PŘIROZENĚ BEZLEPKOVÉ OBILOVINY A PLODINY jsou např. proso, oves, rýže, kukuřice, brambory, pohanka, amarant (laskavec), quinoa (merlík), konopí, chia semena, slunečnicová, dýňová, sezamová, lněná semínka. Bezlepkové potraviny pomáhají tělu k jednoduššímu trávení, takže urychlují vstřebávání vitamínů a minerálních látek v trávicím traktu. Celá řada vědeckých studií prokázala, že bezlepkové potraviny napomáhají při hubnutí, zlepšují trávení, snížují riziko srdečních chorob, snížují riziko některých druhů rakoviny a riziko cukrovky.
U dětí i u dospělých jsou velmi obdobné. Hlavním příznakem je průjem, který trvá delší dobu a po kterém přichází hubnutí. Pacient trpící celiakií je všeobecně menšího vzrůstu, často trpí nadýmáním a bývá velmi unavený. Celkově si o příznacích jak u dětí, tak u dospělých můžete přečíst více na tomto webu v sekci “Příznaky celiakie”. Jelikož se jedná o nemoc, kterou zatím moderní medicína nedokáže vyléčit, musíte se smířit s celoživotní dietou.
Ta spočívá ve vynechání všech potravin, které obsahují lepek, který se vyskytuje v žitu, ovse, ječmenu a pšenici. Obecně lze tedy říct, že v případě, že vynecháte všechny potravinové produkty, ve kterých je obsažena mouka z těchto surovin, budete žít plnohodnotný život.
Být celiakem neznamená, že už se nikdy nezakousnete do křupavého pečiva. Znamená to, že si buď takové pečivo musíte doma sami upéct z bezlepkové mouky a nebo vyhledat pekaře, který takové pečivo peče. Spousty receptů na takové produkty, jako je například pečivo, naleznete na internetu. Na začátku vám tato nemoc bude připadat velmi neúprosná. Postupem času ale zjistíte, že i jiné produkty, ve kterých není obsažen lepek, jsou vynikající a mnohdy i více chutné, než žitná mouka.
Oves je přirozeně bezlepkový, ale jeho "bezlepkovost" naráží na pár problémů. Prvním z nich je pěstování, kdy již na poli může být kontaminován jinými obilovinami (pšenice, ječmen, žito). Dalším úskalím může být zpracování ovsa na ovesné vločky nebo mouku, kdy ve mlýnech a provozech, které zpracovávají také další obiloviny, dojde ke kontaminaci. A nakonec je možnost kontaminace lepkem u výrobců, kteří přebalují zboží v provozech, kde se zpracovávají také potraviny s lepkem. Ovesné vločky a ovesná mouka, u kterých není znemožněna kontaminace lepkem, nemohou být označeny jako bezlepkové potraviny a velmi často jsou označeny oznámením, že mohou obsahovat stopy lepku.
https://zivotbezlepku.eu/cs/module/ptm_powerfulblog/single?slug=ovesne-vlocky-lepek
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |