnosti svalů.
- Přispívá k udržení normálního tlaku krve.
Přírodní zdroje draslíku:
všechny antibiotické rostliny, všechny antivirotické rostliny které toto umí (sodno-draselná pumpa) mají mimořádně vysoký obsah draslíku (Jiří Kuchař)
- špenát, brokolice, batáty, brambory, celer, mrkev, rajčata, špenát, jarní cibulka
- fazolové lusky, bílé fazole
- mrkvová nať má vysoký podíl draslíku
- datle, fíky, rybíz, banány, broskve, meruňky, sušené ovoce
- avokádo, syrová červená řepa, máslová dýně, pastiňák, granátové jablko
- česnek, medvědí česnek (cca 560mg ve 100g)
- bazalka pravá semena
- houby a ořechy
- korálovec ježatý obsahuje zejména glukany, draslík, aminokyseliny, fosfor, selen, železo nebo zinek
- jablečný ocet
- mléko, ryby
- Maca peruánská, je zdrojem minerálů (železo, vápník, hořčík, zinek, měď, sodík, draslík, jód), aminokyselin, saponinů, tříslovin, mastných kyselin (kyselina linolenová, palmitinová, oleinová, laurová, stearová), sterolů, proteinů, uhlovodanů, vlákniny a vitamínů (provitamin A, vitamíny skupiny B (B1, B2, B6), c a E.
- Řapíkatý celer obsahuje spoustu vitaminu C (dokonce více než citron), vitaminy K, E a především kyselinu listovou, má vysoký obsah vápníku, železa, jódu, zinku, hořčíku a hlavně draslíku
- jitrocel
Nesmíme ale zapomínat, že příjem okolo 25 g draslíku je toxický! (Milan Calábek), jiří Kuchař doporučuje cca 3,5 g za den (3 banány)
Permakultura: nedostatek draslíku snižuje odolnost vůči mrazu a zvyšuje obsah cukrů v listech, což podporuje napadení mšicemi. Nedostatek draslíku zároveň snižuje skladovatelnost brambor.