Škodlivý LDL CH je steroidní látka přítomná v lidském těle i v těle mnoha dalších živočichů, výjiměčně i u dalších organizmů. CH pomáhá tělu zpracovávat tuky, je také důležitý při tvorbě buněčných membrán a stavební látkou nervů, hormonů a vitaminu D (sluneční vitamín). Pro snížení hladiny škodlivého cholesterolu je také důležitý dostatečný pohyb a eliminace stresového prostředí, zamezení kouření a pití alkoholu. CH (LDL) a jeho vysoká hladina má za následek ukládání tuku na stěnách tepen, což vede k jejich zužování a zvyšování rizika vzniku aterosklerózy a dalších komplikací.
- CH je přirozenou součástí všech živočišných, je také nutná látka pro správnou funkci řady orgánů a systémů, např. tvorbu některých hormonů nebo žlučových kyselin, říka doc. Lukáš Zlatohlávek z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy
- cholesterol je důležitý při tvorbě buněčných membrán, některých hormonů a je potřebný při tvorbě vitamíu D
- zvýšená hladina ch je jednou z příčin onemocnění srdce a cév: mozkové mrtvice, srdečního infarktu a ischemické choroby dolních končetin - tyto 3 nemoci stojí za úmrtím téměř poloviny lidí v České republice
- při léčbě vysoké hladiny ch účinně pomáhají léky statiny (diskutabilní přínos, vedlejší účinky)
- hladinu LDL ch zvyšujeme konzumací ve večerních hodinách před spánkem, pokud toto jídlo konzumujeme třeba v poledne místo večer, je to naopak
CH a jeho základní dělení:
steroid cholestrol, látka která se podílí na tvorbě hormonů a na dalších důležitých procesech v těle, dynamická rovnováha mezi LDL a HDL ch podporuje zdravé procesy v organismu a zdraví životní styl, které můžeme ovlivnit např. stravou, pitným režimem a pohybem.
- lipoproteiny s nízkou hustotou (LDL neboli „zlý cholesterol") - transportují ch z jater do periferí a způsobují usazování nadbytečného cholesterolu v cévních stěnách (zejména tukové lipoproteiny) - působí negativně na srdce a kardiovaskulární soustavu
- lipoproteiny s vysokou hustotou (HDL neboli „hodný cholesterol") - transportují ch z tkání do jater
- VLDL – přenáší tuky v krvi. Jeho hladina nezávisí na příjmu potravou, ale tvoří se v játrech (převažují bílkovinové lipoproteiny)
- Chylomikrony – tyto lipoproteiny transportují triglyceridy a ch přijatý potravou
- pravidelné aerobní cvičení je účinnou prevenci před srdečními onemocněním
- zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
Důsledkem nerovhováhy ch mohou být:
ch a jeho složky LDL a HDL fungují na principu Jin a Jang (dynamická rovnováha), podobně jako další procesy v těle, pokud tělo není v rovnováze, přichází důsledky v podobě nemocí:
- ateroskleróza (kornatění tepen), příčinou je ukládání tukových látek, zejména ch do cévní stěny, kde vytvářejí zůžení v podobě plaků a tím brání průtoku krve a tím vzniku srdečního infarktu a mrtvice
- infarkt myokardu
- kardiovaskulárních choroby a potíže
Co změnit při nerovnováze (zvýšené hladině) cholesterolu? můžeme změnit jídelníček (vyřadíme tučná jídla, uzeniny, omezíme maso a mléčné výrobky), omezíme pití kávy, alkoholu, sladkých limonád, vyrazíme do přírody pěšky nebo na kole, snížíme nadváhu (omezíme sladké), omezíme kouření a upravými spánkový režim, můžeme zařadit také meditace na zklidnění organismu a uvolnění vnějšího tlaku a emocí
Potraviny a bylinky podporující snižování LDL ch.:
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek či rostlin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- ovesné vločky
- potraviny s obsahem omega 3 mastných kyselin
- potraviny s obsahem vitamínu D příznivě působí na snižování hladinyLDL
- jablka, zpomalují oxidaci LDL ch., brání vzniku usazenin v cévách (protioxidanty)
- oříšky (vlašské řechy, lískové ořechy, mandle) a semínka (chia, dýně, slunečnice, len, sezam)
- semínka, zelenina a luštěniny (fazole mungo a adzuki)
- houby (hlíva ústřičná, shitake atd.)
- pupečník asijský, snižuje usazování ch. v cévách a rovněž zlepšuje prokrvení mozku
- eleuterokok ostnitý, snižuje hladinu LDL ch. v krvi
- lipový květ, snižuje hladinu LDL cholesterolu
- fenykl obecný, močopudný účinek (flavonoidy), podporuje funkci jater, a díky tomu nepřímo i zdraví srdce, snižuje hladinu LDL ch
- jetel luční červený, čistí krev a snižuje hladinu LDL ch
- inulin, snižuje hladinu škodlivého LDL ch a podporuje obranyschopnost organismu
- rozrazil rezekvítek, harmonizuje hladinu ch
- medvědí česnek, stimuluje metabolismus a pozitivně ovlivňuje hladinu ch.
- potraviny s vyšším podílem vlákniny (listová zelenina, ovoce, ořechy, semínka atd.)
Potraviny podporující hladinu LDL ch.:
- nasycené tuky
- nadměrné množství soli a cukru
- průmyslově zpracované potraviny, barviva, chemické látky, konzervanty
- červené maso
Důsledkem zvýšené hladiny LDL ch je onemocnění srdce a cév
Léky používané pro snížení hladiny LDL ch:
- statiny, díky nim v určité míře přerušíme tvorbu ch uvnitř buňky (snižují hladinu LDL ch)
- ezetimib, zabraňuje vstřebávání cholesterolu ze střeva
- statiny nejčastěji používají pacienti po srdečním infarktu, cévní mozkové příhodě či s aterosklerózou
Jaké účinky má v těle ch?
- látka nutná pro správnou funkci některých orgánů a systémů (např. pro tvorbu některých hormonů, nebo žlučových kyselin)
- jaterní buňka si ch jednak sama vyrábí a jednak jej přijímá z krve, protože ch potřebuje pro svou správnou funkci
- pokud máme hodně LDL ch dochází k onemocnění srdce a cév
Více
29.11.2024 Lež o zlém cholesterolu – MUDr. David Frej. Veřejnosti je neustále podsouvána velká lež, že celkový a tzv. špatný LDL cholesterol v krvi je rizikovým faktorem nemocí srdce a cév, lež o nutnosti snižovat cholesterol ve stravě a lež o údajně prospěšných lécích na snižování cholesterolu.
- Cholesterol je látka bez které nepřežijete jediný den a kterou potřebujete pro tvorbu buněk a buněčných struktur, pro tvorbu hormonů jako je kortizol, pro tvorbu pohlavních hormonů a důležitého homohu vitamínu D.
- Cholesterol je pivotně důležitá látka, která překvapivě chrání i před infekcemi, především ve vyšším věku, před rakovinou a dalšími nemocemi. Vyšší cholesterol je tedy prospěšný. Analýzy u starších osob prokázaly, že jedinci s nejvyšším LDL cholesterolem žili nejdéle. Snaha snižovat LDL cholesterolu vede ke zvýšení rizika úmerté lidí, zejména ve vyšším věku. Také ženy mají mít vyšší cholesterol a dožívají se tak vyššího věku. Zvýšení cholesterolu o 1mmol/l snižuje riziko úmrtí o 15%.
- Učil jsem se, že do hodnoty 7 mmol na litr se nemá vůbec léčit tzv. zvýšený cholesterol.
https://www.youtube.com/watch?v=Gh8t_UpomSs
13.5.2024 Zdravotním problémem, o němž lidé hodně mluví, ale málo jej řeší, je vysoká hladina cholesterolu v krvi. Přináší s sebou riziko kardiovaskulárních chorob a může vyústit v infarkt nebo mrtvici. Vedle zdravého životního stylu a lékařských medikamentů lidem s vysokou hladinou nebezpečného cholesterolu v krvi mohou pomoci i bylinky. Jednou z nich je rozrazil. Nenápadná rostlinka s drobnými kvítky podporuje normální hladinu cholesterolu v krvi, ale umí si poradit i s řadou dalších neduhů.
Pro lidský organismus je cholesterol velmi významný. Tato voskovitá látka podobná tuku je v těle životně důležitá při tvorbě buněčných membrán, některých hormonů a vitaminu D. „Protože je cholesterol rozpustný v tucích, potřebuje pomoc lipoproteinů, aby mohl cestovat naším krevním řečištěm,“
Dvě hlavní formy lipoproteinů jsou HDL cholesterol a LDL cholesterol. Právě LDL cholesterol, což jsou lipoproteiny s nízkou hustotou, je považován za ten „špatný“. Vysoká hladina lipoproteinů s nízkou hustotou vede k problému, který je diagnostikován jako vysoký cholesterol.
- O bylině, která umí snížit hladinu špatného cholesterolu v krvi, se zmiňovala i slavná bylinkářka Maria Treben. Ve své knize Zdraví z boží lékárny napsala: „Pijte každý rok nějaký čas čaj z čerstvě natrhaného rozrazilu - podporuje zdraví tepen.“ Rozrazilů u nás roste několik druhů. Nejčastěji najdete rozrazil rezekvítek. „Lidově se tomuto našemu nejhojnějšímu rozrazilu říká pršavka nebo bouřka. Tento název vznikl na základě pověry, podle níž po utrhnutí této rostliny začne pršet.
- Pro léčebné účely se často sbírá rozrazil lékařský a rozrazil potoční.
- Podle bylinkářů rozrazil díky schopnosti čistit krev může štěpit tuky a metabolizovat cholesterol. I když se léčebným účinkům této byliny vědci zatím příliš nevěnují, několik výzkumů už její schopnosti potvrdilo.
- „U Veronica officinalis čili rozrazilu lékařského jsme prokázali hypocholesterolemický účinek, tedy snížení koncentrace cholesterolu v krvi u zvířat, která měla dietu s vysokým cholesterolem,“ uvádí studie z roku 2007.
- Rozrazilová nať se sbírá na počátku rozkvětu. Nať stříháme nůžkami, abychom nevytrhali kořeny, a pak opatrně a rychle sušíme ve stínu. Aby se zabránilo ztrátám aromatických látek, uchováváme sušené byliny v dobře uzavřené nádobě.
- Čaj z rozrazilu má hořkou, teplou a poněkud svíravou chuť. „Připravíte jej z jedné až dvou lžiček sušených bylin na šálek horké vody. Léčivý nápoj můžeme připravit také z jednoho dílu rozrazilu rezekvítku, jednoho dílu kopřivy a jednoho dílu kořene pampelišky. Směs zalijeme vroucí vodou a necháme 15 minut louhovat. Poté přecedíme a pijeme šálek denně, nejlépe po ránu.
- O rozrazilu se říkalo, že vše nečisté odvede z těla ven. Díky močopudným vlastnostem má také schopnost rozbíjet močové kamínky a celkově přispívat k léčbě při zánětech močových cest.
- Rozrazil podle bylinkářů zároveň léčí a posiluje játra, slezinu i krev a prospívá dobré paměti. Usnadňuje odkašlávání, používá se jako kloktadlo při bolesti krku a v bylinných mastech pomáhá léčit chronické kožní problémy.
- Nedávné studie ukázaly, že čaj z rozrazilu může být účinnou preventivní léčbou žaludečních vředů,“ upozorňuje web Mountain Herb Estate.
- https://www.denik.cz/zdravy-zivot/rozrazil-proti-cholesterolu.html?