Jód je nezbytný pro tvorbu hormonů štítné žlázy a tím i pro normální vývoj mozku zejména při vývoji plodu. Zklidňuje nervy, je důležitý pro stav pokožky, má dezinfekční účinky.
- nároky na jód se zvětšují v době kojení a těhotenství (až o 60%)
Jód je nenahraditelná minerální látka, resp. stopový prvek. Jód se vyskytuje v mořské vodě a velmi málo v zemské kůře. Jód je velmi prchavá látka, u nás se přidává do kuchyňské soli (pokud necháte pytlík se solí otevřený, po 14–21 dnech je veškerý jód vypaří – sublimuje). Himalájská sůl neobsahuje žádný jód. Bez jódu nefunguje žádný lidský organismus. Pokud rybí maso necháme odstát na cca 1 hodinu, jód se také ztrácí. Pro tělo je problematický nedostatek i přebytek jódu. Skupina hormonů, které produkuje štítná žláza a které obsahují jód, mají na starost vývoj naší pohybové soustavy a také vývoj mozku a ostatních orgánů. Jód také zkvalitňuje pokožku, nehty, zuby a vlasy. Nedostatek těchto hormonů se může odrazit na inteligenci. Jód se vylučuje z těla močí (až 80 %) a zbytek potem, dechem a stolicí.
- Nedostatek jódu – projevuje jako tzv. struma neboli vole. Pojí se s ním únava, zimomřivost, úbytek vitality, tloustnutí, sklony k depresím, ale i poruchy sluchu.
- Přebytek jódu – projevuje pocením, vypadáváním vlasů, hubnutím, úzkostmi, třasem a poruchami srdce.
Přírodní zdroje jódu:
- vstřebávání jódu podporuje vitamin E a selen (slunečnicová semínka, para ořechy, para olej)
- arónie (černý jeřáb), višně, rybíz
- cibule, česnek, medvědí česnek
- listová zelenina
- rajčata
- kelp, irský mech
- Maca peruánská, je zdrojem minerálů (železo, vápník, hořčík, zinek, měď, sodík, draslík, jód), aminokyselin, saponinů, tříslovin, mastných kyselin (kyselina linolenová, palmitinová, oleinová, laurová, stearová), sterolů, proteinů, uhlovodanů, vlákniny a vitamínů (provitamin A, vitamíny skupiny B (B1, B2, B6), c a E.
- olej sacha inchi
- vlašské ořechy, odvar ze skořápek vlašského ořechu je zdrojem jódu
- mořské ryby, řasy (nori, kombu, wakame, kelp) a dary moře (korýši a chaluhy) - ryby pokapané citrónem zlepšují vstřebatelnost jódu
- sezamová, dýňová, konopná a lněná semínka a oleje
- vincentka (zbytková mořská voda) – přírodní jodid draselný
- lugolův roztok v kombinaci se selenem a vitaminem E
- domácí vejce
- bylinky (jako tymián, fenykl, jitrocel, řebříček nebo kontryhel)
- vachta trojlistá, obsahuje organicky vázaný jód, rutin, flavonoidy
- třešeň ptačí plod
- řebříček obecný nebo kontryhel jsou zdrojem přírodního jódu
- řapíkatý celer obsahuje spoustu vitaminu C (dokonce více než citron), vitaminy K, E a především kyselinu listovou, má vysoký obsah vápníku, železa, jódu, zinku, hořčíku a hlavně draslíku
- červená řepa, obsahuje důležité minerální látky jako draslík, hořčík, železo, jod, mangan, zinek a má i vysoký obsah vitaminů C a E
- a další
Jód a jeho neschválené účinky:
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- pomáhá uvolňovat tělesnou energii
- působí na činnost štítné žlázy
- prospívá zdraví kůže, vlasů, nehtů a zubů
- podporuje tělesný růs
- bez jódu tělo nemůže existovat
- při nedostatku jódu v těle způsobuje chladné končetiny
- podporuje mentální funkce mozku a nervovou soustavu (duševní poruchy)
- stimuluje přímé využívání tuků a reguluje spalování energetických zdrojů
- působí proti zácpě
- zvyšuje obranyschopnost organismu a působí v synergii s antioxidanty (násobně zvyšuje jejich účinek)
- oteklá víčka – kromě nedostatku a přetěžování očí to může být nedostatek jódu (zdroj: vejce, brusinky, jahody,...)
Jód, jodid draselný, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Přispívá k normálnímu růstu dětí.
- Přispívá k normálním rozpoznávacím funkcím.
- Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu.
- Přispívá k normální činnosti nervové soustavy.
- Přispívá k udržení normálního stavu pokožky.
- Přispívá k normální tvorbě hormonů štítné žlázy a k normální činnosti štítné žlázy.
Příznaky nedostatku jódu:
- štítná žláze se začně zvětšovat a přestává plnit svoji funkci, tedy tvorbu hormonů (již mírný nedostatek jódu může vést k problémům se štítnou žlázou)
- padání vlasů
- suchá a šupinatá kůže
- rychlé zvýšení hmotnosti, zpomalený metabolismus
- nízká hladina jódu může ve vzácných případech znamenat špatný vývoj mozku dítěte a následné postižení, v pozdějším vývoji se dítě může hůře učit, nebo má pomalejší růst
- silné krvácení nebo nepravidelná menstruace
- velká únava i pokud jsme fyzicky odpočatí
Článek: Základní informace o jódu a jeho účincích na zdraví.