Škodlivý LDL CH je steroidní látka přítomná v lidském těle i v těle mnoha dalších živočichů, výjiměčně i u dalších organizmů. CH pomáhá tělu zpracovávat tuky, je také důležitý při tvorbě buněčných membrán a stavební látkou nervů, hormonů a vitaminu D (sluneční vitamín). Pro snížení hladiny škodlivého cholesterolu je také důležitý dostatečný pohyb a eliminace stresového prostředí, zamezení kouření a pití alkoholu. CH (LDL) a jeho vysoká hladina má za následek ukládání tuku na stěnách tepen, což vede k jejich zužování a zvyšování rizika vzniku aterosklerózy a dalších komplikací.
- CH je přirozenou součástí všech živočišných, je také nutná látka pro správnou funkci řady orgánů a systémů, např. tvorbu některých hormonů nebo žlučových kyselin, říka doc. Lukáš Zlatohlávek z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy
- cholesterol je důležitý při tvorbě buněčných membrán, některých hormonů a je potřebný při tvorbě vitamíu D
- zvýšená hladina ch je jednou z příčin onemocnění srdce a cév: mozkové mrtvice, srdečního infarktu a ischemické choroby dolních končetin - tyto 3 nemoci stojí za úmrtím téměř poloviny lidí v České republice
- při léčbě vysoké hladiny ch účinně pomáhají léky statiny (diskutabilní přínos, vedlejší účinky)
- hladinu LDL ch zvyšujeme konzumací ve večerních hodinách před spánkem, pokud toto jídlo konzumujeme třeba v poledne místo večer, je to naopak
CH a jeho základní dělení:
steroid cholestrol, látka která se podílí na tvorbě hormonů a na dalších důležitých procesech v těle, dynamická rovnováha mezi LDL a HDL ch podporuje zdravé procesy v organismu a zdraví životní styl, které můžeme ovlivnit např. stravou, pitným režimem a pohybem.
- lipoproteiny s nízkou hustotou (LDL neboli „zlý cholesterol") - transportují ch z jater do periferí a způsobují usazování nadbytečného cholesterolu v cévních stěnách (zejména tukové lipoproteiny) - působí negativně na srdce a kardiovaskulární soustavu
- lipoproteiny s vysokou hustotou (HDL neboli „hodný cholesterol") - transportují ch z tkání do jater
- VLDL – přenáší tuky v krvi. Jeho hladina nezávisí na příjmu potravou, ale tvoří se v játrech (převažují bílkovinové lipoproteiny)
- Chylomikrony – tyto lipoproteiny transportují triglyceridy a ch přijatý potravou
- pravidelné aerobní cvičení je účinnou prevenci před srdečními onemocněním
- zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
Důsledkem nerovhováhy ch mohou být:
ch a jeho složky LDL a HDL fungují na principu Jin a Jang (dynamická rovnováha), podobně jako další procesy v těle, pokud tělo není v rovnováze, přichází důsledky v podobě nemocí:
- ateroskleróza (kornatění tepen), příčinou je ukládání tukových látek, zejména ch do cévní stěny, kde vytvářejí zůžení v podobě plaků a tím brání průtoku krve a tím vzniku srdečního infarktu a mrtvice
- infarkt myokardu
- kardiovaskulárních choroby a potíže
Co změnit při nerovnováze (zvýšené hladině) cholesterolu? můžeme změnit jídelníček (vyřadíme tučná jídla, uzeniny, omezíme maso a mléčné výrobky), omezíme pití kávy, alkoholu, sladkých limonád, vyrazíme do přírody pěšky nebo na kole, snížíme nadváhu (omezíme sladké), omezíme kouření a upravými spánkový režim, můžeme zařadit také meditace na zklidnění organismu a uvolnění vnějšího tlaku a emocí
Potraviny a bylinky podporující snižování LDL ch.:
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek či rostlin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- ovesné vločky
- potraviny s obsahem omega 3 mastných kyselin
- potraviny s obsahem vitamínu D příznivě působí na snižování hladinyLDL
- jablka, zpomalují oxidaci LDL ch., brání vzniku usazenin v cévách (protioxidanty)
- oříšky (vlašské řechy, lískové ořechy, mandle) a semínka (chia, dýně, slunečnice, len, sezam)
- semínka, zelenina a luštěniny (fazole mungo a adzuki)
- houby (hlíva ústřičná, shitake atd.)
- pupečník asijský, snižuje usazování ch. v cévách a rovněž zlepšuje prokrvení mozku
- eleuterokok ostnitý, snižuje hladinu LDL ch. v krvi
- lipový květ, snižuje hladinu LDL cholesterolu
- fenykl obecný, močopudný účinek (flavonoidy), podporuje funkci jater, a díky tomu nepřímo i zdraví srdce, snižuje hladinu LDL ch
- jetel luční červený, čistí krev a snižuje hladinu LDL ch
- inulin, snižuje hladinu škodlivého LDL ch a podporuje obranyschopnost organismu
- rozrazil rezekvítek, harmonizuje hladinu ch
- medvědí česnek, stimuluje metabolismus a pozitivně ovlivňuje hladinu ch.
- potraviny s vyšším podílem vlákniny (listová zelenina, ovoce, ořechy, semínka atd.)
Potraviny podporující hladinu LDL ch.:
- nasycené tuky
- nadměrné množství soli a cukru
- průmyslově zpracované potraviny, barviva, chemické látky, konzervanty
- červené maso
Důsledkem zvýšené hladiny LDL ch je onemocnění srdce a cév
Léky používané pro snížení hladiny LDL ch:
- statiny, díky nim v určité míře přerušíme tvorbu ch uvnitř buňky (snižují hladinu LDL ch)
- ezetimib, zabraňuje vstřebávání cholesterolu ze střeva
- statiny nejčastěji používají pacienti po srdečním infarktu, cévní mozkové příhodě či s aterosklerózou
Jaké účinky má v těle ch?
- látka nutná pro správnou funkci některých orgánů a systémů (např. tvorbu některých hormonů nebo žlučových kyselin)
- jaterní buňka si ch jednak sama vyrábí a jednak jej přijímá z krve, protože ch potřebuje pro svou správnou funkci
- pokud máme hodně LDL ch dochází k onemocnění srdce a cév
Více