Mangan, stopový prvek (tzv. mikroelement), udržuje zdravý cévní systém, zabraňuje ukládání cholesterolu na cévní stěny. Při nedostatku manganu může dojít k onemocnění cukrovkou. Mangan je pro správnou funkci organismu je jednoduše nenahraditelný. Nedostatek manganu v těle se může projevit zvýšenou hladinou cholesterolu a krevního tlaku, nevolnostmi či svalovými křečemi nebo se mohou objevit problémy s očima, kožní onemocnění či poruchy reprodukčních funkcí.
Přírodní zdroje manganu:
- chlorella
- dýňová semínka, mák, slunečnicová semínka a olej
- kokosový olej, a strouhaný kokos
- listová zelenina (špenát)
- celozrnné obilniny (hnědá rýže, ovesné vločky, pšeničné klíčky, quinoa)
- kešu, lískové, vlašské, para, pekanové ořechy, arašídy, mandle
- hrášek
- pepř, hořčice
- jedlé kaštany, jeřabiny
- kakao
- borůvky, angrešt, olivy
- mandle v čokoládě, hořká čokoláda
- lapacho
- ryby
- Mangold je cenným zdrojem vápníku, draslíku, hořčíku, fosforu, železa, zinku, selenu, mědi, manganu, vitamínů skupiny B (B1, B2, B5, B9, B12), vitamínu C, A, dále pak rutinu, kvercetinu i vlákniny
Mangan a jeho účinky:
- pomáhá při únavě
- mangan potřebujeme pro řádný vývoj buněk a pro účinek vitamínu B1
- podporuje metabolismus cholesterolu a antioxidační účinky
- podporuje správnou funkci nervového systému
- působí preventivně proti osteoporóze
- přispívá ke zlepšení paměti
- snižuje nervovou dráždivost
- je nutný pro tvorbu bílkovin, cukrů a tuků, podporuje aby tělo správně využívalo vápník, železo i vitamín E
- posiluje růst svalů a podporuje tvorbu pohlavních hormonů i mateřského mléka
- chrání před vysokým krevním tlakem, cukrovkou, artritidou či srdečními chorobami
- mangan společně kobaltem zabraňuje šedivění
- zmírňuje toxické účinky mnoha sloučenin
- životně důležitý pro tvorbu energie a ochranu červených krvinek
- vstřebatelnost vápníku je silně podmíněná dostatkem vitaminu D (pobyt na slunci), hořčíku, manganu a fosforu
Mangan, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu.
- Přispívá k udržení normálního stavu kostí.
- Přispívá k normální tvorbě pojivových tkání.
- Přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem.
Pokud nebude lidský organismus přijímat mangan dlouhodobě v dostatečném množství, samozřejmě to bude mít negativní vliv na jeho fungování. Předně dochází ke zvýšenému ukládání cholesterolu na cévní stěnu, což má vliv na rizika kardiovaskulárních chorob. Zároveň se zvyšuje nebezpečí onemocnění cukrovkou. Pokud nebudou v dostatečné míře přijímat tento minerál sportovci, může to mít negativní vliv na energii při výkonu, stejně jako na následný regenerační proces, který je pro fyzicky aktivní jedince neméně důležitý.
Na druhou stranu byste to s příjmem manganu neměli přehánět, protože negativně se může projevit i jeho nadbytek v organismu. V dlouhodobém hledisku se jedná především o problémy nervové soustavy. Tyto potíže se mohou podobat příznakům Parkinsonovy nemoci, kterou nadbytek manganu může podle všeho také zapříčinit. Při této chorobě přitom člověk postupně není schopen ovládat či kontrolovat svůj pohyb, takže se jedná o skutečně závažné onemocnění.